"Pokud vím, tak pan Chovanec nikdy s komisařem pro migraci osobně nejednal, aby pro Českou republiku vyjednal pozici bez žaloby," podotkl dnes premiér Andrej Babiš Foto: archiv ČJ

Kdy zavřete Rittiga? sondoval Babiš na jednání vládní rady

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) by rád věděl, kdy se státním zástupcům podaří „zavřít Rittiga“. Informace o vývoji v kauzách podnikatele Iva Rittiga, obviněného kvůli údajně předraženým jízdenkám pro pražský dopravní podnik a také v kauze Oleo Chemical, požadoval Babiš po nejvyšším státním zástupci Pavlu Zemanovi na posledním zasedání Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí, jejímiž jsou oba členy. Když informace nedostal, ministr financí jednání uraženě opustil.

„Kdy zavřete Rittiga?“ Otázka, které Pavel Zeman čelil během jednání několikrát, aniž by to jakkoli souviselo s projednávanou agendou vládní rady. Nejvyšší státní zástupce se Babišovi opakovaně pokoušel vysvětlit, že postup státního zastupitelství má pevně daná pravidla a jaká to jsou. To ovšem místopředsedu vlády neuspokojilo.

„Namítal, že vysvětlení nejvyššího státního zástupce těžko může předložit paní z Vysočiny,“ popsal České justici střet mezi oběma muži jeden z účastníků jednání. Přiznal, že ho jednání ministra financí zaskočilo. „Nejen já, ale všichni v místnosti jsme byli poněkud konsternováni,“ dodal zdroj České justice.

Nespokojený Babiš dal svému jednání korunu, když poradu za účasti několika ministrů, šéfa protikorupční policie nebo ombudsmanky opustil se slovy: Tady já nemusím být.

Česká justice položila nejvyššímu státnímu zástupci otázku, jak vnímá vhodnost Babišova zájmu o probíhající vyšetřování. „Nebudeme to nijak komentovat,“ vzkázal Zeman přes svého mluvčího Petra Malého. Babiš na žádost o vysvětlení nereagoval.

Ahoj, nemusel bys plácat nesmysly

Dubnový tweet Iva Rittiga na adresu Andreje Babiše. Repro: Twitter
Dubnový tweet Iva Rittiga na adresu Andreje Babiše. Repro: Twitter

Protikorupční policie viní od září Iva Rittiga v kauze Oleo Chemical z legalizace výnosů z trestné činnosti, mezi další desítkou obviněných jsou i Rittigovi právníci Karolína Babáková a David Michal. Rittig čelí stíhání také v případu údajně předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Napětí mezi Babišem a Rittigem trvá již delší dobu. Pozornost médií přitáhl jejich střet například letos počátkem dubna. Ministr financí tehdy na tiskové konferenci po jednání kabinetu prohlásil, že ministr zdravotnictví Rusnokova kabinetu Martin Holcát se nedokázal dobrat detailů hospodaření nemocnice Na Homolce, protože tam vše ovládal Rittig.

„Ahoj, na to, jak dlouho se známe a co máme za sebou, bys nemusel plácat takové nesmysly. Čau Ivo.“ zněla Rittigova veřejná odpověď na sociální síti Twitter.

Robert Malecký