Soudcovská unie podpořila dohodu soudců se státem a chce obrátit list

Soudcovská unie si nepřeje, aby se přehodnocení platů soudců stalo opět předmětem populismu a politického boje. Podpořila uzavírání dohody o narovnání soudců se státem a chce obrátit list. Soudcovská stavovská organizace zároveň zdůraznila, že žádný soudce, který dohodu o narovnání se státem odmítne, nesmí být vystaven postihu.

Dohody o narovnání budou uzavírány mezi soudci a předsedy soudů. Republiková rada Soudcovské unie ve čtvrtek o o návrhu státu na dohodu o narovnání se soudci za chybný výpočet jejich platů jednala bez nevraživosti a v duchu gentlemanství. Alespoň tak o schůzce mluvili její přímí účastníci. „Mohu potvrdit, že toto téma na jednání žádnou nevraživost nevneslo,“ uvedl pro Českou justici viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad.

Unie: Výpočet platů již nesmí být zpochybňován

Soudcovská unie vydala po skončení jednání prohlášení, v němž konstatuje, že od 1. 1. 2015 je plat soudce zakotven v souladu s principy právního státu, k čemuž opakovaně po několik let vyzýval zástupce moci výkonné i zákonodárné Ústavní soud, aniž jeho nálezy byly respektovány. „Tohoto stavu bylo dosaženo za významného přispění soudců, kteří se po vyčerpání všech ostatních umírněných prostředků domáhali nastolení právního stavu prostřednictvím žalob. Soudcovská unie jim vyslovuje poděkování za jejich přínos k vyřešení těchto principiálních otázek,“ uvádí se v závěru z jednání.

Ministerstvo práce a sociálních věcí již vydalo ve Sbírce, jak mu uložilo usnesení vlády z minulého pondělí, informaci o nově stanovené výši platové základny pro soudce, ve které zohlednilo nálezy Ústavního soudu. Pro rok 2015 se proto platová základna pro soudce stanovuje ve výši 75 753 Kč.

Soudcovská unie ve čtvrtečním prohlášení vyjádřila přesvědčení, že výši platu soudců a způsob výpočtu nebude opět revidován a politiky přehodnocován nebo zpochybňován. „Soudcovská unie vyjadřuje zároveň přesvědčení, že tento stav je konečný, trvalý a platy soudců se v budoucnu již nebudou stávat nástrojem politického boje a populistických snah,“ stojí v prohlášení soudců.

Omluvu od vlády už soudci nepožadují

Ze závěrečného komuniké nakonec vypadla formulace, podle níž soudci původně požadovali od vlády omluvu za to, že roky ve věcech platů nerespektovala nálezy soudů. Zohlednit měla i fakt, že soudcům nyní byla namísto doplatku oprávněného nároku od státu předložena dohoda, kterou se soudci části svého nároku mají naopak vzdát. Soudce Novosad ovšem České justici řekl, že požadavek na omluvu není součástí prohlášení zcela záměrně. „Chceme obrátit list,“ řekl Tomáš Novosad. Soudcům za jejich postoj poděkovala sama Soudcovská unie.

„Vypořádání nároků prostřednictvím vládou navrhovaných dohod o narovnání je ze strany soudců kompromisní řešení, kterým se vědomě vzdávají větší části svých oprávněných nároků. Tento přístup je výrazem jejich společenské odpovědnosti a solidarity, a též důvěry, že úspory finančních prostředků i energie všech zúčastněných budou využity při řešení koncepčních otázek v soudnictví,“ stojí v prohlášení Unie, která v závěru podpořila dohodu soudců se státem.

„Za těchto okolností Soudcovská unie vyjadřuje podporu uzavírání dohod o narovnání. Zdůrazňuje však, že žádný soudce nesmí být vystaven postihům v souvislosti s projevem jeho svobodné vůle dohodu o narovnání uzavřít či nikoliv. Pokud by se tak stalo, Soudcovská unie je připravena poskytnout těmto soudcům pomoc a plnou podporu,“ upozorňuje Soudcovská unie.

Co se týče právních mechanismů samotného uzavírání dohody mezi soudci a státem, podle viceprezidenta Novosada půjde o řadu jednotlivých soukromoprávních aktů, které mají povahu dohody o narovnání a jde o obdobu smíru. Jde o obdobnou situaci, jako když kdokoli, kdo podal žalobu, přistoupí na smír a žalobu stáhne, vysvětlil Tomáš Novosad. Podle jeho slov budou dohody uzavírány mezi jednotlivými soudci a předsedy jednotlivých soudců jako představiteli státní správy soudů.

Irena Válová