Náměstka ministra vnitra bude vybírat i předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který je přímo členem hnutí a je považován za jednoho z nejbližších spolupracovníků předsedy hnutí a ministra financí Andreje Babiše. Foto: Ano2011

„Superúředníka“ bude vybírat i šéf poslaneckého klubu ANO Faltýnek

Ministr vnitra Milan Chovanec už má jasno, kdo bude vybírat tzv. superúředníka. Tedy náměstka ministra vnitra pro státní službu, který podle nového zákona o státní službě bude mít od příštího roku výrazné pravomoci nad státními úředníky. Přestože by mělo jít primárně o apolitickou, odbornou funkci, tedy alespoň podle dosavadních vyjádření představitelů vládní koalice, ve výběrové komisi budou zastoupeni i politici vládní koalice.

Vyplývá to z materiálu, který Chovanec poslal tento týden svým vládním kolegům a který má Česká justice k dispozici.

Konkrétně materiál zmiňuje předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, který je přímo členem hnutí a je považován za jednoho z nejbližších spolupracovníků předsedy hnutí a ministra financí Andreje Babiše. Lidovci budou ve výběrové komisi zastoupeni taktéž členkou strany, Monikou Pálkovou, která je náměstkyní ministra vnitra pro sociální, zdravotnické a právní zabezpečení, bezpečnostní výzkum a programové řízení.

Blízko k hnutí ANO má i další člen komise, první náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán, který přešel na tuto funkci z pozice ředitele legislativního odboru ministerstva financí, kam si jej přivedl Andrej Babiš.

Naopak k ČSSD mají zase blízko zbylí dva členové: Pavel Dvořák a Jiří Nováček. První je vedoucím Úřadu vlády, kam si jej přivedl ze Slavkova, z pozice tajemníka městského úřadu, premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, druhý je prvním náměstkem ministra vnitra Milana Chovance.

Komise ve stejném složení bude vybírat i personálního ředitele sekce pro státní službu.

-red-