Luboš Dörfl s exministryní spravedlnosti Válkovou. Foto: Robert Malecký

Nový systém výběru soudců narazil na odpor předsedů krajských soudů (uvnitř text instrukce)

Historicky první pokus sjednotit výběr kandidátů na soudce nejnižších stupňů soudů v Česku možná skončí dřív, než pořádně začal. Proti instrukci, kterou do připomínkového řízení ještě jako ministryně spravedlnosti poslala Helena Válková (ANO), se totiž postavili předsedové krajských soudů. Tedy ti, kdo měli výběrová řízení na obsazení volných míst v justici organizovat.

Bylo to něco za něco. Ministr spravedlnosti by se vzdal pravomoci vybrat z došlých návrhů na jmenování soudců ty, které sám uzná za vhodné, a odeslat je do vlády a na Hrad. Předsedům krajských soudů by právo navrhovat soudce zůstalo, museli by ale nově zorganizovat na každé volné místo výběrové řízení.

V komisi měl být vždy poměr čtyři ku jedné ve prospěch justice proti ministerstvu. Tedy soudce Nejvyššího soudu, předsedové příslušného krajského a okresního soudu, zástupce soudcovské rady a jeden člověk za ministerstvo. Před komisi měli postoupit ti, kdo vyjdou nejlépe z písemných testů připravených Justiční akademií. Ostatní nároky na nové soudce se proti dnešní praxi měnit neměly: věková hranice třiceti let, bezúhonnost a justiční nebo advokátské zkoušky.

Celý text navrhované Instrukce o výběru kandidátů na funkci soudce okresních a krajských soudů najdete zde.

Předsedům krajských soudů chybí definice, jak má soudce vypadat

Jenže ještě před koncem připomínkového řízení ministerstvo přišlo o podporu toho nejdůležitějšího článku – Kolegia předsedů krajských soudů. „Jsme naprosto zajedno v tom, že instrukce není šťastné řešení momentálního postupu při vybírání soudců. Každý může mít trochu jiná východiska, proč si to myslí. Ale tento závěr je stejný,“ řekl České justici předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl.

Podle jeho slov se plánovaným vydáním instrukce pouze mělo vyjít vstříc  společenské poptávce, aby předsedové krajských soudů sami neměli možnost soudce navrhovat. „To je špička ledovce, kterou vidí kdekdo, která vadí a překáží,“ řekl Dörfl.

Existuje ale prý i důvod koncepční. Nikde totiž není dosud přesně stanoveno, jaký má nový soudce být. Jaké mají být nároky na ně kladené, jak mají být vybaveni, co mají umět, na druhou stranu neexistuje ani žádná kariérní mapa, jak zejména v době od ukončení studií do třiceti let věku adepty vést ke konkrétnímu soudcovskému místu. „Připadá nám jako velké riziko uchlácholit se tím, že máme instrukci. Rozhodně nejsem odpůrcem výběrových řízení. Ale než takové výběrové řízení proběhne, musíme nejprve definovat, koho chceme vybrat,“ dodal Luboš Dörfl.

Válková: Instrukce měla být dočasná, proti odporu jsme jít nechtěli

Zmíněné požadavky i nabídky pro nové soudce by měl po novelizaci popisovat zákon o soudech a soudcích. A podle Kolegia předsedů krajských soudů by mělo ministerstvo na novelizaci počkat a do té doby pravidla výběru soudců neměnit.

Mluvit se o tom bude dnes ve sněmovně na zasedání podvýboru ústavně právního výboru pro justici a soudní samosprávu. Tomu předsedá právě bývalá ministryně Helena Válková, která se netají tím, že s podobným odporem trochu počítala. „Instrukce zde měla být na přechodnou dobu, víc jsem si od toho neslibovala. Pokud s tím budou mít jednotliví předsedové krajských soudů problém, pak nebude mít naději, aby byla uvedena v život,“ řekla České justici Válková.

Ta se o situaci před odchodem z ministerstva radila se svým nástupcem Robertem Pelikánem. „Je to samozřejmě věc rozhodnutí mého nástupce. Ale domlouvali jsme se ještě před mým odchodem, že pokud bude silný odpor z jednotlivých soudů, tak proti tomu odporu nepůjdeme,“ uvedla bývalá ministryně. Ta víceméně souhlasí i s argumentem o zakotvení požadavků na soudce a určitého kariérního řádu pro adepty do zákona o soudech a soudcích. „Pochopitelně, že novelizace zákona je systémový přístup.  Smyslem bylo překlenout časové období, dokud tu novelizaci nebudeme mít,“ uvedla.

Oficiálně ještě ministerstvo boj o instrukci nevzdalo, počká na vypořádání připomínek. „Návrh instrukce pro výběr okresních a krajských soudců se nyní nachází v připomínkovém řízení a jeho podoba se tedy může měnit. Proto bychom neradi nyní komentovali něco, co ještě může doznat změn,“ napsal České justici za tiskové oddělení Jiří Hovorka.

Robert Malecký