Ministr financí Andrej Babiš. Foto: Mediafax

Babiš: Válková mohla zůstat. Válková: Dostala jsem vzkaz, že mám skončit

Otazníků okolo rezignace ministryně spravedlnosti Heleny Válkové přibývá. Ačkoliv předseda hnutí ANO, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš v sobotním rozhovoru pro deník Právo tvrdí, že „nemusela skončit, ona se tak rozhodla“, Válková ve stejný den pro Český rozhlas uvedla, že skončit musela, protože „dostala vzkaz víceméně jasný, že bych měla tu svoji misi ukončit“.

Válková naznačila, kdo byl oním hybatelem: „Předseda hnutí ANO pan Babiš si ho vybral, to je jeden z důvodů té změny, ke které dochází v mé osobě, že chce, aby ministrem spravedlnosti byl pan Pelikán. Zřejmě od něj očekává jistou razanci při prosazování změn, které se u mě nedočkal.“

Ve svém pátečním prohlášení po návratu ze zahraniční cesty navíc prezident republiky Miloš Zeman naznačil, že i on má od Válkové jiné informace o důvodech jejího odchodu z čela resortu spravedlnosti, než mu ještě předtím na pondělní schůzce podal Andrej Babiš. Zároveň vyjádřil podiv nad tím, že si tyto informace neopatřil premiér Bohuslav Sobotka. Ten trvá na svém stanovisku, že pokud prezident demisi Válkové nepřijme, navrhne prezidentu republiky její odvolání z vlády.

Že s okolnostmi samotné úterní rezignace Válkové poté, co byla v pondělí hospitalizována v nemocnici, není vše tak, jak se veřejně uvádí, naznačil ve čtvrtek týdeník Echo24.cz. Ten s odvoláním na nejmenované zdroje z ministerstva spravedlnosti uvedl, že Válková byla k okamžité rezignaci donucena v nemocnici, kam jí byla rezignační listina doručena.

Postupně se tak potvrzují informace České justice, že Helena Válková byla k rezignaci donucena Andrejem Babišem, který neakceptoval její nabídku na dokončení některých kroků na ministerstvu s tím, že by odešla sama v červnu tohoto roku. Tlak měl Babiš stupňovat v průběhu úterý prostřednictvím SMS zpráv, z nichž vyplynulo, že by Válková a její okolí mohlo být terčem mediálních kampaní. Vzhledem k dlouhodobému mediálnímu tlaku a zdravotnímu stavu Válková tomuto tlaku podlehla a nechala si doručit text rezignace, který Babišovi odmítla den předtím podepsat. Zde je asi nutné hledat vysvětlení pro slova prezidenta Miloše Zemana, kterou zachytil mikrofon TV Prima, o tom, že se „Válková mimochodem podělala“.

V již zmíněném sobotním rozhovoru pro deník Právo Babiš navíc přidal ještě další důvody pro rezignaci Válkové. Byly na ni podle něho „vyvíjeny různé tlaky, například pokud jde o zákon o státním zastupitelství nebo o jmenování soudců jako Veselý či Sváček“.

Česká justice má však k dispozici svědectví z několika zdrojů, že to byl právě Andrej Babiš, který na Válkovou tlačil, aby v případě Jana Sváčka nerespektovala výsledky výběrového řízení a nejmenovala ho místopředsedou Vrchního soudu v Praze. Válkové mělo být dokonce Babišem naznačeno, že v opačném případě by jako ministryně ve funkci skončila.

-red-