ÚOHS po rozsudku soudu přerušil náhlé kontroly v sídle firem

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) po říjnovém rozsudku Evropského soudu pro lidská práva přerušil svoje přepadová šetření v sídlech firem. Do budoucna v nich chce ale pokračovat, plánuje legislativní změny. Na odborné konferenci v Brně to řekl místopředseda ÚOHS Michal Petr.

Evropský soud pro lidská práva v říjnu uznal stížnost společnosti Delta Pekárny, že české úřady inspekcí v jejích kancelářích před 11 lety bez soudního povolení porušily Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv. Česká republika má zaplatit firmě odškodné 5000 eur (asi 138.000 Kč).
Odborníci od té doby vedou spory o tom, jaký dopad bude rozsudek soudu mít na jednotlivé případy, které ÚOHS šetří. Většinu důkazů o kartelech totiž ÚOHS zajišťuje právě při předem neohlášených šetřeních v sídlech firem.

ÚOHS na rozsudek reagoval tím, že tuto svou činnost dočasně zastavil. Loni udělal 15 šetření v sídle firem, letos se tento počet zastavil na osmi. Petr dnes uvedl, že pokles aktivity ÚOHS v této oblasti je dočasný a „rozhodně nebude trvat dlouho“. „Byli jsme letos nachystáni několik šetření ještě podniknout, nakonec jsme k tomu z opatrnosti nepřistoupili,“ uvedl Petr.

Podle něj by se měl úřad v této oblasti v příštím roce vrátit na úroveň své předchozí aktivity. Petr uvedl, že problém, který štrasburský soud odhalil, není systémový. Aby se úřad vyhnul do budoucna letitým sporům, chystá legislativní změny, které by oblast upravily. „Uvažujeme o dvou modelech. O variantě, že by šetření na místě probíhalo s předchozím souhlasem soudu, nebo aby byla řešením speciální procedura následné soudní kontroly po provedení šetření,“ uvedl Petr.

-čtk-