"Pokud nejste terorista nebo špión, neohrožujete demokratický systém, bezpečnost a ekonomické zájmy státu, nevyzrazujete utajované informace, nepatříte k organizovanému zločinu, ani nejste v kontaktu s lidmi, kteří ve zmíněných oblastech nemají čisté svědomí, nemusíte se sebemenšího našeho zájmu o vaši osobu obávat,“ stojí na webu BIS. Foto: Wikipedia

BIS přijímá poznatky z terénu, že se něco děje a připravuje, všechny prověřuje

Nestává se často, že by zpravodajská služba pracující v utajení děkovala za spolupráci občanům, přesto takové poděkování už téměř měsíc visí na webu BIS. Bezpečnostní informační služba v něm děkuje lidem, kteří službě motivováni dramatickými událostmi ve světě posílají poznatky. Mnozí lidé mají strach z teroristického útoku v České republice a varovné poznatky, že něco hrozí, že se někde něco děje, že se možná něco připravuje, přijímá BIS od vlastních zdrojů v terénu téměř každý týden, potvrdil pro Českou justici Jan Šubert.

Mnohokrát děkujeme všem lidem, kteří – motivováni dramatickými událostmi ve světě – nám posílají různé zajímavé poznatky, informace a postřehy, o kterých se domnívají, že by je BIS, která mj. chrání stát, naši zem a naše občany před nebezpečím teroristických útoků, měla znát a vědět. Současně se omlouváme, že není v našich silách, abychom na každé sdělení odpovídali a poděkovali. Pisatele však ujišťujeme, že ani jediná jejich zpráva nekončí v koši, stojí už měsíc na webu české zpravodajské služby. BIS působí uvnitř českého státu, kde získává a vyhodnocuje informace zásadní pro bezpečnost, ochranu ústavního zřízení a významných ekonomických zájmů republiky.

Zda se za „dramatickými událostmi ve světě“, které motivují české obyvatele kontaktovat BIS, skrývají konkrétně události na Ukrajině nebo Islámský stát, mluvčí BIS Jan Šubert nepotvrdil. „Je to strach z teroristického útoku,“ uvedl nakonec k převažující motivaci pro Českou justici. Z jeho dalších slov vyplývá, že lidé neprojevují obavy o český stát, nýbrž o svoji bezpečnost a bezpečnost své rodiny. Někteří lidé mají například strach poslat děti samotné do školy, jiní lidé jsou zase znepokojeni tím, kdo a proč v noci navštěvuje jinak opuštěný objekt, stodolu vedle jejich domu.

Jakkoli je většina poznatků obecných a nekonkrétních, všechny BIS podle Jana Šuberta prověřuje. Určitý počet poznatků posílají v současnosti lidé BIS každý týden. Stejně často přijímá BIS poznatky od vlastních zdrojů v terénu a Služba je podle slov Jana Šuberta nepodceňuje. „Pracovní režim BIS je dlouhodobě nastaven na vysoký stupeň pozornosti. Zpravodajští důstojníci mají pokyn, aby vnímali a nepomíjeli ani na první pohled nezajímavé, zdánlivě bezvýznamné události a informace, které, vloženy do vhodného kontextu, mohou mít nemalou vypovídající hodnotu. Varovné poznatky, že něco hrozí, že se někde něco děje, že se možná něco připravuje, přijímáme od našich zdrojů v terénu téměř každý týden. V drtivé většině jde o neurčitá, nekonkrétní varování. Nic nelze ale přehlížet a značná kapacita práce naší protiteroristické sekce je věnována prověřování – zda je zpráva pravdivá, jestli na ní něco je, zda ji lze úplně vyloučit,“ uvedl Jan Šubert doslova pro Českou justici.

V těchto dnech a právě v tuto chvíli nemá BIS od zdrojů v terénu, ani od zahraničních partnerů, nějakou horkou informaci, která by signalizovala, že České republice hrozí bezprostřední, okamžité nebezpečí. „Nicméně – nejsme nějaký rajský ostrov v rozbouřeném moři. Trvá potenciální riziko, které vyplývá z toho, že jsme součástí euroatlantické civilizace i široké mezinárodní protiteroristické koalice, členy NATO a spojenci USA,“ upozorňuje Jan Šubert.

Podle jeho slov velké a konkrétní riziko představují lidé, kteří válčili v zahraničí – např. v Sýrii – kde získali výcvik a bojové zkušenosti a z různých důvodů se vracejí zpět do Evropy. „Děláme maximum, abychom věděli, pokud by takový člověk vstoupil na naše území. Je zde velké nebezpečí, že by u nás mohl podniknout teroristickou akci. Nemáme ale poznatky, že by v tomto smyslu byl náš stát vystaven nějaké bezprostřední hrozbě,“ uvedl doslova mluvčí BIS. Česká republika jako signatář Schengenské úmluvy umožnila všem obyvatelům zemí Evropské unie a těm, kteří se dostanou na území Evropské unie, takřka nekontrolovatelný pohyb po Evropě včetně České republiky a z posledního výroku Jana Šuberta vyplývá, že strach obyvatel není bezdůvodný.

Podle Jana Šuberta rovněž nelze garantovat, že by se v současných válkách a teroristických akcích například v Sýrii neangažoval ani jediný občan České republiky. „Nemohu být konkrétní, nicméně nelze garantovat, že by se např. v Sýrii – na té či oné straně – neangažoval ani jediný náš občan. Jsou to otazníky, kterými se intenzivně zabýváme ve spolupráci s naší rozvědkou a zahraničními partnerskými zpravodajskými službami,“ uvedl Jan Šubert pro Česku justici.

„Nemáme informace o tom, že by někdo od nás veřejně deklaroval, že cíleně a vědomě odjíždí bojovat do zahraničí. Do hlavy ale nikomu nevidíte. Pokud se někdo rozhodne odjet válčit do ciziny a nikomu o tom neřekne, není způsob jak to zjistit. A navíc – pokud je někdo bezúhonný, není z ničeho podezřelý, neexistuje zákonný důvod, jak mu zabránit aby opustil republiku,“ vysvětlil mluvčí BIS. To koresponduje se upozorněním na webu BIS.

„Pokud nejste terorista nebo špión, neohrožujete demokratický systém, bezpečnost a ekonomické zájmy státu, nevyzrazujete utajované informace, nepatříte k organizovanému zločinu, ani nejste v kontaktu s lidmi, kteří ve zmíněných oblastech nemají čisté svědomí, nemusíte se sebemenšího našeho zájmu o vaši osobu obávat,“ stojí na webu BIS.

Irena Válová