Týden v české justici: Přichází čas novely trestního řádu

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Kolik prohřešků advokátů již řešila Česká advokátní komora? Jaká je šance na úspěch ústavní stížnosti prezidenta Miloše Zemana ohledně služebního zákona? A na jaké zahraniční trhy se hodlají soustředit významné české advokátní kanceláře? Nejen na tyto otázky přinesla tuzemská média v uplynulém týdnu odpovědi. Zájem vyvolal také návrh nového trestního řádu či možný dopad tzv. kauzy „Nagygate“ na Iva Ištvana.

Návrh nového trestního řádu, který připravuje pracovní komise při ministerstvu spravedlnosti, se stal v pátek předmětem zájmu vybraných médií. Poradní orgán ministryně spravedlnosti Heleny Válkové na konci pracovního týdne projednal a schválil základní východiska a zásady, na nichž by měl být nový procesní kodex postaven. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě, ze které následně čerpaly mj. servery Rozhlas.cz a Česká justice. Podle nové právní úpravy, kterou nyní ministryně předloží k projednání vládě, by např. nově měli státní zástupci vystupovat aktivně po celou dobu trvání trestního procesu.

Velké nebezpečí vidí v současné podobě návrhu zákona o státním zastupitelství týdeník Respekt. Původní záměr Nejvyššího státního zastupitelství se totiž od současné verze z dílny ministerstva spravedlnosti diametrálně liší. Ačkoli ministryně Válková argumentuje opakem, obavy z možného zvýšení závislosti zastupitelství na moci výkonné jsou podle týdeníku zcela namístě.

Myšlenkou na vznik tzv. Nejvyšší rady soudnictví se zabýval na stránkách úterních Hospodářských novin Vojtěch Blažek. Záměr ministryně Válkové dostal k rozpracování předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Ten má za úkol předložit návrh, který by měl snahu o osamostatnění justice uvést v život. Soudní rada by podle Baxy mohla převzít od ministerstva spravedlnosti velkou část pravomocí. Otázkou zůstává, zda se pro vznik rady najde dostatečná politická shoda, ke schválení by se totiž musela změnit i Ústava.

Ústavní stížnosti prezidenta Miloše Zemana vůči služebnímu zákonu se dostalo pozornosti ve středečních Hospodářských novinách. Prezident v ní požaduje zrušení celé normy, a to kvůli spornému legislativnímu procesu, který schvalování zákona provázel. Renomovaní právníci se ovšem shodují, že argumentace uvedená ve stížnosti měla být propracovanější a ačkoli bylo možné najít při přijímání zákona nedostatky, o „přílepek“ se v tomto případě nejedná. Neuspěje-li Zeman se zrušením celé normy, žádá alespoň vyškrtnutí ustanovení o politických náměstcích.

Po zhruba měsíci se do médií opět dostal případ kontroverzní stavby justičního areálu v Brně. Tamní krajský soud totiž ve čtvrtek podal správní žalobu proti dřívějšímu rozhodnutí, podle něhož má zaplatit státu 310 milionů korun za pochybení při stavbě. Informaci přinesla jako první ČTK, následně se jí zabýval i server Česká justice a v pátek se jí pak ve stručnosti věnovala MF DNES.

Na prohřešky advokátů se v pátečním vydání deníku Právo zaměřil Josef Koukal. Ten ve svém článku kromě konkrétních případů uvádí, že za posledních třináct let řešila Česká advokátní komora přes dva tisíce kárných žalob na advokáty, přičemž ve více jak čtvrtině případů udělila pokutu, 69 advokátům byl uložen dočasný zákaz výkonu advokacie a 104 členů bylo za tuto dobu vyškrtnuto.

Týdeník Euro nahlédl do prostředí advokátních kanceláří, když na několika stranách své přílohy představil nejúspěšnější firmy z nedávno vyhlášeného žebříčku Právnická firma roku sestavovaného serverem epravo.cz. Rozhovory se zástupci úspěšných kanceláří, mezi které patří mj. BBH, Rödl & Partner, Dentons nebo Havel, Holásek & Partners, přinesl v úterý deník E15.

Novým cílem řady českých advokátů by se v budoucnosti mohla stát Asie. Svědčí o tom účast několika partnerů významných advokátních kanceláří při nedávné cestě Miloše Zemana do Číny. „Čína je zajímavá zejména pro výrobní a obchodní společnosti a my některé z nich zastupujeme při sjednávání smluv,“ sdělil pro týdeník Ekonom Jan Kříž z kanceláře Kříž a partneři. Roman Kramařík, partner kanceláře JŠK, potom v rozhovoru pro tentýž týdeník dodal, že s různými firmami v Pekingu nebo Šanghaji jsou již v kontaktu delší dobu.

Značné pozornosti se v médiích dostalo dlouho očekávanému procesu s Janou Nečasovou, dříve Nagyovou. Jak upozornila ve čtvrtek např. MF DNES, pokud vyjde obžaloba naprázdno, mohlo by to výrazně ovlivnit pozici olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana. Podle komentáře Pavla Parála, který byl v pátek publikován v deníku E15, se zatím k Ištvanově škodě jeví celá situace tak, že při rok a půl starém zásahu na Úřadu vlády policie provedla státní převrat.

Soudce Jiří Pešek si odnesl od soudu ve Frýdku-Místku čtrnáctiměsíční podmínku za zasahování do nezávislosti soudů. Rozsudek, který byl vynesen v červnu letošního roku, se v médiích nesetkal s nikterak velkým ohlasem, až v minulém týdnu se k němu vrátil týdeník Euro. Ve svém článku provedl čtenáře případem „vlezlého“ soudce od samého počátku až po udělení podmínky. Pešek se ovšem odvolal a případ má nyní na starosti Krajský soud v Ostravě.

Na pozici of counsel bude v advokátní kanceláři PRK Partners působit doc. JUDr. Kristán Csach, PhD., LL. M. Bývalý externí poradce slovenského ústavního soudu by měl posílit oblast obchodního a spotřebitelského práva, dále pak odvětví mezinárodního práva soukromého či mezinárodní obchodní arbitráže. Informoval o tom v úterý týdeník Euro.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

25.11.2014
13:00
Česká advokátní komora pořádá seminář „Aktuální otázky práva duševního vlastnictví.“ Pozvánku je možno nalézt zde. 
26.11.2014
9:00
Koná se schůze Ústavně-právního výboru Senátu. 
26.11.2014
9:00
V Brně se uskuteční seminář ČAK s názvem „Aktuální problematika a dosavadní zkušenosti – implementace NOZ do praxe,“ který povede člen rekodifikační komise k novému občanskému zákoníku Vojtěch Bednář.
28.11.2014
13:30
Odborný seminář na téma „Zbytečně zatěžující transpozice – neodůvodněný gold plating směrnic EU“ pořádá Katedra evropského práva Univerzity Karlovy.

hi-banner