Bývalý prezident Václav Klaus Foto: archiv

Protikorupční revoluce z roku 2013 přinesla oligarchizaci politiky a strašlivé posílení soudcokracie, říká Václav Klaus

„Velká protikorupční revoluce roku 2013“ v České republice oslabila politické strany, zlikvidovala ODS, vyprázdnila ČSSD, a hlavně propojila byznys s politikou i s médii, a do do té doby nepředstavitelným způsobem. Říká to bývalý prezident Václav Klaus v obsáhlém rozhovoru pro Českou justici. Dalším z důsledků protikorupčního převratu je podle Klause „strašlivé posílení soudcokracie“. Rozhovor, který mapuje čtvrtstoletí budování právního státu v Česku, vydává Česká justice v sobotu.

„Když jsem byl loni v dubnu v Německu konfrontován s kritikou, že u nás nastala oligarchizace politiky, cítil jsem se uražen a říkal jsem, ať si toto slovo nechají na země dále na východ od nás. Teď už se neurážím,“ říká Václav Klaus. Důsledky jsou podle něho oslabení systému politických stran, likvidace ODS ještě ve větší míře, než tomu bylo v minulosti, a vyprázdnění sociální demokracie. „Bezbarvost Sobotky a dalších je téměř neuvěřitelná,“ glosuje bývalý prezident. „Ve své podstatě došlo ke změně nejen politického, ale i celého společenského systému. Polistopadová doba tím skončila,“ dodává.

Příčiny jsou podle Klause dvojí. Jak ideové – nedůvěra a nechuť ke svobodě a kapitalismu – tak zájmové. „Korporativismus a oligarchizaci vždy chtěly mocné kapitálové skupiny. Čili ideově zleva, zájmově z byznysu,“ říká v rozhovoru bývalá hlava státu.

Soudcokracii Klaus definuje jako uzurpování moci, která v demokratickém státě patří vládě a parlamentu, ze strany soudů, resp. soudců. Pro posuzování „nesprávných“, to je Ústavě neodpovídajících rozhodnutí legislativní a výkonné moci, je tu podle něho Ústavní soud, nikoli obecné soudy. „Za koncepčně velmi sporné – a za prvek soudcokracie – považuji rozbujelé správní soudnictví. … To, že soudní systém rozhoduje o výši důchodů, o minimální mzdě, o platech soudců, o datu voleb, atd. atd., považuji za naprosto chybné. I to je soudcokracie,“ říká Václav Klaus.

Na adresu současných protikorupčních bojovníků Klaus poznamenal, že se řada z nich na budování základů právního státu, tak jak byl v 90. letech vytvořen, sama podílela. „Zdokonalujme náš právní systém, jak nejlépe umíme, ale nepřevádějme všechny defekty společenského systému na moralistickou báchorku o tom, že někdo udělal záměrně chyby v právním řádu, aby umožňoval hospodářskou kriminalitu. To si snad nemohou myslet ani pánové Janeček či Babiš. Ani paní Marvanová,“ říká bývalý prezident.

Protikorupční aktivisté často hrají politické hry a využívají jakéhokoli argumentu, který je po ruce. „Paní Marvanová byla přední právničkou ODS a měla k tomu i vysoké parlamentní funkce. To jsme jí pořád mučili a nutili, aby hlasovala pro něco, s čím nesouhlasí? Její osudy v dalších politických stranách a rolích ukazují, že je vždy proti všem. Jako bývalá členka vedení ODS (její Výkonné rady) tedy dnes i proti sobě samé z počátku 90. let,“ připomněl Václav Klaus.

Mnohé hospodářské delikty byly v 90. letech podle Klause konány ne kvůli absenci pravidel, ale porušováním pravidel. To, že taková porušování pravidel nebyla vždy potrestána, nebylo nedokonalostí pravidel, ale nedokonalostí justice, policie a dalších bezpečnostních a soudních orgánů, říká Klaus.

Robert Malecký, Dušan Šrámek