Věznici ve Velkých Přílepech poprvé otevíral v roce 2012 tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Foto: VS

Odsouzených dál přibývá, Vězeňská služba otevře zakonzervované káznice

Vězeňská služba otevře ještě v roce 2015 tři věznice, které byly před dvěma lety zakonzervovány po amnestii exprezidenta Václava Klause. Vedle ženské věznice ve Velkých Přílepech, která se začne plnit už v únoru, jde o bývalé uprchlické tábory v Poštorné a Vyšních Lhotách. Vězeňská služba zároveň žádá vládu o navýšení svého rozpočtu o 234 milionů korun.

„Očekávaný další nárůst početních stavů odsouzených ve věznicích s dozorem a s ostrahou bude vyžadovat, aby v roce 2015 byly uvedeny do provozu zakonzervované vězeňské ubytovací objekty, a to Velké Přílepy (Vazební věznice Praha – Ruzyně), Poštorná (Věznice Břeclav), Vyšní Lhoty (Věznice Heřmanice) a na ubytovnu odsouzených nově rekonstruovaný objekt č. 17 ve Vazební věznici Praha – Pankrác. Zajištění provozu těchto nových objektů s kapacitou cca 650 ubytovací míst si vyžádá nejen přijetí nových dozorců, ale i příslušníků vězeňské stráže a občanských zaměstnanců ostatních profesí,“ konstatuje aktuální zpráva Vězeňské služby.

Správa věznic upozorňuje, že zvýšenou poptávku po příslušnících vězeňské stráže, dozorcích a občanských zaměstnancích, kteří vykonávají specializované profese, je schopna pokrýt personálně, ale nikoli finančně. Reálně je na zabezpečení chodu a bezpečnosti věznic letos potřeba 7000 služebních míst a další 4000 míst míst občanských zaměstnanců, to vše při očekávaném počtu 19 500 vězněných osob.

V rozpočtu na rok 2015 má Vězeňská služba přiděleny na platy zaměstnanců ve služebním poměru 2,34 miliardy korun, tato částka již zahrnuje jejich meziroční navýšení o 5 %. Reálně však pokrývá služební příjmy pouze pro 6 861 lidí, k pokrytí služebních příjmů pro 7 000 příslušníků je podle VS navýšit výdaje 47 milionů.

Podobná situace je i u občanských zaměstnanců, tam je požadováno navýšení o 126 milionů korun, celková částka tedy činí 173 milionů korun, která s povinnými odvody naroste na celkových 234 milionů korun.

Počty vězňů loni začaly opět růst

Klausova amnestie přispěla počátkem roku 2013 k výraznému snížení početních stavů vězněných osob. Vůbec nejnižší stav byl vykázán 22. února 2013, a to 16 091 vězněných osob. V dalším období ale došlo k jejich opětovnému navyšování, nedošlo totiž k významnějšímu snížení recidivy, ani ke snížení počtu trestných činů a nedochází ke změně trestní politiky státu. Ke konci roku 2013 již byl počet vězněných 16 654, v průběhu roku 2014 se jejich nárůst výrazně zrychlil. V polovině prosince dosáhl stav iž 18 737. V druhé polovině loňského roku přibývalo průměrně 213 odsouzených měsíčně.

Po amnestii byla zcela zrušena věznice v Drahonicích a zakonzervovány tři pobočky věznic, a to bývalé utečenecké tábory ve Velkých Přílepech u Prahy, Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku a Poštorné u Břeclavi. Ženská věznice ve Velkých Přílepech, která vznikla jako pobočka ruzyňské vazební věznice, se otevírá 1. února.

Robert Malecký