Ministr Pelikán trvá na finanční regulaci právní pomoci nebo na tom, aby ji poskytovali pouze advokáti Foto: MSp

Pelikán jednal s předsedy soudů, poziční boj o reformní kroky trvá

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) se přihlásil k reformám justice, které zahájila jeho předchůdkyně ve funkci Helena Válková (ANO). To je první důležitá zpráva z úterní porady vedení ministerstva a předsedů krajských a vyšších soudů. Pelikán ale dal zároveň najevo, že se mu nezamlouvá, když velké legislativní a reformní plány vznikají zcela mimo ministerstvo. Soudcům řekl, že chce svůj úřad do těchto prací více zapojit.

Na Pelikánův postoj například k soudcovské samosprávě nebo k instrukci k výběru soudců se od jeho jmenování čekalo s mírným napětím. Mezi ministrovými prioritami tato témata nestála příliš vysoko, nakonec ale žádné nebylo zastaveno, i když k velkým posunům rovněž nedošlo. Mírné napětí přetrvává.

Podle krátkého vyjádření, které ministerstvo po jednání vydalo, ministr seznámil vrcholné představitele justice se svými  prioritami pro letošní rok, mezi něž patří především vytvoření dlouhodobé koncepce pro směřování justice. „Mým cílem je, abychom se scházeli co nejčastěji a společně připravili jakousi Bílou knihu justice, z níž bude zřejmé, jak má ve střednědobém horizontu deseti let vypadat soudní systém, pravidla pro výběr soudců či soudcovská samospráva,“ vyjádřil se ministr. To je posun – dosud Pelikán mezi prioritami zmiňoval hlavně legislativní úkoly na poli regulace exekucí a byznysu s dluhy, dále posílení transparentnosti insolvenčních řízení, reformu vězeňství nebo rychlejší a efektivnější soudnictví s posílením prvků elektronizace.

Instrukce k výběru soudců: Odpor krajů trvá   

Instrukce obsahující pravidla pro výběr soudců dál rozděluje ministerstvo a předsedy krajských soudů. Ti instrukci, zavádějící například výběrová řízení na volné posty soudců, odmítají. Jako důvod uvádějí především nekoncepčnost takového kroku. Je prý třeba zásadně novelizovat zákon o soudech a soudcích, stanovit požadavky na kandidáty na soudce, a až bude definováno, jaký má soudce být, teprve se zabývat pravidly jejich výběru.

Výhrady soudců shrnuje otázka, která na poradě zazněla: Proč, když není zákon, by mělo vzniknout něco do doby, než zákon bude? „Řeč o instrukci byla a v podstatě jsme všichni zopakovali to, co jsme k tomu kdy řekli,“ glosoval průběh jednání předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Dodal, že porada nepřinesla v žádném z projednávaných bodů nějaká průlomová rozhodnutí.

Vávra přitom výběrová řízení na nové soudce v obvodu pražského městského soudu pořádá již nyní, a dokonce se veřejně zavázal, že jinak ani posty soudců obsazovat nebude. „Jakkoli s tou myšlenkou samotnou obsahově souhlasím, jako předsedové krajských soudů jsme proti. Nejsem si jist, zda je rozumné riskovat vydání instrukce a následné ústavní žaloby,“ říká Libor Vávra.

Stále tak není jasné, zda ministr spravedlnosti instrukci po připomínkovém řízení vůbec vydá. Předsedové krajských soudů mají v novém systému jako organizátoři výběrových řízení hrát významnou roli, s protlačením normy proti jejich odporu nepočítala ani autorka návrhu, exministryně Válková.

Ta za instrukci bojuje z postu předsedkyně podvýboru pro justici a soudní samosprávu sněmovního ústavně-právního výboru. Podvýbor o situaci kolem nesouhlasu předsedů krajských soudů jednal minulou středu a přijal usnesení, podle kterého poslanci vydání instrukce podporují. Pro případ, že by instrukce vydána nebyla, žádají členové podvýboru ministra Pelikána, aby jim důvody přišel  osobně vysvětlit.

K Baxově komisi je Pelikán rezervovaný, na schůzku čas nenašel

Ke komisi pro přípravu Nejvyšší soudcovské rady, kterou vede předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, si nový ministr vztah zatím hledá obtížně. „S panem předsedou Baxou určitě budu v blízké době hovořit a zjistím stav, jak on je vlastně daleko,“ řekl Pelikán před dvěma týdny, v den svého jmenování do funkce.

Jenže ke schůzce zatím nedošlo. A to i přesto, že Josef Baxa už před třemi týdny poslal ministrovi dopis, v němž shrnuje dosavadní postup prací a navrhuje se nad tématem sejít. „Chtěl jsem od něho ujištění, že práce mohou kontinuálně pokračovat a že se nic nemění, i když jsem byl jmenován jeho předchůdkyní,“ řekl Baxa České justici.  S novým ministrem by chtěl probrat jak metodické věci, tak personální . „A nakonec i roli ministerstva,“ dodal Baxa.

Na úterní poradě totiž Pelikán prohlásil, že bude prosazovat větší zapojení ministerstva do prací, které podobně jako Baxova komise pracují mimo resort. „Pan ministr o tom mluvil i obecněji, ve smyslu, že soudci mají soudit a ministerstvo psát zákony. Otázka je, zda kapacita ministerstva odpovídá tomu, aby tuto roli mohlo vykonávat. To, že některé věci píší soudci, není správné, je to ale důsledek legislativní bídy, která dlouhodobě v exekutivě panuje,“ řekl Baxa.

Robert Malecký