Ministerstvo spravedlnosti shromažďuje čísla ze všech okresů každý týden. Foto: MSp

Odvolání Kasíka: Poslanci mluví o komunikačních problémech ve vedení resortu

Odvolání náměstka pro ekonomiku Pavla Kasíka svědčí podle reakcí politiků o problémech v komunikaci ve vedení ministerstva spravedlnosti. Ministryně Helena Válková (ANO) o Kasíkově odvolání rozhodla v pondělí, letos je to již třetí změna na postu náměstků. Oficiálním důvodem výměny za ekonoma Miroslava Zábranského je snaha o změnu v přístupu k plánovaným velkým investičním akcím.

Na nezvykle vysoký počet personálních změn za deset měsíců poukázala Válkové předchůdkyně ve funkci, poslankyně Marie Benešová (ČSSD). „Paní prof. Válková má patrně problém s komunikací se svými podřízenými, což vede k personální destrukci,“ uvedla Benešová.

Její stranický kolega Jan Chvojka, který je odborným mluvčím ČSSD pro resort spravedlnosti, mluví o překvapivém kroku. „Neslyšel jsem od paní ministryně za dobu jejího působení ve funkci o žádných výhradách vůči panu náměstkovi Kasíkovi,“ řekl Chvojka.

„Kámen na kameni“ nezůstal na ministerstvu spravedlnosti podle člena ústavně-právního výboru za TOP 09 Martina Plíška. Svědčí to prý o personální nekoncepčnosti a chaotičnosti ministryně Válkové. Resort je podle Plíška personálně destabilizován. „Odpovědnost za tento stav nese ministryně. Budu chtít, aby se touto neutěšenou situaci co nejdříve zabýval ústavně-právní výbor,“ řekl Plíšek.

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová řekla, že už si netroufá personální politiku ministryně Válkové komentovat. „Abych neuškodila jak těm, kteří mají ještě šanci se bránit, tak hlavně těm, které by mohla vyhodit příště,“ uvedla.

Podle opozičního poslance a exministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) má ministryně právo si na svou odpovědnost měnit náměstky podle svého uvážení. Na příkladu stíhaného bývalého předsedy Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka ale upozornil na úskalí plánovaného převzetí odpovědnosti za investice ministerstvem. „I v jeho případě bylo vše schvalováno ministerstvem. Problém je v tom, že ze záhadných důvodů nakonec stíhají jenom jeho, a ministerstvu se orgány činné v trestním řízení zcela vyhnuly,“ řekl Blažek. Předsedové soudů se podle něho nadále obávají, že ministerstvo sice bude investice spravovat a oni jen podepisovat, ale nakonec budou mít problém znovu jen oni. Pokud by skutečně mělo dojít k přenesení plné odpovědnosti na ministerstvo, je to ovšem podle Blažka krok správným směrem. „Aspoň bude zcela zřejmé, kdo odpovědnost nese,“ řekl.

O odvolání Kasíka rozhodla ministryně Válková v pondělí, od Nového roku ho má nahradit ekonom Miroslav Zábranský. Ten je v justiční oblasti zatím zcela neznámý. Podle krátkého profesního životopisu, který tiskový odbor rozeslal médiím, pracoval na různých pozicích ve společnostech Chemopetrol, Komerční banka, Nestlé a Alpine Pro.

Robert Malecký