Justiční palác v Liberci byl dokončen před 14 lety a poskytuje soudu kvalitní zázemí. Foto: Wikipedia

Liberecký kraj má mít samostatný krajský soud již za několik měsíců

Liberecký kraj bude mít do několika měsíců samostatný krajský soud, řekl dnes v Liberci prezident Miloš Zeman, který přijel na třídenní návštěvu kraje. V Liberci je nyní pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem, záležitosti z okresu Semily ale vyřizuje Krajský soud v Hradci Králové.

„Byl to můj slib panu hejtmanovi, který jsem dodržel. Slib potvrdil nově jmenovaný ministr pan Pelikán. Patrně díky zmatkům se jmenováním ministrů spravedlnosti se to trochu zdrželo, ale hlavní je, že s tím souhlasil i předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem,“ řekl dnes prezident na setkání s krajskými zastupiteli a starosty. Samostatný soud by podle něj měl mít kraj za několik málo měsíců.

„Paragrafové znění toho zákona se připravovalo už na podzim ještě za paní ministryně Válkové, pevně věřím, že do konce letošního roku by zákon mohl být v parlamentu, a že se krajského soudu dočkáme. Liberecký kraj byl zřízen jako samostatný kraj, a tak by měl mít i všechny instituce, které na krajskou úroveň patří,“ řekl liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Dodal, že věří, že se podaří zřídit samostatný kraj do konce volebního období.

O zřízení samostatného krajského soudu usiluje Liberecký kraj už deset let, poprvé návrh novely zákona o soudech a soudnictví předkládal v roce 2005, pak znova o šest let později. Neúspěšně. Současný systém označují jeho kritici za nepřehledný. Například po loňských komunálních volbách některé stížnosti na volby ze Semilska posílali stěžovatelé do Liberce a soudci museli námitky odmítnout pro místní nepříslušnost.

Prezidentovo vyjádření je v souladu se stanoviskem ministerstva spravedlnosti, řekla v reakci České justici jeho mluvčí Kateřina Hrochová. „Je pravda, že vznikne samostatný krajský soud v Liberci. Změna nenese žádné větší náklady i s ohledem na to, že soud bude dále ve stejné budově. Jde především o organizačně-technickou změnu,“ dodala mluvčí.

Zřízení nového krajského soudu v Liberci by nemělo stát žádné velké peníze. Justiční palác dokončený před 14 lety poskytuje soudu dokonalé zázemí. Nový krajský soud v Liberci by měl vyřizovat odvolací agendu z okresních soudů v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Liberci a Semilech.

Liberecký kraj není jediný, který nemá vlastní krajský soud. Jen pobočky krajských soudů jsou v Jihlavě, Zlíně, Pardubicích, Olomouci a Karlových Varech.

-rm, čtk-