Situace je vážná. "Vyzývám soudce, aby se zamysleli, co je ve hře," vyzval prostřednictvím televizní obrazovky předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Foto: Mediafax

Josef Baxa: Pavel Šámal nebude údržbář Nejvyššího soudu, to by popřel sám sebe

Odcházející předsedkyni Nejvyššího soudu Ivě Brožové nebylo lhostejné, kdo ji nahradí. Proto vybrala svého nástupce, kterého navrhla prezidentovi a on návrh akceptoval. Nejde o palácové spiknutí, nýbrž o suverénní výkon pravomoci prezidenta bez kontrasignace. Takto jmenoval soudní funkcionáře už prezident Václav Havel, komentoval v rozhovoru pro Českou justici rezignaci Ivy Brožové a jmenování Pavla Šámala do funkce předsedy Nejvyššího soudu ve dvou dnech předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Mnohé politiky i soudní funkcionáře včerejší rezignace doktorky Brožové a vzápětí ohlášené jmenování Pavla Šámala prezidentem Milošem Zemanem do funkce předsedy Nejvyššího soudu překvapilo. Překvapilo to také vás?

Nepřekvapilo mě to. Známe se s doktorkou Brožovou velmi dlouho, ona je pouze o rok déle ve funkci než já, z ryze praktických důvodů se samozřejmě setkáváme, takže vím, že o rezignaci uvažovala delší čas a uvědomovala si že je už dlouhou dobu ve funkci. Ovšem nebylo jí úplně lhostejné, kdo jí ve funkci nahradí. Takže i když to nikterak nemohla ovlivnit, mohla vyjádřit svůj názor, což učinila ve vztahu k prezidentovi, který její názor akceptoval.

Po celý dnešní den zazníval údiv, že k výměně došlo velmi rychle, bez předchozí debaty.

Víte, ono se vede mnoho různých veřejných debat na úrovních různých cenových skupin. Jmenování předsedy Nejvyššího soudu je akt v plné pravomoci prezidenta bez kontrasignace. Jednoduše řečeno, koho si prezident vybere, ten to bude. Uvědomme si, že kdyby doktorka Brožová nerezignovala, zůstala by ve funkci další čtyři roky, neboť neexistuje žádná možnost, jak její funkční období skončit kromě kárného řízení nebo smrti. A ona se rozhodovala, rozhodovala se dlouho, ale nepsala o tom blogy na internet. V jednu chvíli takové rozhodování uzraje a ona najde člověka, který by ji mohl nahradit, samozřejmě dotyčný to musí chtít, musí na to mít a sám musí být chtěn. Vždy tam je takovýto průnik. Profesor Šámal má erudici, má za sebou dílo a není protřelý justiční funkcionář. Samozřejmě musí být soudcem a doktorka Brožová byla přesvědčena, že má být pro vyváženost z trestního kolegia. Rozhodující je tady ona a její krok a krok pana prezidenta.

V debatách také padlo, že šlo o zákulisní dohodu, či dokonce komplot.

Nehledejme v tom palácové spiknutí, protože to by musel být palácový spiklenec už prezident Havel, když stejným způsobem jmenoval už doktora Motejla, doktorku Brožovou a rovněž i mě. Když mě jmenoval do funkce předsedy Nejvyššího správního soudu, tak se o tom také nepsalo několik dní dopředu na stránkách novin. To, že něco probíhá během dvou dní, neznamená, že se o tom dlouho před tím nejednalo, že o tom nejednali ti, kterých se to týká.

Co tedy očekáváte od nového předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala, zatím to vypadá, že se s pozitivním hodnocením jeho osoby ztotožňujete?

Profesora Šámala ze zkušeností, které s ním mám, hodnotím kladně. Známe se velmi dlouho, ale na dovolenou spolu nejezdíme, jestli mi rozumíte. Považuji ho za silnou osobnost, někdo dokonce říká, že je až moc silná osobnost. On ale bude na úplně novém hřišti, ta situace, ve které se ocitl, pro něho bude zcela nová. Tady nebudou stačit jeho erudované názory na trestní právo. Nejvyšší soud není v dobré kondici, obecně justice není v dobré kondici. Také Nejvyšší soud bude stavět nebo přistavovat další prostory, těch témat bude tolik, že bude muset vynaložit tuto svoji energii, aby to zvládl. Jak jsem ho poznal, jsem si ale jistý, že Pavel Šámal nebude u Nejvyššího soudu „údržbář“, to by totiž popřel sám sebe.

Irena Válová