Logo kosovské mise EULEX.

Prý se ztratila zpráva o korupci uvnitř soudní mise EU v Kosovu

Evropská ombudsmanka Emily O’Reillyová prý zjistila, že zmizel důležitý dokument týkající se vyšetřování údajné korupce uvnitř justiční a policejní mise Evropské unie v Kosovu (EULEX). Podle serveru BalkanInsight o tom dnes informuje prištinský list Koha Ditore, který celou aféru v říjnu rozvířil.

Případ se údajně týká i hlavní žalobkyně mise, Češky Jaroslavy Novotné, která ale pochybení popírá.

O’Reillyová, kterou vyšetřením případu pověřil Evropský parlament, ve své zprávě datované 4. prosince uvádí, že ani EULEX, ani Evropská služba pro vnější činnost EU nemají kopii dokumentu, v němž bývalá evropská prokurátorka v Kosovu Marie Bamiehová o podezření z korupce píše. Zprávu ombudsmanky v pátek zveřejnil, dosud prý jako jediný, právě deník Koha Ditore.

Podezření z odposlechů

Bamiehová tvrdí, že pojala podezření na možnou korupci uvnitř EULEX po vyslechnutí telefonických odposlechů v případech, které vyšetřovala. Mise EU ale podle ní její podezření, o nichž informovala ve vnitřní zprávě v roce 2012, nevyšetřila.

„Není jasné, co se s tím stalo,“ napsala nyní O’Reillyová podle prištinského deníku ve své zprávě. „Skutečnost, že tuto zprávu (Bamiehové) z roku 2012 o nepravostech v EULEX nelze nalézt, je sama o sobě zjevně důvodem k velkému znepokojení,“ dodala.

Bamiehová v říjnu obvinila svého kolegu v kosovské misi EU, italského soudce Franceska Florita, že vzal úplatek 300.000 eur za propuštění muže viněného z vraždy. Podezření z možné korupce Novotné podle ní plyne z toho, že zablokovala vyšetřování Florita, přestože prý měla dostatek materiálů a důkazů. Novotná i Florit se proti těmto nařčením ohradili.

-čtk-