Velký bratr se dívá, velký bratr poslouchá. Foto: Flickr

Babiš, BIS, taxíky Uber. Kdo se loni nejvíc hrabal ve vašem soukromí?

Dvaačtyřicet nominací rozdělených do pěti kategorií, jedna z nich oceňuje i pozitivní počin. Porota cen Velkého bratra tento týden vybere nejhorší příklady zásahů do soukromí ze strany státních institucí, soukromých firem nebo médií.

„Soutěží“ se v kategoriích Dlohodobý slídil, Firemní slídil,Úřední slídil, vybrán bude také výrok Velkého bratra.

Do značné míry se letos do ankety promítla plánovaná legislativa. Vláda Bohuslava Sobotky je u moci právě rok a ohlásila silnou legislativní ofenzivu. Řada záměrů pokročila do fáze zpracovaných zákonů. Mezi nominovanými je tak například ministerstvo financí, které prolomilo původní odpor České národní banky a připravuje centrální registr bankovních účtů. Pozornosti neunikla ani snaha BIS o přístup k bankovním a telefonním evidencím. Dlouho připravovaný (a odmítaný) zákon na přelomu roku došel do vlády a BIS ho podpořila argumenty o aktuálním islamistickém nebezpečí.

Nominaci na anticenu má i vydavatelství MAFRA…

„Udílení anticen považujeme za jedinečnou příležitost upozornit na případy, kdy je ukrajováno z našich práv a svobod více, než je zdrávo. Jsme rádi, že řadu problémů, na něž jsme v minulosti upozornili, se nám v následných kampaních podařilo vyřešit, ať už jde o zrušení sKarty, zavedení anonymní Opencard nebo třeba zrušení právní úpravy uchovávání provozních a lokalizačních údajů o elektronické komunikaci Ústavním soudem,“ říká ředitel pořádající společnosti Jan Vobořil.

Mezi dalšími adepty na anticenu o největšího slídila je znovu ministerstvo financí, tentokrát za navrhovaný způsob regulace hazardu, nebo Český statistický úřad za nedostatečnou anonymizaci výsledků sčítání lidu i Policie ČR za odposlechy novinářů. Na anticenu je ovšem nominováno i vydavatelství MAFRA za sérii zveřejněných odposlechů manželů Nečasových.

… stejně jako taxislužba Uber

Anticena bude udělena i v oblasti firemního slídila, k nimž Vobořil poznamenává: „Mají stamilionové rozpočty, zaměstnávají tisíce lidí a jsou těmi nejvlivnějšími ve svém oboru. To jim dodává pocit, že si mohou dovolit téměř cokoliv a nikdy nedostanou přes prsty.“ Nominována je například taxislužba Uber za sledování zákazníků a nepohodlných novinářů nebo SŽDC za zpřístupnění osobních údajů zaměstnanců včetně závěrů psychologických vyšetření.

Společnost Iuridicum Remedium uděluje české anticeny již podesáté. Slavbnostně budou výsledky ankety vyhlášeny ve středu 25. února v prostorách Centra současného umění DOX v Praze. Ve světě se anketa inspirovaná Orwellovým románem 1984 konala ve Velké Británii v roce 1999. V České republice předávalo Iuridicum Remedium ceny poprvé 28. října 2005 v Divadle Na zábradlí. Minulý rok ceny obdržely například Ministerstvo zdravotnictví za uchovávání milionů krevních vzorků novorozenců, americká zpravodajská služba NSA, Ministerstvo vnitra za zastavení prací na zákoně o DNA nebo Vojenské zpravodajství za selhání v kauze Nagyová.

Robert Malecký
(Psáno pro HlídacíPes.org v rámci projektu Svobody v ohrožení.)