Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal Foto: archiv

Reakce: Pavel Šámal je morálně integrovaným odborníkem

Překvapení z rychlé výměny předsedy Nejvyššího soudu, zákulisní dohoda, komplot části justice s Hradem, tak vidí někteří politici rezignaci Ivy Brožové na funkci předsedkyně NS a zítřejší jmenování Pavla Šámala na její místo. Přesto Pavla Šámala považují za dobrou volbu pro nadcházející dobu změn v justici. Ivo Brožovou oceňují za to, že dokázala uhájit nezávislost soudní moci především ve střetu s Václavem Klausem.

Jak uvedl pro Českou justici předseda Podvýboru pro justici a soudní samosprávu Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), nový předseda Nejvyššího soudu „přichází v době, kdy se připravuje a mezi odbornou veřejností diskutuje reforma justice, její samosprávy a rekodifikace základních procesních předpisů“. Podle něho by nový předseda tomto procesu ze své pozice měl hrát jednu z hlavních roli a pomoci reformy prosazovat. „JUDr. Brožovou vnímám především v souvislosti s jejím postoji a spory při jejím protiústavním odvoláním, kdy si stála za svými názory a byla nakonec úspěšná. Necítím se ale příslušný ze své pozice jakkoli hodnotit její činnost,“ uvedl poslanec Vondráček.

Rychlost změny překvapila člena ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Martina Plíška (TOP09). „Uvedenou personální změnu beru na vědomí. Její rychlost mě docela překvapila. Od nového předsedy Nejvyššího soudu očekávám, že naváže na práci dr. Brožové, kterou hodnotím velmi pozitivně. Dokázala často odolávat různým tlakům zvenčí a snažila se udržet nezávislé postavení Nejvyššího soudu,“ uvedl pro Českou justici.

V takovém hodnocení se oba poslanci shodli s předsedou Městského soudu v Praze Liborem Vávrou, který České justici řekl, že si odcházející předsedkyně velmi váží právě pro posílení představitelů soudní moci ve střetu s Václavem Klausem. „Nemá cenu s tak krátkým odstupem hodnotit celou epochu jejího předsednictví, o situaci na samotném Nejvyšším soudu toho navíc nevím tolik, abych si troufal známkovat. Určitě byla období, kdy mohl být její hlas ve veřejném prostoru více slyšet. Na straně druhé její ústavní střet s prezidentem Klausem významně posílil postavení představitelů soudní moci,“ uvedl pro Českou justici. „Jsem zvědavý, s jakými prioritami v rozvoji nejen Nejvyššího soudu, ale justice vůbec, vystoupí. Do té doby by šlo o věštění,“ odpověděl na otázky České justice, co očekává od nového předsedy Nejvyššího soudu.

Naopak předseda ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl (za ČSSD) éru Ivy Brožové kladně nehodnotí. „Odpovím lakonicky: Od nového předsedy NS očekávám že bude po všech stránkách lepší než jeho předchůdkyně,“ uvedl pro Českou justici.

Také poslanec a někdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) má na věc vlastní pohled. Domnívá se, že výměna na postu předsedy NS je komplotem určité části justice dohodnutým s Pražským hradem. „Taková falešná hra, že se paní doktorka Brožová náhle rozhodla, že odejde z funkce a pan prezident náhle a okamžitě má kandidáta, kterého téměř druhý den bude jmenovat, je hra, která, si myslím, že poškozuje dobré jméno justice,“ uvedl Blažek.

Stejně jako některé poslance také ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO) a ministra pro legislativu a lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) překvapila rychlost výměny. Komplot části justice, o němž mluví Pavel Blažek, ale za změnou ani Válková, ani Dienstbier nevidí. „Žádné napojení české justice a Hradu neshledávám, nevím o něm, nevím, k čemu by to mělo sloužit,“ uvedla k úvaze Blažka Válková. Stejně tak Blažkovu konstrukci odmítl Dienstbier.

„Tak jako vy jsem trošku překvapená, že to šlo tak rychle. Ale na druhé straně, všichni jsme věděli, že paní předsedkyně, doktorka Brožová, uvažuje o svém odchodu, tak jde spíše o načasování,“ řekla včera Válková. Podobně se vyjádřil i Dienstbier, podle něhož je zřejmé, že to byla dopředu domluvená záležitost.

„Nepochybně odborník na svoji oblast práva to je, nicméně není všeobecně jednoznačně přijímán. Někteří upozorňují na jeho dílčí roli v kauze katarského prince,“ zhodnotil včera budoucího předsedu Nejvyššího soudu Pavla Šámala ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier. Válková Pavla Šámala vnímá jednoznačně pozitivně, je to podle ní zásadový, čestný a morálně integrovaný odborník.

Irena Válová