Společnost H-System uzavřela po svém vzniku v roce 1993 smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy se stovkami zájemců. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, dokončit stihla jen 34 rodinných domů. Reprofoto: ČT

V Senátu bude slyšení ke kauze firmy H-System

Kauza zkrachovalé společnosti H-System, která stovkám klientů slibovala vlastní bydlení, bude tématem dnešního veřejného slyšení v Senátu. Zúčastnit se jej má ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO). Slyšení bude předcházet dalšímu kolu soudního jednání kvůli žalobě konkurzního správce. Ten se domáhá vyklizení šesti desítek bytů v Horoměřicích, které si klienti H-Systemu po krachu firmy dostavěli z vlastních prostředků.

Předseda senátního podvýboru pro lidská práva Jiří Čunek (KDU-ČSL) loni podal trestní oznámení pro podezření, že majetek H-Systemu byl rozprodán pod cenou. Podle podvýboru tak konkurz nebyl prováděn s péčí řádného hospodáře. Protikorupční policie ale důvody pro zahájení trestního stíhání nezjistila.

Konkurzní správce Josef Monsport v aktuální žalobě chce, aby se z bytů vystěhovalo celkem 56 rodin ze Stavebního bytového družstva Svatopluk. Nemovitosti chce zpeněžit a částku rozdělit mezi všechny podvedené klienty H-Systemu – tedy i ty, kteří si nemovitosti nedostavěli.

Jedním z klientů, kteří o svůj dům už přišli, je Jaroslav Sýkora. Konkurzní správce podle zástupce družstva Svatopluk Martina Junka prodal Sýkorův dům a související pozemek za zhruba 1,5 milionu korun, ačkoli se jejich cena blíží šesti milionům korun. Výběr kupce se podle Junka uskutečnil bez vědomí Sýkory, který nedostal možnost k přednostnímu odkupu za uvedenou částku.

Společnost H-System uzavřela po svém vzniku v roce 1993 smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy se stovkami zájemců. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, dokončit stihla jen 34 rodinných domů. Zakladatel firmy Petr Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti a byl za to odsouzen ke 12 letům vězení. Podnikatel se hájil tím, že klienty nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr. V kauze H-Systemu přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun.

-čtk-