"Jedno selhání by člověka nemělo exkomunikovat," soudí ministryně spravedlnosti Helena Válková. Foto: Robert Malecký

Prověrka soudů v psychiatrických věcech ukázala selhání, nikoli systémovou chybu

České soudy nepostupují jednotně při projednávání proměny ústavní péče na ambulantní u psychiatrických pacientů. Ukázala to prověrka skončených věcí, kterou po žďárském útoku v polovině října nařídila ministryně spravedlnosti Helena Válková. Případ Okresního soudu v Opavě, který pozdější vražedkyni letos v únoru převedl do ambulantního léčení, Válková označila za selhání, nikoli za systémovou chybu.

Zprávu o výsledcích prověrky Válková obdržela v úterý. „Jasně z ní vyplývá, že není jednotný postup soudů ani aktivita státních zástupců. Liší se to kraj od kraje, okres od okresu,“ řekla. Ministerstvo prověřovalo praxi u těch soudů, v jejichž obvodu jsou psychiatrická zařízení.

Jako příklad postupu odlišného od opavského soudu Válková uvedla Okresní soud Plzeň-jih, pod který spadá psychiatrická léčebna v Dobřanech. „Zjistili jsme velmi důkladné projednávání věcí. Dokazování se provádí velmi pečlivě, je velice aktivní státní zástupce a vyžaduje se podrobná lékařská zpráva, ve většině případů soud přibírá i znalce-psychiatra,“ řekla České justici Válková.

Příklad plzeňského soudu podle ministryně není výjimečný. „Když to shrnu, je to příklad, který ukazuje, že i za stávající právní úpravy je možné výrazně snížit riziko chybné prognózy vývoje nemoci a jejích projevů,“ uvedla Válková. „V tomto směru se ukazuje, že v opavském případě šlo spíše o selhání jednotlivce než o systémovou chybu,“ dodala.

Výsledky prověrky dá ministerstvo k dispozici předsedům jednotlivých soudů. Ministryně se zatím nerozhodla, zda kvůli pochybení v opavském případě uplatní kárnou pravomoc. „To je věc v běhu, zatím se k tomu nebudu vyjadřovat. Ale chci uklidnit veřejnost, že jsou soudy, které postupují důkladně  a využívají i té možnosti si v případě pochybností vyžádat ještě znalecké vyjádření nebo provést výslech ošetřujícího lékaře a důkladně se zeptat, jaká jsou rizika pobytu propuštěného pacienta na svobodě,“ uvedla Válková.

Ministerstvo se pro prověrky rozhodlo v reakci na rozhodnutí Okresního soudu v Opavě, který loni v únoru propustil do ambulantní péče ženu, která v polovině října zaútočila v učilišti ve Žďáru nad Sázavou a jednoho studenta zabila.

Robert Malecký