Helena Válková Foto: MSp

Týden v české justici: V hlavní roli ministryně Válková

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Téměř vše, co se uplynulý týden odehrálo v české justici, souviselo s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou. Její pozice je podle médií značně nejistá, a to nejen kvůli probíhajícímu sporu o platy soudců, který byl vůbec nejfrekventovanějším tématem.

Neuplynul téměř den, kdy by média nereferovala o sporech ohledně platů soudců. Vláda ve středu odložila rozhodnutí o řešení platů soudců na další týden. Ministryně spravedlnosti informovala, že již bylo podáno více než 1 300 žalob týkajících se platových nároků soudců.

V pátek se na Ministerstvu spravedlnosti uskutečnilo jednání zástupců vlády a zástupců české justice ke vzniklé situaci. Již před konáním schůzky avizoval předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal v krátkém rozhovoru pro server Česká justice, že již má připraveno řešení nastalé situace a bude čekat, s čím přijde vláda. Prezident NKÚ Miloslav Kala pak v pátek pro server iDNES.cz ohlásil záměr NKÚ dosáhnout soudně zrušení současného zákona o platech politiků i soudců, nebo jeho podstatné části.  Páteční jednání zástupců vlády a justice vyústilo v dohodu o návrhu dohody, kterou by se jednotliví soudci a státní zástupci měli vzdát části nároku výměnou za vyplacení části nároku v celkové výši 1,2 miliardy.  Takovou částku ale ministerstvo spravedlnosti nemá, jednotliví soudci a státní zástupci na návrh nemusí přistoupit stejně jako vláda a zejména ministr financí Andrej Babiš na dnešním jednání vlády.

Debata o platech soudců vzbudila značný rozruch nejen na tuzemské politické scéně, ale taky mezi významnými představiteli českého justičního prostředí. „Nevím, jestli Nejvyšší soud zcela respektoval náš nález, nebo ho neznal, nebo si ho vyložil jinak. Pokud k nám případ opravdu přijde, tak je to problém, se kterým se budeme muset vypořádat. Je tady jistý nesoulad,“ řekl např. v Interview ČT24 ve čtvrtek předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Jenže to, zda se podaří státu dostat případ před Ústavní soud, není vůbec jisté, i když o to už ministryně Helena Válková požádala soudce okresního soudu Brno-venkov Petra Jirsu. „Já sama bych stížnost vážila. Jsem přesvědčena, že stát nemá základní práva, a tudíž nemůže hledat ochranu před ÚS,“ citoval server novinky.cz bývalou soudkyni a dnes senátorku Elišku Wágnerovou, podle níž by i přesto mohl stát u ÚS uspět.

Pomyslná židle pod ministryní Helenou Válkovou se podle některých médií houpe. Podle Lidových novin je resort spravedlnosti dlouhodobě jedním ze slabých článků vlády, který před sebou hrne klíčové zákony a naráží na odpor i v řadách koalice. Po personálních výměnách na postech náměstků z loňského roku by tak mohlo dojít k rošádě v samotném vedení ministerstva, přičemž napříč médii bylo skloňováno jméno náměstka Roberta Pelikána jako možného nástupce. Spekulace o odvolání ministryně přiživil nejen předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který se veřejně Válkové nezastal, ale také nečekaná návštěva šéfa poslanců hnutí Jaroslava Faltýnka na ministerstvu. Server aktualne.cz pak připomněl, že naposledy takto nečekaně Faltýnek navštívil dnes již bývalého ministra dopravy Antonína Prachaře. V pátek pak Jaroslav Faltýnek v rozhovoru pro deník Právo řekl, že jasněji by o osudu ministryně mohlo být tento týden. Válková na situaci krátce reagovala v rozhovoru pro Českou justici.

Bouřlivé reakce vyvolal záměr přesunout agendu kárné odpovědnosti exekutorů zcela pod ministerstvo. Kárné řízení by mělo být vedeno v první instanci před specializovaným úředníkem ministerstva, při rozkladu by pak rozhodoval sám ministr, přiblížil postup čtenářům LN Jaroslav Kramer. Jím oslovení experti z řad akademiků nebo samotní exekutoři považují návrh za nesystémový.

Robert Malecký ze serveru Česká justice si všiml, že do funkcí na odboru vězeňství jsou často dosazováni bývalí politici spojení s ČSSD. Kromě šéfa odboru Vladimíra Zimmela, který je nominantem sociálních demokratů, se Malecký zabýval brigádním generálem Jiřím Vorálkem či Petrem Iblem, který by podle mluvčí ministerstva Kateřiny Hrochové mohl spolupracovat v oblasti poskytování odborných konzultací. Ibl byl mj. šéfem poslaneckého klubu ČSSD za dob premiérování Stanislava Grosse a působil také jako poradce pražského zastupitele Petra Hulinského /ČSSD/.

V pátek ministryně Válková na společné schůzce s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem představila posun v návrhu zákona o státním zastupitelství. Pavel Zeman pak na brífinku, který vysílala Česká televize, označil jednání s ministerstvem jako „krok kupředu.“

Česká republika je po čase opět zmiňována v souvislosti s nedostatečným bojem proti korupci. Kritizuje ji za to Protikorupční skupina Rady Evropy (GRECO), která ve své zprávě označila snahu tuzemských politiků za neuspokojivou. Jak informovaly páteční Lidové noviny, souhlasí s tím i domácí protikorupční organizace, přičemž podle ředitele Transparency International Davida Ondráčky je vina na vládě, která odkládá reformu justice či řešení financování politických stran.

Předseda Ústavního soudu a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Rychetský se stal jedním z oceněných v rámci celojustiční soutěže Právník roku. Během slavnostní události, konané předposlední lednový večer, bylo oceněno v různých kategoriích dalších devět právníků. Např. ministryně Válková předala ocenění vítězům v kategorii Talent roku pro mladé začínající právníky do 33 let věku. O výsledcích prestižní soutěže informovalo například ministerstvo spravedlnosti.

Čerstvý vítěz ocenění Pavel Rychetský také odpovídal na dotazy magazínu Týden o tom, jak se liší současný Ústavní soud od dob Václava Havla nebo Václava Klause, proč se agenda Ústavního soudu rozšířila nebo zda je nyní vhodné revidovat Ústavu. „Za mnoho bolestí může spíše bída české politiky než ústava,“ naznačil svůj postoj Rychetský.

Týdeník Ekonom připravil ve spolupráci s měsíčníkem Právní rádce pro své čtenáře medailonek nového předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala. Původní autor řady soudobých platných trestních předpisů, které následně detailně rozebral v obsáhlých komentářích, se nyní dostane k nové roli, která mu umožní zasáhnout do reformy justice. Kromě toho působí i na pražské právnické fakultě a v minulosti zastupoval ČR při přípravě vzniku Mezinárodního trestního tribunálu či Mezinárodního trestního soudu.

Ekonom se dále věnoval shrnutí nejvýraznějších pozitivních a negativních novinek, jež vypluly na povrch během prvního roku účinnosti nového soukromoprávního kodexu. Mezi kladné změny lze zařadit například možnost založení s.r.o. s jednokorunovým základním kapitálem. Naopak problémy nastávaly u formy plných mocí v případě rozhodování jediného akcionáře. Pozitiva však podle autora článku Davida Neveselého převažují.

Veronika Žánová (obchodní právo) se stala novou posilou týmu advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners. Informoval o to týdeník Euro s tím, že dříve Žánová působila mj. v kancelářích Weil, Gotshal & Manges či PRK Partners.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

9.2.2015
10:00
Vláda bude na své schůzi řešit mj. informace o výši finančních prostředků nutných pro doplacení platů soudců, ústavní zákon o rozpočtové zodpovědnosti či požadavky na státní tajemníky.
10.2.2015
13:00
Mandátový a imunitní výbor bude projednávat žádost o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s trestním stíháním poslance Bohuslava Svobody /ODS/.
10.2.2015
14:30
Na půdě Právnické fakulty UK se bude konat beseda o aktuálních výkladových výzvách rekodifikace s názvem Obczan live. Diskutovat budou mj. František Korbel či Karel Eliáš. Pozvánka zde.
12.2.2015
13:15
Současné úkoly a koncepci práce Probační a mediační služby budou probírat poslanci z podvýboru pro vězeňství.

hi-banner