Okresní soud. Ilustrační foto: archiv

Kauza platů soudců: Soudkyně Lorencová se dnes vzdá doplatku trojnásobku, akceptuje tak páteční dohodu

Je to krok skoro symbolický – soudkyně okresního soudu Brno-venkov Mgr. Jana Lorencová, jejíž úspěšná žaloba u Nejvyššího soudu na konci minulého roku vyvolala střet mezi vládou a justicí o výši platů, se dnes písemně vzdá nároku na zaplacení doplatku trojnásobku (konkrétně 35 100 Kč). Přistoupí tak na páteční dohodu mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a špičkami justice. Serveru Česká-justice.cz to potvrdil předseda Krajského soudu v Brně Milan Bořek, který se spolu s předsedou OS Brno-venkov Petrem Jirsou pátečního jednání na ministerstvu spravedlnosti zúčastnil.

Před dnešním jednáním vlády, která má rozhodnout, zda v pátek dohodnuté řešení přijme, se tak jedná o důležitý, byť symbolický, signál, že výzva špiček justice vůči řadovým soudcům a státním zástupcům může být akceptována. Přes to však otazníky zůstávají.

Jak České justici potvrdilo hned několik zdrojů z justice, stále zde jsou soudci a státní zástupci, kteří žaloby teprve podají, anebo nestáhnou ty stávající. Ve sporech o doplatky svých platů v celé výši údajně míní pokračovat, i kdyby dnes vláda na dohodu přistoupila.

Komplikací pro vládu může být paradoxně i to, že soudkyně Jana Lorencová na dohodu přistoupí: pokud tak totiž učiní, předseda soudu Petr Jirsa s velkou pravděpodobností ústavní stížnost, s níž vláda počítala tak jako tak, nepodá.

-ek-