Exposlanec Ivan Fuksa. Foto: Mediafax

Soud projednává Fuksovu žalobu na stát kvůli kauze „trafik“

Soud dnes bude pokračovat v projednávání žaloby exposlance ODS Ivana Fuksy, který žádá čtyřmilionové odškodné za trestní stíhání v kauze údajných „trafik“. Fuksa se svým advokátem rovněž jednají o smíru s ministerstvem spravedlnosti, zatím však bez výsledku. Stejně s úřadem vyjednává exposlanec ODS Marek Šnajdr. Odškodnění žádá i jejich někdejší kolega ze Sněmovny Petr Tluchoř.

Žalobami se zabývá Obvodní soud pro Prahu 2. Ve Fuksově případu při předchozím jednání v únoru vyslechl svědky. Například psychiatr a právník popisovali Fuksovy problémy spojené z měsíčním pobytem ve vazbě.

Žalobci trojici exposlanců obvinili v jedné z kauz někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové. Zákonodárci si údajně nechali slíbit „trafiky“ v podobě lukrativních postů ve státní firmě výměnou za to, že se vzdají mandátu a umožní tak podpořit tzv. stabilizační balíček vlády.

Nejvyšší soud v kauze později dospěl k závěru, že exposlanci jsou kvůli poslanecké indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a nelze je trestně stíhat.

Fuksa, Šnajdr a Tluchoř nyní vyjednávají o smíru s ministerstvem spravedlnosti. V případu údajných trafik jsou obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nečasová a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové vedly k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.

-čtk-