Premiér Bohuslav Sobotka Foto: vlada.cz

Vláda schválila plán legislativních prací na příští rok

Vláda chce příští rok mimo jiné prosadit zákon o prokazování původu majetku, elektronické evidenci tržeb či zrušit druhý důchodový pilíř. Plán legislativních prací v pondělí schválil kabinet, novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Legislativní plán podle ministerského předsedy počítá příští rok s předložením 19 věcných záměrů, 25 návrhů zákonů a 78 novel. „Resorty tímto už mají jasný signál, co se od nich očekává,“ uvedl Sobotka.

Například v lednu by měl být dokončen zákon o prokazování původu majetku, který ministerstvo financí v listopadu odeslalo do připomínkového řízení. Podle návrhu by finanční správa měla mít možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud neevidovaný majetek bude vyšší než deset milionů korun, finanční správa vyzve k prokázání původu majetku a popřípadě majetek zdaní.

Během roku bude podle Sobotky předložen i zákon, který zavede elektronickou evidenci tržeb. Měl by být účinný od ledna 2016. Ministerstvo práce zase dopracuje věcný záměr zákona o sociálním bydlení. Počítá se i s novelou zákona o veřejných zakázkách či stavebního zákona, který by měl sjednotit povolovací řízení. Ministerstvo financí rovněž dokončí legislativu potřebnou k ukončení druhého penzijního pilíře.

Sobotka připomněl, že kabinet svůj legislativní plán plní a letos prosadil mimo jiné valorizaci penzí, zrušení zdravotnických poplatků či nižší DPH na léky a knihy.

-čtk-