Podle ústavní stížnosti policie nezákonnou a neoprávněnou kontrolou komunikace uživatelů sítě Facebook porušila mužova základní práva, například právo na soukromí a právo na zachování tajemství zpráv podávaných prostřednictvím pošty či technických zařízení. Repro: Facebook

Soud zrušil pokutu uloženou za urážku policisty na Facebooku

Ústavní soud (ÚS) se dnes zastal muže, který dostal pořádkovou pokutu za urážku policisty na sociální síti Facebook. Pokutu zrušil jako protiústavní a svévolnou. Při zajišťování dat z Facebooku musí policie dodržovat právní předpisy a zohledňovat, zda má konkrétní vyjádření v sociální síti veřejnou či soukromou povahu. Facebook totiž umožňuje obojí, záleží na nastavení profilu, a nelze jej považovat za zcela veřejný prostor.

Policie se musí při zjišťování informací vždy pohybovat v mantinelech trestního řádu. „Za situace, kdy tomu tak není, nelze takto získané informace přičítat k tíži stěžovatele, jako tomu bylo v projednávaném případě,“ zdůraznil soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk. Vyhlášení nálezu se zúčastnili policisté, kteří případ řešili, s novináři ale hovořit nechtěli.

Trestní řád například umožňuje policii, aby požádala o soudní příkaz ke zjištění údajů o telekomunikačním provozu. Ustanovení lze podle ÚS využít i v případě sociální sítě, ovšem – stejně jako u záznamu telekomunikačního provozu – jen u činů se sazbou od tří let vězení a některých dalších, výslovně vyjmenovaných trestných činů. Náhradou soudního příkazu může být souhlas uživatele telekomunikačního zařízení, který ale policisté v projednávané kauze neměli. Na mužův profil nahlédli prostřednictvím facebookového účtu jednoho ze svědků.

Internet, sociální sítě a mobilní aplikace mají ve společnosti rostoucí význam, proto je podle ÚS logické, že se na ně zaměřují také policisté. Musejí ale respektovat ochranu soukromí. „Internet je zdrojem mnoha veřejně dostupných informací, které jsou tak přímo dostupné i orgánům činným v trestním řízení, ale stejně tak obsahuje množství informací soukromé povahy,“ uvedl Fenyk.

Pražští kriminalisté loni muže potrestali pokutou 10.000 korun konkrétně za to, že prostřednictvím sociální sítě „snižoval autoritu policejního orgánu, ohrožoval důvěru v jeho činnost a snižoval vážnost a důstojnost jeho funkce“. Hanlivě se prý vyjádřil o poručíkovi, který řešil jeho trestní kauzu. Obvodní soud pro Prahu 9 pak pořádkovou pokutu snížil na 5000 korun.

Podle ústavních soudců ale sporné příspěvky v komunikaci několika uživatelů Facebooku nedosahují takové intenzity, aby vyžadovaly pokutu. Jde spíše o náznaky, zdůraznil Fenyk. První sporný příspěvek je piktogram úsměvu, v druhém zůstalo možné vulgární slovo nevyřčeno, třetí pouze nabádá k podání trestního oznámení.

Podle ústavní stížnosti policie nezákonnou a neoprávněnou kontrolou komunikace uživatelů sítě Facebook porušila mužova základní práva, například právo na soukromí a právo na zachování tajemství zpráv podávaných prostřednictvím pošty či technických zařízení. Pořádkovou pokutu může podle stížnosti dostat člověk, který ruší a maří trestní řízení, případně se chová urážlivě k vyšetřovatelům. Soukromá komunikace mezi uživateli sociální sítě ale podle stížnosti není jednáním v rámci trestního řízení a není adresovaná policii.

-čtk-