"Není legální v tom státě chodit a odhalovat se a tropit výtržnosti na veřejnosti." Repro: Youtube

Policisté z demonstrace na Albertově čelí kázeňskému řízení

Policisté, kteří loni 17. listopadu na Albertově zajistili aktivistu Otakara van Gemunda a znemožnili mu demonstrovat, čelí kázeňskému řízení. Vyplývá to z odpovědi ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na interpelaci poslankyně Jany Černochové. V kázeňském řízení může být policistům uděleno napomenutí nebo například snížen základní tarif platu až o čtvrtinu na 3 měsíce.

Otakar van Gemund se 17. listopadu chystal na Albertově během odhalit na vlastním těle psaný nápis „Miloši, na čí straně jsi?“ Během vzpomínkového aktu za účasti středoevropských prezidentů tak chtěl upozornit na údajné vystupování prezidenta Miloše Zemana proti českým zájmům.

Jak upozornil server Echo24.cz, kriminální policisté v civilu van Gemunda zajistili, údajně proto, že se podle jejich informací chystal skočit pod kola prezidentské kolony. Další hodiny strávil aktivista nizozemského původu na policejní služebně v Bartolomějské ulici.

„Není legální v tom státě chodit a odhalovat se a tropit výtržnosti na veřejnosti. Já vám říkám na rovinu, vidím, že jste nejspíš ten člověk, který nám byl označený jako člověk, který chodí po ulici a odhaluje se,“ říká Gemundovi na pořízeném videozáznamu jeden z policistů.

Gemund po incidentu oznámil, že na policisty podal stížnost a chystal i trestní oznámení. Nyní vyšlo najevo, že policie věc šetří jako kázeňský přestupek zasahujících policistů. „Dle mých informací je se zasahujícími policisty v současné době vedeno tzv. kázeňské řízení dle § 186 zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů,“ píše ministr vnitra Chovanec v odpovědi na interpelaci poslankyně Černochové.

Odpověď zmiňuje i o šest dní starší incident z Krnova, kde policie předvedla a legitimovala dvojici demonstrantů, kteří se během veřejného shromáždění odmítli odmaskovat. Postup policie byl podle Chovance v tomto případě v pořádku.

Robert Malecký