Dlouho vyžadovaný souhlas s pokračováním projektu vydala bankovní rada ČNB až letos v listopadu. Foto: ČNB

ČNB souhlasí s centrálním registrem účtů, finance připraví zákon

Česká národní banka kývla ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) na spolupráci na vytvoření Centrálního registru účtů. Centrální banka byla dlouho rezervovaná, získání jejího souhlasu bylo jednou z priorit Babišova postupu. Ve zprávě pro vládu, kterou má Česká justice k dispozici, resort financí uvádí, že v průběhu listopadu se podařilo vyjednat souhlas bankovní rady ČNB s pokračováním projektu. Příslušný zákon by měl vzniknout během roku 2015.

Zřízení registru po legislativní stránce zajišťovat ministerstvo financí, které má být i jeho oficiálním uživatelem. Data v registru budou podle plánu aktualizována minimálně denně. Oprávněné orgány, které nyní při dohledávání informací o existenci bankovních účtů zdlouhavě obesílají desítky bank, záložen a dalších institucí, budou dotazy podávat elektronicky. Odpovědi mají putovat do datových schránek.

Souhlas přišel až v listopadu

Provozovatelem systému má být ČNB, která vždy v plánech ministerstva financí figurovala jako jediná alternativa. Centrální banka však byla k této možnost už za dřívějších vlád rezervovaná. „ČNB se k návrhům projektů na zřízení registru bankovních účtů, které se objevovaly v předchozích letech, vyjadřovala zdrženlivě a měla řadu připomínek. I k současnému návrhu na centralizovaný registr účtů, o němž se v médiích hovoří, zastává ČNB rezervovaný postoj. V tuto chvíli v ČNB očekáváme, že předkladatelé návrhu se na ČNB obrátí s konkrétními rozpracovanými návrhy. Z těchto důvodů vám doporučujeme se obrátit na Ministerstvo financí a Ministerstvo vnitra,“ uvedl letos v březnu na dotaz České justice Tomáš Zimmermann z odboru komunikace České národní banky.

Nyní ČNB ustoupila. „Jednání s guvernérem a dalšími zástupci ČNB proběhlo 12. listopadu 2014 a následně 27. listopadu 2014 bankovní rada odsouhlasila další spolupráci na projektu,“ konstatuje zpráva ministerstva financí.

Evidence, aby se to nepletlo

Ministerstvo financí ihned zahájilo proces vedoucí k přijetí zákona o Centrální evidenci účtů, jak mezitím registr přejmenovalo, důvodem je prý možná záměna s existujícím Centrálním registrem úvěrů, rovněž spravovaným ČNB. Zřízení registru má přijít na 30 milionů korun, dalších 6 milionů by měl stát jeho každoroční provoz. Úspory mají být jak na straně institucí, které žádají o informace na desítkách míst, tak na straně samotných peněžních ústavů, které nyní musejí odpovídat na informace, přičemž ve valné většině jsou tyto dotazy „liché“.

V registru nemají být stavy účtů

Ministerstvo slibuje, že obsahem registru budou jen základní informace o existenci účtů právnických a fyzických osob, vedených úvěrovými institucemi. „Nebude obsahovat žádné informace o stavu účtu. Informace budou ukládány po dobu minimálně pěti let od uzavření účtu,“ plánuje ministerstvo financí.

Legislativní práce by měly začít příští rok, souběžně se má připravovat i technické řešení. Ministerstvo financí nyní žádá vládu, aby ho přípravou projektu pověřila.

Robert Malecký