Přepravní letoun CASA Foto: Wikepedia

Policie navrhla obžalovat Parkanovou a Staňka v kauze letounů CASA

Protikorupční policie navrhla podat obžalobu v kauze nákupu letadel CASA pro českou armádu. Mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej to dnes uvedl na webu. V případu figuruje exministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09, dříve KDU-ČSL) a bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk.

Vyšetřovatelé političku a vysokého úředníka viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Dovést případ k návrhu na podání obžaloby policii trvalo tři roky, většinu z toho času kauza stála na jediném znaleckém posudku. O chýlícím se konci vyšetřování Česká justice podrobně informovala minulý týden.

Nákupem letounů údajně vznikla státu škoda 818,8 milionu korun. Obviněným hrozí až deset let vězení.

„Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování dnešního dne předali státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze spisový materiál, který se týká nákupu letadel CASA pro Armádu České republiky. Kriminalisté zároveň státnímu zástupci navrhli podat obžalobu na dvě obviněné osoby,“ napsal Ibehej.

O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Exministryně podle kriminalistů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo, ačkoli to stanovuje zákon. Částka, o kterou stát údajně přišel, je rozdílem mezi kupní cenou a znaleckým odhadem, jenž byl zpracován později. Původně vyšetřovatelé škodu vyčíslili na 658 milionů korun.

Parkanová trvá na tom, že se trestného činu nedopustila. Už dříve uvedla, že své stíhání považuje za bezdůvodné a absurdní. Poukázala mimo jiné na to, že smlouvu o nákupu letounů ani nepodepisovala. „Výběr letadla i dohoda o ceně byla věc, která přináležela mým podřízeným, a jsem přesvědčena, že to tak bylo správně,“ řekla při policejním výslechu. Její aktuální vyjádření ČTK shání. Vinu odmítá i Staněk.

Politička zveřejnila na svém webu záznamy výpovědí svědků i obviněných v kauze. Mezi dokumenty jsou například výpovědi expremiéra Petra Nečase (ODS), někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) či exministra obrany Vlastimila Picka. Úřad na ochranu osobních údajů jí za to udělil pokutu, proti níž se Parkanová soudně brání. Dozorový státní zástupce Jan Kořán dokonce zvažoval, že na ni uvalí vazbu kvůli možnému ovlivňování svědků. Svědci, jejichž totožnost byla odhalena, si mu prý stěžovali. Později ale Kořán své vyjádření korigoval v tom smyslu, že šlo pouze o úvahy v teoretické rovině.

Letouny CASA v držení české armády provázely poruchy, kvůli kterým vojáci několikrát provoz letadel zastavili.

Podle Evropské komise nedodržela ČR při nákupu letadel předpisy EU, když o zakázce rozhodla bez výběrového řízení. Komise se ale nakonec rozhodla řízení s ČR v této věci zastavit vzhledem k tomu, že Česko změnilo legislativu o zadávání zakázek.

-čtk-