Policejní prezident Tomáš Tuhý Foto: archiv Foto: archiv

Při zásahu v Uherském Brodu podle šetření chyboval operační důstojník

Při zásahu policie u tragédie v Uherském Brodu chyboval operační důstojník, který dostal informaci o plánu provést zákrok proti střelci. Policejní zákrok zpochybnil kvůli lidem uvnitř restaurace, aby se nestalo „ještě něco horšího“. Policie jinak během celého zásahu postupovala správně, mohla ale lépe komunikovat s mužem, jenž se skrýval na toaletě.

Jak dále řekla Michaela Hýbnerová z odboru vnitřní kontroly policejního prezidia, policie vidí rezervy například i v komunikaci s vedením města nebo médii.

Tragédie se stala 24. února v uherskobrodské restauraci Družba, kde třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí a pak i sebe. Policie čelila kritice kvůli tomu, že údajně proti střelci zasáhla příliš pozdě. Zásahem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Její vyšetřování ale potrvá déle. Výsledky by mohly být známé zhruba v řádu měsíců.

Interní šetření policie se zabývalo tím, zda byl při zásahu dodržen zákon o policii a zda se postupovalo v souladu s vnitřními předpisy. „Důležité je, že policie na místě zákroku neselhala,“ uvedl Tuhý.

Podle výsledků šetření správně postupovala dvoučlenná hlídka, která na místo přijela jako první ve 12:47 a snažila se proti střelci zakročit. Z místa se ale musela stáhnout, aby neohrozila lidi uvnitř restaurace. „Neměli možnost úkrytu za nějakou pevnou překážkou,“ uvedla Hýbnerová.

Pak na místo dorazil ve 12:53 vedoucí zdejšího policejního oddělení, jeho zástupci a další posily. Vedoucí následně informoval operačního důstojníka o plánu provést zákrok. Operační důstojník toto rozhodnutí zpochybnil a převzal rozhodovací pravomoc, přestože k tomu nebyl oprávněn. „Vedoucí to nerespektoval a nadále se připravoval na zákrok,“ řekla Hýbnerová.

Podle Tuhého se v této době na místě incidentu nedělo nic mimořádného a rozhodnutí operačního důstojníka nezmařil průběh navazujícího zákroku. „Bezprostřední pochybení tam nenastalo. My tam vidíme problém v komunikaci a do budoucna je to pro nás signál, že musíme především vycházet z informací z místa od velitele a neměl by do toho operační důstojník takovým způsobem vstupovat,“ vysvětlil Tuhý.

Zákrok byl zahájen ve 13:00. V tu dobu se ale policii ozval pachatel s tím, že má pět živých rukojmí. Proto byl zákrok zastaven a začalo vyjednávání, při kterém policie s pachatelem pětkrát hovořila. Poté se vyjednavač snažil pachatele ještě desetkrát neúspěšně kontaktovat. O hodinu a čtvrt hodiny později vyjednavač konstatoval, že vyjednávání nikam nevede. Ve 13:58 přijela zásahová jednotka, která 22 minut poté vnikla do restaurace. Tam bylo osm obětí a střelec, který spáchal sebevraždu.

Podle interního šetření byly naopak správné ostatní postupy při zásahu. Správné bylo vyjednávání se střelcem, přesun zásahové jednotky a postup velitele zásahu. Policie byla také kritizována za to, že se nepokusila osvobodit muže, který se před střelcem schovával na toaletě. Podle šetření to ale nebylo možné, jelikož bylo velké riziko, že by se osvobození nepovedlo bez dalších obětí.

Výsledky interního šetření nyní obdrží krajské ředitelství policie ve Zlínském kraji. Jeho vedení by pak podle Tuhého mělo rozhodnout o případném trestu pro operačního důstojníka či změnách na operačním středisku.

-čtk-