Plebiscit o sexu, manželství a adopcích stejným pohlavím dál rozděluje Slováky

Nejvyšší forma demokracie i nástroj v rukou náboženských fanatiků. V tomto duchu se na Slovensku rozjíždí kampaň k referendu o rodině, které definitivně slovenský prezident Andrej Kiska vyhlásil na sobotu 7. února 2015 poté, co obdržel písemné vyhotovení rozhodnutí slovenského Ústavního soudu o zákonnosti otázek, které se týkají adopcí dětí osobami stejného pohlaví, sexuální výchovy ve školách a manželství. Referendum bude Slováky stát 6,3 miliónu eur. Podmínkou platnosti plebiscitu je více než poloviční účast voličů.

Více než o samotných otázkách se od vyhlášení referenda slovenských prezidentem Andrejem Kiskou znovu debatuje o tom, zda referendum mělo, či nemělo být vyhlášeno, koho poškodí, koho zradikalizuje, kdo se na protest nezúčastní nebo zda vůbec existuje šance na překročení účasti 50% jako podmínky pro platnost referenda. Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum poté, co Aliance pro rodinu dokázala sebrat 408 tisíc podpisů pro konání referenda a slovenský Ústavní soud potvrdil tři otázky ze čtyř navrhovaných v souladu se slovenskou ústavou a s mezinárodními závazky Slovenska. O tomto procesu již dříve Česká justice informovala.

Slováci budou mít možnost v sobotu 7. února 2015 vyjádřit ve všelidovém hlasování svůj postoj k těmto otázkám: 1. Souhlasíte s tím, aby se manželstvím nemohlo nazývat žádné další spolužití osob, kromě svazku mezi jedním mužem a jednou ženou? 2. Souhlasíte s tím, aby párům nebo skupinám osob stejného pohlaví nebylo umožněno osvojení (adopce) dětí a jejich následná výchova? 3. Souhlasíte s tím, aby školy nemohly vyžadovat účast dětí na vyučování v oblasti sexuálního chování nebo euthanasie, pokud jejich rodiče nebo samy děti nesouhlasí s obsahem vyučování?

Referenda se nezúčastní teolog a publicista Miroslav Kocúr, který otevřeně publikuje statě o katolické církvi a o jejím vztahu k sexualitě, se kterým si církev podle jeho názoru neví rady. Pro slovenský deník Sme pak uvedl, že církev prosazuje dlouhodobě neudržitelná stanoviska a radikalizuje situaci na Slovensku. „O podstatných otázkách lidských práv menšiny by měla rozhodovat většina, a ta nemusí mít vždy pravdu. Tyto otázky proto nemají být předmětem referenda,“ uvedl Kocúr. V tomto názoru je zajedno s předsedou liberální strany SaS Richardem Sulíkem, který záhy po vyhlášení prohlásil, že strana se kampaně ani referenda neúčastní, protože ho považuje za omezování práv menšin.

Naopak předseda socialistické vládní strany Směr Robert Fico aktuálně potvrdil, že doporučí voličům zúčastnit se plebiscitu, neboť „referendum je nejvyšší formou demokracie“. Podle jeho slov se nyní rozhoduje, jaké doporučení strany ke konkrétním otázkám vydá. Také křesťansko-demokratická strana KDH, která od samého počátku vyhlášení referenda podporovala, doporučuje zúčastnit se, přičemž její „názor je dlouhodobě znám“.

Úspěch s vyhlášením referenda naopak podnítil k dalším aktivitám Alianci pro rodinu, která stále doufá, že i čtvrtá Ústavním soudem zamítnutá otázka by přece jen mohla v jiné formě být položena. Zamítnutá otázka zněla: Souhlasíte s tím, aby jinému spolužití osob kromě manželství nebyla přiznaná ochrana, práva a povinnosti, které jsou přiznané pouze manželům, především uznání a registrace životního společenství před veřejnou autoritou?

Tuto otázku označil slovenský Ústavní soud za nejednoznačnou a ve svém nálezu napsal, že spolužitím osob by se mohlo rozumět také tzv. osoby blízké, jak jsou uvedeny ve slovenském občanském zákoníku, tedy například druh a družka nebo jiné osoby v příbuzenském poměru, které už nyní mají stejná práva jako manželé. „Nejen manželům, ale i ostatním kategoriím blízkých osob náleží například právo odepřít výpověď z důvodů nebezpečí způsobení trestního stíhání,“ uvedl v odůvodnění zamítnutí této čtvrté otázky Ústavní soud.

Mluvčí iniciativy Pochod pro rodinu Tomáš Kováčík pak uvádí, že nikdo nemá právo nutit děti ve škole poslouchat o kondomech a antikoncepci, že referendum potvrdí současný stav, ale rodina se stane středobodem debaty. „Potom je třeba pokračovat. Doplnění ústavy bylo důležité, ale pokud chceme ochránit rodinu před tím, co je v zahraničí, musíme jít dál,“ uvedl v anketě pro Sme. Na Slovensku není zákon umožňující svazek osob stejného pohlaví.

Podle posledního vyjádření slovenského ministerstva vnitra bude referendum Slováky stát 6,3 milionu eur. Převládající názor šedé anonymní skupiny lidí diskutujících mezi oběma znepřátelenými stranami zní, že referendum je dobrý pán v demokracii, avšak zlý sluha jako nástroj v rukou fanatiků a že by oněch 6,3 milionů eur měli zaplatit iniciátoři referenda spolu s prezidentem Kiskou, který plebiscit vůbec neměl vyhlašovat.

Irena Válová