Všetkých vás vidím. Big Brother Andrej. Foto: Facebook

Králem českých slídilů se stal Andrej Babiš

Politicko-obchodní blok majitele Agrofertu, hnutí ANO2011 a ministra financí Andreje Babiše získal od společnosti Iuridicum Remedium dvě anticeny Big Brother Awards 2014 (Ceny Velkého bratra).

Jeho vydavatelství MAFRA je Firemním slídilem za systematické zveřejňování odposlechů pocházejících z trestního řízení ve věci manželů Nečasových, včetně intimních detailů. Anticenu pro úředního slídila od nezávislé poroty získalo ministerstvo financí za přípravu zákona o prokazování původu majetku.

Andrej Babiš a jeho lidé tak za loňský rok na domácí půdě pobrali, co mohli. Ve zbylých třech kategoriích totiž ceny putují buď do zahraničí, nebo nadnárodním korporacím.

Za „dlouhodobý přínos“ na poli slídění v soukromí byla oceněna společnost Google, citátem Velkého bratra je věta z obchodních podmínek společnosti Samsung, která domácnosti varuje, že by doma neměli říkat nic citlivého, pokud nechtějí, aby to jejich televizor předal do virtuálního prostoru. („Please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party through your use of Voice Recognition.“)

Pozitivní cenu si letos odnese šéf Volkswagenu Martin Winterkorn za snahu o zamezení sledování při vývoji inteligentních automobilů

Zveřejněné odposlechy byly přes čáru

Společnost MAFRA uveřejnila loni v květnu přepisy odposlechů mezi Petrem Nečasem a Janou Nagyovou – Nečasovou. Jejich obsahem byly i části, které měly intimní charakter a podle poroty nelze jejich zveřejnění obhájit veřejným zájmem na kontrole politické moci.

Přestože Jiří Kubík, zástupce tehdejší šéfredaktorky Sabiny Slonkové, se právě o prokázání veřejného zájmu v redakčním komentáři pokusil. „Předseda vlády Petr Nečas nebyl tím, kdo v zemi skutečně vládl. Informace z policejního spisu, které přináší MF DNES, ukazují, že jej i díky intimnímu vztahu zcela ovládala ředitelka jeho kanceláře a současně milenka Jana Nagyová,“ napsal.

Veřejný zájem prý nad ochranou soukromí převážil. „Ano, je zvláštní zabývat se hovory ze soukromí. Ale není na čase si pod vlivem této kauzy otevřeně říct, že politikovo soukromí se musí do značné míry stát věcí veřejnou? Je to jak v jeho zájmu, aby ho nikdo nevydíral a netlačil ke zdi, tak v zájmu nás všech. Abychom se už příště nestali rukojmími neukojených ambicí nějaké další bezskrupulózní osoby,“ shrnul Kubík do úhledné krabičky to, co profesionálové naopak viděli jako snahu vydělat na bulvárním obsahu politické zprávy číslo jedna.

Úřad pro ochranu osobních údajů ostatně označil zveřejnění přepisů odposlechů za nezákonné. Podle předsedy ÚOOÚ Igora Němce je „veřejným zájmem, aby se veřejnost dozvěděla, jakým způsobem se obsazují vysoké funkce. Ale rozhodně není veřejným zájmem, jak si dva partneři říkají zdrobnělinami.“

Na základě pravomocného verdiktu ÚOOÚ musí vydavatelství Mafra za zveřejnění informací z odposlechů zaplatit 240 tisíc korun. Pro úplnost je třeba uvést, že vydavatelství oznámilo úmysl napadnout pokutu žalobou u správního soudu.

Bohatý = podezřelý?

Zákon o prokazování původu majetku, za který míří anticena na ministerstvo financí, je jednou z vlajkových lodí vlády Bohuslava Sobotky. A nejde o nápad nový – jeho nejhlasitějším zastáncem, ale také člověkem, který pro jeho přijetí za posledních dvacet let prakticky neudělal vůběc nic, je prezident Miloš Zeman.

Už nyní, kdy je zákon teprve v připomínkovém řízení, se proti němu ozvala řada úřadů se zásadními věcnými připomínkami. Nesouhlas se způsobem, jakým chce stát vystupovat proti „podezřelým“ občanům, vyjadřuje také odborná veřejnost. Ministerstvo financí na udělení anticeny reagovalo prohlášením zpochybňujícím relevantnost argumentů poroty.

Společnost Iuridicum Remedium uděluje české anticeny již podesáté. Ve světě se anketa inspirovaná Orwellovým románem 1984 konala ve Velké Británii v roce 1999. V České republice předávalo Iuridicum Remedium ceny poprvé 28. října 2005 v Divadle Na zábradlí.

Minulý rok ceny obdržely například ministerstvo zdravotnictví za uchovávání milionů krevních vzorků novorozenců, americká zpravodajská služba NSA, ministerstvo vnitra za zastavení prací na zákoně o DNA nebo Vojenské zpravodajství za selhání v kauze Nagyová.

Ceny Velkého bratra

  • Dlouhodobý slídil: Google
  • Úřední slídil: Ministerstvo financí
  • Firemní slídil: Mafra
  • Výrok Velkého bratra: Samsung
  • Pozitivní cena: Martin Winterkorn z Volkswagen

Ondřej Neumann
(Vyšlo na serveru HlídacíPes.org)