Zákon, který vzbuzuje mimořádné emoce, míří do sněmovny. Ilustrační foto: archiv

Hotely a restaurace podporují sledování tržeb on-line: Z trhu zmizí levné hospody

S podporou zákona o elektronické evidenci tržeb on-line v reálném čase vystoupil na konferenci k návrhu zákona prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Podle jeho slov je na čase, aby se narovnaly podmínky podnikání v gastronomii a z trhu zmizely restaurace, které prodávají jídlo za 49 korun. Václav Stárek označil takový podnik za nenormální. V souvislosti se zákonem bude rovněž nutné řešit odpovědnost zaměstnanců.

Restaurace mají být první, na koho bude uvalena povinnost zavést evidenci tržeb on-line a podle slov Václava Stárka v gastronomii bez pochyb funguje šedá ekonomika, i když horší situace je ve stavebnictví. „Jakýkoli obor, který stojí jednou nohou v šedé ekonomice, není normální řešení,“ řekl Václav Stárek, který uvedl konkrétní příklady

Pohostinství v Čechách je podle něho na vysoké úrovni, ale současně existují restaurace, které zde už deset let neměly být. „Jestliže je někdo schopen vyrobit a prodávat jídlo za 49 korun, tak to není v pořádku. Hospoda, která může prodávat denní menu za 80 korun, není v pořádku,“ jmenoval příklady, které označil za drastické.

Podle slov Václava Stárka po zavedení zákona o elektronické evidenci tržeb ubude na trhu gastronomických zařízení. „Ale právě toto chceme, aby se narovnaly podmínky podnikání,“ vysvětlil Václav Stárek, podle kterého jde o nekalou konkurenci a přístup asociace není přístupem ve stylu „sousedovo prase“, nýbrž pokusem nastavit rovné podmínky pro všechny. Snahu asociace podporuje podle Stárka 92% členů Asociace hotelů a restaurací.

Členům Asociace hotelů a restaurací podle něho vadí, když jedna jídelna prodává jídlo za 30 korun, a restaurace vedle kvůli tomu může rovnou zavřít. „Nám vadí, když jedna restaurace platí DPH a druhá restaurace je rozdělená na tři části, snídaně dělá babička, obědy dělá dědeček a večeře dělá teta, nejsou plátci DPH, pro maso si chodí naproti do řeznictví, takže nepotřebují žádný doklad, a to maso prodávají tak, že žádný doklad nemají, tak potom mohou prodávat za 60 korun porci jídlo, nemluvím už vůbec o zaměstnancích,“ uvedl doslova Václav Stárek.

Pro nastolení rovných podmínek v podnikání v gastronomii by podle Václava Stárka měl zákon o sledování tržeb on-line platit naprosto ve všech oblastech, kde se účtuje hotovost, včetně například prodeje jídel u benzínových pump. Asociace hotelů a restaurací rovněž volá po plošných kontrolách tak, aby daň platili všichni.

Dejme císařovi, co je císařovo, o to tady jde

Na dotaz na konferenci přítomného člena Asociace hotelů a restaurací pana Pánka, jak se bude řešit odpovědnost zaměstnanců ve vztahu k zákonu a k sankcím, když zaměstnanec odpovídá za škodu do výše tří platů, zatímco sankce v zákoně uvádí pokutu ve výši 500 tisíc korun nebo dokonce uzavření provozovny, potvrdil Václav Stárek, že jde o problém. Provozovatel hotelu s dvěma sty zaměstnanci, z nichž tři kradou a prodávají načerno a přijde na to nikoli zaměstnavatel, ale finanční úřad, by podle něho měl mít možnost vyhodit dotyčného na hodinu.

Prezident asociace rovněž nesouhlasí se „stanovením výše pokuty s přihlédnutím k poměrům pachatele“, jak se píše v návrhu zákona o sledování tržeb on-line, a žádá stejné sankce pro všechny, nikoli podle momentálních majetkových poměrů podnikatele. Přítomný člen asociace Pánek tuto formulaci o různě vysokých pokutách podle majetku delikventa přirovnal ke „schůzce Gottwalda se Slánským, na které se dohodnou, jak to udělají s kulakama“. K tomuto bodu se vyjádřil ředitel legislativní sekce Hospodářské komory Ladislav Minčič, který vysvětlil, že jde o švédský právní model, kdy například výše pokuty za dopravní přestupek se odvozuje od majetku delikventa a bohatí platí vyšší pokutu než chudí.

Nad čím tady pláčeme? vznesl Václav Stárek otázku k těm podnikatelům, kteří návrh ministerstva financí o elektronické evidenci tržeb on-line na konferenci kritizovali. „Dejme Bohu, co je boží. Dejme císařovi, co je císařovo, o to tady jde,“ uvedl Václav Stárek doslova. Ani skutečnost, že podnikatel má být podle ministerstva financí pod on-line dozorem státu, nepovažuje za negativní. „Dnes hovořit o Velkém bratru je směšné, protože je všude kolem nás,“ uvedl Václav Stárek narážku na projev předsedy Asociace podnikatelů a manažerů Radomila Bábka, který naopak bránil podnikatele před drastickým zásahem státu do jejich soukromí a před sledováním obchodního chování podnikatelů a možným zneužíváním získaných dat.

Konference organizovaná Hospodářskou komorou ČR se konala 3. března 2015, úvodu se účastnil ministra financí Andrej Babiš se svojí náměstkyní Simonou Hornochovou.

Irena Válová