Neurovnaný osobní život způsobil pád generála Davida Petraeuse. Bohužel. Foto: The Nation

Pověste Petraeuse vejš a další malé velké zprávy

Stát versus ex-šéf CIA a jeho milá. Nenechte si ukrást otisky prstů. Pozor na špionážní Cessny. Soumrak pomerančového džusu. Letem světem.

EX-ŠÉF CIA DAVID PETRAEUS NEJSPÍŠ BUDE ČELIT OBVINĚNÍ

Chybělo jen málo a generál David Petraeus mohl být počítán mezi největší vojenské osobnosti Spojených států. Zkazila mu to, jak tomu často bývá, láska.

Petraeus velel americkým silám na horké půdě Iráku a Afghánistánu a velel jim dobře, byť pro dušičku vlivných levicových intelektuálů tvrdě. Úspěchy v poli ho vynesly do křesla CIA, odkud měl především čelit všudypřítomné teroristické hrozbě. Relevantní zdroje hodnotí generálovo působení v čele mocné zpravodajské organizace jako vysoce efektivní, přesto v roce 2012 předčasně skončilo.

Důvodem byla láska, která vypukla mezi generálem a jeho biografkou Paulou Broadwellovou. Ukázalo se (za přispění lidí, kterým se Petraeus zdál prostě příliš řízný a vojácký), že zamilovaný generál svou milou seznamoval se zprávami, které byly vedené v režimu utajení. Místo aby se generál bránil a vymlouval, ohlásil odchod z funkce, čímž očividně zklamal všechny kdo se těšili na sladkobolnou a trapnou frašku ve stylu zpackaného impeachmentu Billa Clintona. Touha některých míst po propírání špinavého (nebo údajně špinavého) prádla je tak velká, že bude s odstupem tří let generál Petraeus postaven před soud, píše BBC.

Autor digestu se domnívá, že ze soudu nakonec nic nebude a že se o to vším vlivem, který mu ještě zbyl, zasadí končící prezident Barack Obama. Výpověď generála Petraeuse by totiž mohla až příliš odhalit amatérismus, se kterým se během prvního volebního období pana Obamy dělala bezpečnostní a silová politika.

HACKER PŘEDVEDL, JAK SNADNÉ JE UKRÁST OTISKY PRSTŮ

Nahradit třeba PIN kód otiskem prstu majitele chytrého zařízení není vůbec tak bezpečné jak by se mohlo zdát. Z fotografie ruky už totiž lze získat přesný a věrný otisk prstu.

Otisky prstů se dají ukrást. A není to vůbec nic těžkého. Ilustrační foto: Flickr
Otisky prstů se dají ukrást. A není to vůbec nic těžkého. Ilustrační foto: Flickr

Člen hackerské sítě Chaos Computer Club (CCC) Jan Krissler tvrdí, že získal otisk prstu německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové. Stačil mu na to prý pouze konkrétní komerční software a detailní fotografie její ruky pořízená na tiskové konferenci.

Úspěšnost této techniky není stoprocentní, ale možné to – jak vidno – je. Když vlastníte ostré fotografie o vysokém rozlišení a když se nacházíte v blízkosti dotyčné osoby, máte napůl vyhráno. Snímky stačí prohnat programem VeriFinger, který z nich vytvoří zrekonstruovaný otisk prstu. Krissler doporučuje důležitým osobám, které vystupují na veřejnosti, aby nosily rukavice. Identifikace pomocí otisku prstu se používá jak na zařízeních Apple, tak Samsung, a letos byla dokonce použita v brazilských prezidentských volbách pro vpuštění voliče do volební místnosti, což odborníci považují z hlediska bezpečnosti za nedostačující.

Biometrické bezpečnostní systémy není jednoduché obejít, nicméně přístupové údaje mohou být zfalšovány, takže nejsou nejbezpečnější. Otisk prstu či rozpoznání obličeje by mělo být vždy pouze dílčím bezpečnostním mechanismem, který je potřebný pro ověření přístupu uživatele k soukromým informacím. Nejlepší je kombinovat několik různých metod.

ZE VZDUCHU NEŠPEHUJÍ JEN DRONY A DRUŽICE. PŘICHÁZÍ DIRTBOX

Americký list Wall Street Journal popsal techniku lokalizace mobilních telefonů přes zařízení jménem Dirtbox. Používá ji americké ministerstvo spravedlnosti.

 

Schéma fungování Dirtboxu pracujícího z letounu typu Cessna. Grafika: WSJ
Schéma fungování Dirtboxu pracujícího z letounu typu Cessna. Grafika: WSJ

Dirtbox se nasazuje na letouny od společnosti Cessna. Tyto lehké vrtulové letouny s dobrou pohyblivostí se s Distboxem promění na jakousi telekomunikační věž, kterou využívají mobilní telefony k připojení do sítě operátora. Na základě komunikace Dirtbox a telefonu pak systém dokáže určit pozici zdroje signálu na méně než tři metry a to i uvnitř budov.

GSM Interceptory se používají již dlouhou dobu zejména k odchycení obsahu komunikace mobilního telefonu. Během akce dochází k útoku, během kterého systém přesvědčí telefon, že je pro něj z hlediska komunikace výhodnější pracovat přes něj než přes věž operátora. Systémem zachycená data pak putují zpět do oficiální sítě operátora. Dirtbox v kombinaci s letadlem je však mnohem rychlejší řešení a bezpečnější, než posílat na místo dodávku na kolech plnou lidí a vybavení. Díky této technologii se podařilo podle WSJ vypátrat například nejmenované drogové bosse, operuje také ve válečných zónách.

Kontroverzi vzbuzuje ale zejména princip skenování všech mobilních zdrojů signálu, což se dotýká i běžných občanů. Podle WSJ je navázané spojení, které neodpovídá specifikaci podezřelého, po zisku IMEI přerušeno, ale nikdo vám nezaručí, že během zásahu tato neodpovídající IMEI nebudou uložena do protokolu a zařazena mezi podezřelé. Systém komunikuje s telefonem i když jej uživatel zrovna nepoužívá, jde totiž o běžnou funkcionalitu telefonu v rámci práce s mobilní sítí. Podle nejmenovaného zdroje Wall Street Journal je práce Dirtboxu naprosto legální.

AMERIČANÉ PŘESTÁVAJÍ PÍT POMERANČOVÝ DŽUS

Američané přestávají pít pomerančový džus a nikdo neví proč. Foto: Emergencyrootcanal
Američané přestávají pít pomerančový džus a nikdo neví proč. Foto: Emergencyrootcanal

Pití pomerančového džusu patří k americkým ránům. Nebo spíš patřilo. Z důvodů, jejichž vysvětlení se vzpírají vysvětlením ekonomů, obyvatelé Spojených států ho prostě přestávají pít.

Roční spotřeba pomerančového džusu, který se stal neodmyslitelnou součástí snídaně ve Spojených státech od konce Druhé světové války, je v současné době nejnižší za posledních osmnáct let. Této skutečnosti snad nahrává menší sklizeň pomerančů na Floridě a Brazílii.

Právě Florida, největší americký pěstitel citrusů, snížila od roku 2004 produkci pomerančů o 55 %. Průzkum trhu společnosti Euromonitor Plc ukazuje, že prodeje balené vody předčily prodeje pomerančového džusu poprvé od roku 2007. Cena pomerančového koncentrátu specifikace zde s lednovým termínem dodání včerejší obchodní seanci na burze ICE Futures U.S. zakončila na úrovni 148 centů za váhovou libru. To jsou tak varující čísla, že se obchodníci začínají vážně zamýšlet nad tím co je s potravinovými návyky Američanů špatně – nebo dobře.

PÁR ZPRÁVIČEK, KTERÉ BY VÁS MOHLY ZAJÍMAT

Fidel Castro sice nezemřel, přesto se na Kubě dějí zajímavé věci. Například tam poslední dobou propouštějí z vězení daleko víc politických vězňů než dřív. Ještě pár let a třeba tam přestanou politické vězně zavírat. Pak už je nebudou muset propouštět, že ano.

V Mexiku bylo v souvislosti s únosem žurnalisty Moisese Sanchéze zadrženo třináct … policistů. Zřejmě nějaké problémy se stanovením správné strany barikády.

Případ osmi dětských mrtvol nalezených v australském Cairns z právního hlediska vlastně teprve začíná. Zájem o vyšetřování bude ale určitě značný. Tryzny za mrtvé děti se totiž zúčastnily desetitisíce lidí.

Ondřej Fér, Start-up.cz