Ministryně a její pravděpodobný nástupce. Foto: Robert Malecký

Týden v české justici: ANO mění ministra spravedlnosti

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Babišův spojenec“, „consiglieri“, „sekáč“, „jogín“, „tvrdá ruka“… to jsou přízviska, kterých se v tuzemských médiích dostalo pravděpodobnému budoucímu ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi. Rezignací ministryně Heleny Válkové pokračuje série zásadních událostí v českém justičním prostředí. Kromě ministerské výměny přinesl minulý týden i příslib narovnání sporu ohledně platů soudců či kritičtější pohled na zdejší právnické vzdělávání.

Jako lavina se zkraje minulého týdne šířila médii zpráva o možné rezignaci Heleny Válkové. Lze říci, že zprvu se mohlo jednat spíše stupňování tlaku na osobu ministryně (tématu se věnoval mj. Ondřej Neumann na serveru HlídacíPes.org). „V souvislosti s vývojem událostí kolem mé osoby začínám být relativně znechucená,“ nechala se pro média v pondělí slyšet Válková, která se kvůli své budoucnosti na ministerstvu sešla i s prezidentem Zemanem. Zastání našla Válková u justičních špiček, a to především za pozitivní řešení krize okolo platů soudců. To vyzdvihl např. Dušan Šrámek ve středu v deníku E15.

V úterý už se odchod Válkové považoval za hotovou věc. Např. deník MF DNES stručně shrnul důvody vedoucí k negativnímu hodnocení ministryně spravedlnosti. Dohoda o platech soudců byla podle deníku jen slabou náplastí za výměnu tří náměstků, nedodělané zákony, zrušení tendru na náramky pro domácí vězně či oddálení vězeňské reformy. Opačný postoj pak v deníku prezentovali především soudci, podle nichž potřebuje justice stabilitu a nikoliv časté personální změny. „Vůbec si neuvědomuji nějakou fatální chybu, která by měla vést k tomu, aby opustila svůj úřad. Je to korektní, kultivovaná a věcná dáma,“ vyjádřil své sympatie končící ministryni předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Robert Pelikán – jiné jméno jakoby od středy v  médiích v souvislosti s tuzemskou justicí ani neexistovalo. Kandidát na šéfa resortu spravedlnosti se těšil nebývalé pozornosti. Sám Pelikán nechal nahlédnout do hlavních úkolů, které si klade za cíl. „V tomto roce bude třeba se zaměřit na komunikaci s poslanci, koaličními stranami a představiteli různých právnických profesí, abychom naše legislativní předlohy dokázali prosadit,“ řekl v rozhovoru pro středeční Lidové noviny možný budoucí ministr, který zároveň připustil svůj vstup do hnutí ANO.

Názory na Roberta Pelikána a jeho medailonky přinášela ve středu téměř všechna média. „Velmi inteligentní a dosti pracovitý člověk, který není schopen kompromisů,“ zprostředkovaly Hospodářské noviny názor přímo z právních kruhů. Nadšení ovšem hned vyvážily obavy. „Problémem jsou některé jeho ambice měnit vše za každou cenu, které demonstroval rozkladem tvůrčího týmu pro občanský zákoník,“ nastínil právník František Korbel. Podle Petra Honzejka pak bude klíčové, zda bude Pelikán schopen rozpoznat moment, kdy přesvědčení o vlastní pravdě ještě dobře slouží a kdy už se stává zlým pánem.

MF DNES připomněla, že Pelikánova matka působí u Soudního dvora EU v Lucemburku a otec je odborníkem na právní dějiny. „Nakolik je pod vlivem matky, nedovedu posoudit. Je to odborník, pro kterého je právo i koníčkem,“ pochválil svého bývalého kolegu Luděk Vrána. Informace doplnil také deník Právo, který zmínil koníčky budoucího člena vlády, mezi něž patří jízda na kole a jóga.

Poslední osobou, která by mohla Pelikánovo jmenování zkomplikovat, je prezident Miloš Zeman. Ten se v pátek nechal slyšet, že rezignaci Heleny Válkové zváží a zároveň dodal, že jí může i odmítnout. Nejprve se chce sejít jak s Pelikánem, tak šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Po čase se tak opět začaly objevovat možné náznaky rozporů mezi vládou a prezidentem, nicméně jak řekl v pátečním vysílání ČT vedoucí redakce publicistiky ČRo Petr Dudek, je stále pravděpodobnější, že se Pelikán ministrem stane. Server Česká justice však prezentoval názor odborníka na ústavní právo Jana Wintra, podle nějž se případným odmítáním rezignace může prezident snažit ministrovi jeho krok rozmlouvat. Premiér Sobotka po páteční schůzce s Robertem Pelikánem potvrdil, že je připraven prezidentovi navrhnout Pelikánovo jmenování.

Pondělní hlasování ve Strakově akademii rozhodlo o ukončení sporu justice a vlády o platech soudců. Jak zaznělo mj. v úterních Lidových novinách, o podobě majetkového vyrovnání diskutovaly přibližně čtyři desítky zástupců obou táborů. Vláda přislíbila soudcům a žalobcům dorovnat špatně vypočtené platy za předcházející tři roky. Stát to vyjde na více než miliardu korun, přičemž, jak připomněly již v pondělí Hospodářské noviny nebo deník Právo, počítá dohoda s tím, že se muži v talárech zbytku svých nároků dobrovolně vzdají. Celý text usnesení publikoval server Česká justice.

Napříč médii rezonovala dohoda o platu soudců i ke konci týdne. Jako diskriminační ji vidí někteří politici, podle nichž je nyní poměr mezi výší platů soudců a politiků vysoce nestandardní. Podle čtvrtečních Hospodářských novin dokonce reálně existuje zájem celá pravidla odměňování znovu přepsat. Tentýž den advokát Václav Vlk v Lidových novinách zdůraznil paradox, který by vznikl, pokud by si soudci o svých platech rozhodovali sami. Deník Právo pak upozornil na křehkost samotné dohody. Je totiž otázkou, jak by se k dohodě postavil Ústavní soud, pokud by se na něj přeci jen některý ze soudců obrátil se stížností.

Od představitelů opozice se dohoda dočkala ostré kritiky. Rozhodnutí o dorovnání platů soudců by přenechali raději Ústavnímu soudu. Za selhání vlády označil výsledek jednání předseda KSČM Vojtěch Filip, podobný názor o nevhodnosti řešení vyjádřil i šéf ODS Petr Fiala. Ministryně Válková však pro pondělní vydání deníku E15 vysvětlila, že v případě neshody s justicí, by dopad na státní kasu byl mnohonásobně vyšší.

Hana Marvanová poskytla čtenářům úterních Lidových novin svůj pohled na zpoždění legislativních prací ministerstva spravedlnosti. Reagovala tak na slova Roberta Pelikána, který ji označil za původce nynějších průtahů. Do legislativní sekce ministerstva je podle Marvanové nutno přivést profesionály a nikoliv najímat na psaní zákonů externí právníky či dokonce soudce.

Týdeník Ekonom přinesl srovnání vysokých škol očima samotných studentů. V oboru právo překvapivě zvítězila Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni. „Naši studenti se nenechali zmást negativními odsudky z minula na adresu našeho učitelského sboru a sami poznali, že je tým pedagogů kvalitní,“ řekl děkan fakulty Jan Pauly, který však zároveň přiznal, jeho fakulta nyní nemůže studentům poskytnout doktorské studium ani rigorózní řízení vedoucí k titulu JUDr. S dalším zajímavým průzkumem z českého školství přišly v pátek Hospodářské noviny. Ty na základě průzkumu brněnské právnické fakulty pojmenovaly jeden z nejpalčivějších problémů českého právního vzdělání – nedostatečnou praxi. Tato slabina je podle Davida Klimeše patrná napříč vysokými školami.

Tématem týdeníku Ekonom byly dále procesní kodexy, které by měly zrychlit chod české justice. Nový trestní řád a občanský soudní řád mají uvést v život jedni z nejvýše postavených soudců v zemi Pavel Šámal a Roman Fiala. Zatímco přípravy soukromoprávního kodexu jsou na úplném počátku, trestní řád má posílit jednání před soudem na úkor přípravného řízení nebo zjednodušit používání důkazních prostředků.

Týdeník Euro tradičně přinesl přehled několika personálních změn v tuzemských advokátních kancelářích. V pražské kanceláři Wolf Theiss došlo hned ke třem povýšením. Jan Kotous (M&A, korporátní právo) a Mills Kirin (financování akvizic a restrukturalizací, korporátní bankovnictví) byli jmenováni do pozice counsel, Ondřej Mánek, který se specializuje na IP/IT či korporátní právo, byl pak dosazen do pozice seniorního advokáta.

Dále se čtenáři Ekonomu dozvěděli, že v advokátní kanceláři JŠK se koncipientkou stala Zuzana Hebká (občanské a obchodní právo, pojišťovnictví a nemovitosti) a Martina Bacíková, jejímž oborem jsou fúze a akvizice. Server pravniradce.ihned.cz poukázal na novou partnerku v kanceláři Bříza & Trubač. Jana Špačková povede nově otevřenou pobočku firmy ve Dvoře Králové.

David Šimka posílil advokátní kancelář CHSH Kališ & Partners. Jak uvedly ve čtvrtek Lidové noviny, Šimka povede nově otevřenou pobočku v Ruské federaci, kde bude pomáhat zastupovat české exportéry.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

16.2.2015
13:00
Vláda bude na své pondělní schůzi projednávat např. návrh zákona o zajištění právní pomoci či Národní strategii kybernetické bezpečnosti 2015-2020 (info zde).
17.2.2015
12:00
Uskuteční se v pořadí druhá schůze Stálé komise Senátu pro Ústavu ČR a parlamentní procedury. Program schůze prozatím není k dispozici.
19.2.2015

Zasedá republiková rada Soudcovské unie, která se bude zabývat požadavkem soudců, aby vláda vydala prohlášení, že justice ustoupila ve sporu o platech pro dobro společnosti a svým krokem ušetří státu peníze (info zde).

hi-banner