"Občanský průkaz s kontaktním elektronickým čipem bude povinným osobním dokladem občana a měl by být nejen prostředkem pro prokázání totožnosti při prezenčním prokazování, ale zejména prostředkem pro jednoznačnou elektronickou identifikaci." lustrační foto: Phawker.com

Malí velcí bratři s kamerkami a další malé velké zprávy

Pomáhat, chránit a natáčet. Každý má svou cenu. Nelítejte nízko. První dáma v dobrém i zlém. Exodus: zakázáno. Uber přestřelil.

AMERIČTÍ POLICISTÉ BUDOU PROTI KRIMINALITĚ BOJOVAT KAMERKAMI

Kalifornská megapolis Los Angeles kupuje sedm tisíc tisíc kamerek, které budou nosit policisté v ulicích města na své uniformě. Jejich záběry by měly pomoct snížit kriminalitu.

První dodávka celkem osmi set kamer od společnosti Axon již byla zakoupena, další přibudou v nadcházejícím roce. Celková investice do programu by se měla zastavit na půl druhém milionu dolarů. Úřady pořízení kamer vysvětlují snahou zabránit tomu, aby se opakoval fergussonský případ, jehož dopady dodnes hýbou americkou společností a dost možná otřásají jejími základy. Když bude všechno co policista dělá natočeno, nebude se o čem přít, důkaz bude v kameře. Na druhé straně se vcelku z pochopitelných důvodů ozývají lidé, kteří cítí znepokojení nad tím jak jsou jedna po druhé osekávány přirozené svobody člověka. A mezi ty vcelku jednoznačně patří právo nebýt špiclován na každém kroku. K čemuž dodejme, že počet třeba pouličním sledovacích kamer je v dnešním Česku mnohonásobně vyšší než byl v totalitní Československé sovětské socialistické gubernii. Svoboda je otroctví, soudruzi.

RUŠTÍ ÚŘEDNÍCI SE DALI PODMAZAT, ROZHODL AMERICKÝ SOUD

Federální soud v San Franciscu po dlouhém jednání dospěl k názoru, že je počítačová společnost Hewlett – Packard vinna uplácením státních úředníků několika zemí a vyměřil jí pokutu ve výši 58,77 milionů dolarů. Pikantní je, že sanfranciský soud rozhodoval o vině či nevinně manažerů mimo jiné ruské divize počítačového obříka.

Zástupci HP si dovolili švestičky z vlastní zahrádky v řádech milionů dolarů. Ilustrační foto: Pinterest
Zástupci HP si dovolili švestičky z vlastní zahrádky v řádech milionů dolarů. Ilustrační foto: Pinterest

Ruská divize společnosti HP připustila, že její bývalé vedení uplácelo ruské státní úředníky ve snaze zajistit vítězství ve výběrových řízeních na nákup hardwaru do státního sektoru. Dohodu bývalé vedení ruské pobočky uzavřelo v roce 1999 a trvala dalších deset let. Pobočka HP vyplatila státním úředníkům částku dva miliony dolarů, čímž si zajistila vítězství pro dodávky svých produktů úřadu generální prokuratury. Smlouva měla hodnotu 45 milionů dolarů.

Podobné praktiky regionálních poboček odhalilo vládní vyšetřování také v Mexiku a v Polsku. V Polsku tamní pobočka HP falšovala účetní knihy, aby si zajistila lukrativní smlouvy s úřadem státní policie. Na úplatky padlo přes šest set tisíc dolarů, ruské úředníky HP podmazávalo třeba dárečky, zájezdy anebo prostě penězi v obálce. Soud prokázal, že nejmenovanému úředníkovi pracovníci pobočky předali tašky s bankovkami ve výši stovek tisíc dolarů, dále mu zaplatili relaxační pobyt v Las Vegas, soukromý let nad Grand Canyonem a dodávali mu stolní i mobilní počítače a další mobilní zařízení, aby při výběrových řízeních upřednostnil produkty HP. Tato praxe fungovala prokazatelně mezi lety 2006 a 2010, pravděpodobně ještě déle. Pokuta ve výši 58,77 milionů dolarů se nicméně vztahuje pouze ke skutkům v Rusku. HP z ní ovšem zatím nezaplatilo ani floka. Zdá se, že pro americkou spravedlnost je v tuto chvíli podstatnější zjišťování zda HP ve svých technologiích nenechává nějaká zadní vrátka, skrz která by bylo možné Rusko v rámci mizerných vzájemných vztahů popichovat.

BÝVALÁ PRVNÍ DÁMA POBŘEŽÍ SLONOVINY MÍŘÍ PŘED SOUD

Simone Gbagbová byla svému muži, někdejšímu prezidentovi Pobřeží Slonoviny Laurentu Gbagbovi oporou v časech dobrých a zlých, přičemž ty druhé nastaly, když Gbagbo v jedněch z mála demokratických voleb v někdejší francouzské kolonii přišel o moc.

Simone Gbagbová (65), někdejší první dáma Pobřeží Slonoviny, pláče před soudem. Pro svoje oběti slitování neměla. Foto: Mali-web.org
Simone Gbagbová (65), někdejší první dáma Pobřeží Slonoviny, pláče před soudem. Pro svoje oběti slitování neměla. Foto: Mali-web.org

Gbagbo v roce 2009 odmítl uznat svou porážku, což vedlo k občanské válce, jež byla – jak je v Africe nepěkným zvykem – bez pravidel a mimořádně ošklivá. Příznivci poraženého prezidenta roztočili něco čemu se říká spirála násilí. A zapojila se i první ex-dáma. Podle mezinárodních vyšetřovatelů se přímo podílela na organizování vražd, únosů, vydírání, zastrašování a co je u ženy vůbec nejhůř pochopitelné, na pořádání masového znásilňování žen a dcer politických oponentů svého chotě. Válku nakonec ukončil až zásah vojenských sil OSN, v nichž hrály hlavní úlohu francouzské síly. Ex-prezidentský pár padl do zajetí v roce 2011, když byl dobyt kryt, v němž se po vzoru Adolfa Hitlera a jeho sličné choti skrývali, aniž by je ovšem napadlo přikročit k závěrečnému soumraku bohů s kyanidovými kapslemi a pistolemi s jediným nábojem.

Celkem si vlna násilí v africké zemi vyžádala na tři tisíce obětí a Pobřeží Slonoviny se z jejích následků stále ještě úplně nevzpamatovalo.

 

MOJŽÍŠ V EGYPTĚ DOPADL STEJNĚ JAKO KIM

Že si v KLDR velice nepřejí promítání blbé komedie, která zesměšňuje Milovaného vůdce, Slunce národa et cetera et cetera Kima, toho jména Třetího, je všeobecně známo. O mnoho méně lidí ví, že Egypt zakázal promítání velkofilmu Ridleyho Scotta Exodus.

Film Exodus nejspíš bude efektní pokoukání, v Egyptě ho ale diváci neuvidí. Foto: YouTube
Film Exodus nejspíš bude efektní pokoukání, v Egyptě ho ale diváci neuvidí. Foto: YouTube

K zákazu došlo kvůli historickým nepřesnostem. Poté co autor digestu shlédnul americký velkofilm Trója, Egypťanům rozumí, ale pojďme k věci. Egyptské cenzuře vadí třeba to, že podle tvůrců velkofilmu postavili pyramidy Židé. Nebo to, že se vody Rudého moře nerozestoupily kvůli tomu, že byl Mojžíš jedna ruka s Bohem zástupů, ale kvůli obyčejnému zemětřesení. Ostatně všechny důvody k zákazu promítání filmu v Egyptě si můžete přečíst ZDE.

ÚŘADY VYDALY NÁVOD, JAK SPRÁVNĚ POUŽÍVAT LÉTAJÍCÍ VÁNOČNÍ DÁRKY

V pokročilejších částech světa se čím dál tím větší oblibě těší domácí drony, kvadroptéry a jiná poletující udělátka odvozená od armádních bezpilotních zbraní, která v rizikových oblastech za mohutného odletování třísek kácejí les teroristů, ať už pravých nebo domnělých.

Pod vánočními stromky zábavní drony našlo také mnoho amerických dětí. Aby se nepletly s těmi, které americká administrativa a ozbrojené složky používá k více či méně bohulibým účelům, považovaly úřady za vhodné stanovit pro jejich provoz pravidla. Patří mezi ně například dodržování určitých letových výšek nebo „zákaz manévrování, které by mohlo svádět k mylnému výkladu,“ což je opravdu líbezná formulace. Aby pravidla pochopil úplně každý, vyrobily americké úřady také instruktážní video, na které se můžete podívat na této adrese.

UBER PŘESTŘELIL. TEĎ SE OMLOUVÁ.

Alternativní poskytovatel taxislužeb Uber to nemá jednoduché. Ačkoliv firma roste, odpor proti ní vzrůstá. Nemají ho v lásce taxikáři – a teď by se od služby mohlo odvrátit i veřejné mínění.

Uber během útoku v kavárně v Sydney „napálil“ ceny jízdného, teď se omlouvá. Foto: Uber
Uber během útoku v kavárně v Sydney „napálil“ ceny jízdného, teď se omlouvá. Foto: Uber

Během událostí, které známe pod souhrnným označením „masakr v kavárně v Sydney“ Uber zčtyřnásobil svoje ceny. Mohl za to algoritmus, který v zásadě neudělal nic jiného než že vyhodnotil fakt, že se lidé snažili co nejrychleji dostat z centra města, kde řádil psychicky narušený muž. Uber si celého nedopatření poměrně rychle všimnul a snaží se ho napravit, nicméně faktem je, že výčitek ze strany potenciálních i stávajících zákazníků přibývá.

Uber se prozatím uchýlil k úhybné strategii a z celého pochybení obvinil jihokorejského subdodavatele technologie. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by to kritiky Uberu obměkčilo.

Ondřej Fér, Start-up.cz