Situace je vážná. "Vyzývám soudce, aby se zamysleli, co je ve hře," vyzval prostřednictvím televizní obrazovky předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Foto: Mediafax

Předsedové soudů vyzvali soudce, aby se vzdali nároku a nesoudili se se státem

V nejhorším možném scénáři by stát musel soudcům a státním zástupcům doplatit šest miliard korun, uvedla dnes ministryně spravedlnosti Helena Válková.V souvislosti s problémem platů soudců a státních zástupců před veřejnost v podvečer předstoupili tři ministři spolu se zástupci justice a oznámili, že se chtějí dohodnout. Soudci a státní zástupci by se podle něho měli písemně části nároku vzdát výměnou za vyplacení druhé části nároku výši 1,2 miliardy. Justiční funkcionáři vyzvali soudce a státní zástupce, aby na takovou dohodu přistoupili. V pondělí by o návrhu měla jednat vláda.

Podle ministryně Heleny Válkové jednání s představiteli justice za přítomnosti ministrů Daniela Hermana a Jiřího Dienstbiera splnilo očekávání, i když bylo chvílemi dramatické, ale současně je dokladem toho, že když se strany chtějí dohodnout, tak se dohodnou. To potvrdil ministry kultury Hermann, který uvedl, že na obou stranách byla dobrá vůle se dohodnout, že se nyní napravují chyby minulých vlád, na kterých leží odpovědnost za vzniklou situaci. Podle ministra pro legislativu a lidská práva Jiřího Dienstbiera není účelem, aby spolu jednotlivé moci válčily, naopak se hledal kompromis mezi nároky soudců a státních zástupců a možnostmi rozpočtu, přičemž nárok soudců vznikl tím, že minulé vlády ignorovaly nálezy Ústavního soudu.

Rovněž předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal ocenil Helenu Válkovou a doslova řekl: „Poprvé v historii se s justicí jedná.“ Poté učinil veřejnou výzvu k soudcům: „Žádám všechny soudce, aby pokud dojde v pondělí k dohodě, aby ji respektovali,“ řekl doslova. Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa uvedl, že jde kromě jiného o problém etický a přestože v minulosti byl problém bagatelizován, nyní v tomto sporu nikdo nesmí vyhrát a nikdo nesmí odejít ponížen. Soudci jsou připraveni podle něho vzdát se části svých oprávněných nároků, i když nic nezavinili. Současně stejně jako Pavel Šámal také Josef Baxa učinil veřejnou výzvu k soudcům: „Vyzývám soudce, aby se zamysleli, co je ve hře,“ uvedl doslova.

Pokud vláda na pondělním jednání návrh schválí, bude soudcům a státním zástupcům předložena k podpisu dohoda, ve které se vzdají části nároku. „Zapomenou na trojnásobný koeficient doplatku,“ vysvětlil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Chceme od soudců, aby nám podepsali, že se vzdávají části nároku,“ potvrdila Helena Válková, podle které to nevylučuje podání ústavní stížnosti. Podle jejích slov by výměnou za podpis dohody měla být vyplacena zpětně část nároku za roky 2012, 2013 a 2014 soudcům a státním zástupcům částka ve výši 1,2 miliardy, a to všem, kteří podali žaloby stejně jako těm, kteří žaloby na stát nepodali. „Jde o to, aby se nevytvořily dvě skupiny soudců,“ vysvětlil Josef Baxa.Dvěma skupinami jsou míněni ti soudci, co se nesoudili a ti co se soudili, přičemž soudce se soudit nemá. Z veřejného vystoupení ministrů a funkcionářů plyne, že se nepočítá s vyplacením nároku za rok 2011.

Podle Heleny Válkové resort nedisponuje částkou 1,2 miliardy a bude muset jednat s ministrem financí Andrejem Babišem. Na jednání však zástupci justice Válkové vysvětlili, v jakém se stát ocitl vůči soudcům a státním zástupcům postavení. V nejhorším možném scénáři by soudci a státní zástupci mohli „velmi dobře vysoudit šest miliard“, padlo na veřejném vystoupení ministrů a justičních funkcionářů.
Irena Válová