Nejvyšší soud potvrdil správnost postupu opavského okresního soudu, který loni propustil nemolcnou ženu do ambulantního léčení. Ilustrační foto: archiv

Týden v české justici: Znovu o žďárské tragédii, hledají se spoluviníci. Laciné?

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Jak se Nejvyšší soud postavil ke stížnosti ministryně Válkové v souvislosti s tzv. ždárskou kauzou? Co vadí Unii obhájců na novele zákona o zajišťování majetku a jaká nálada panuje v Komoře exekutorů? I na tyto otázka odpovídala v minulém týdnu tuzemská média.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu potvrdilo správnost postupu opavského okresního soudu, který loni propustil do ambulantního léčení Barboru Orlovou. Ta pak v říjnu ubodala žáka školy ve Žďáru nad Sázavou, připomněl ve čtvrtek např. deník Právo. Nejvyšší soud tak nevyhověl stížnosti bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, což ve čtvrtečním vydání Lidových novin kvitoval redaktor Petr Kamberský. Ten stížnost ministryně označil za „lacinou, nebezpečnou a zejména zcela zbytečnou.“ Tiskovou konferenci, kde předseda senátu NS Petr Šabata rozhodnutí vysvětloval, odvysílala ve středu živě Česká televize.

Kvůli nedostatku prostor možná okresní státní zástupci opustí budovu Krajského soudu v Ústí nad Labem. „Nynější obsazení budovy přesahuje přibližně dvojnásobně plánované kapacitní počty zaměstnanců. Kriticky se stále nedostávají jednací síně,“ podotkla pro pondělní vydání MF DNES mluvčí soudu Marcela Trejbalová. Problém by do budoucna mohla vyřešit stavba nového justičního paláce, nicméně o něm se prozatím bez výsledku hovoří téměř deset let.

O personálním dění v Legislativní radě vlády referoval ve čtvrtek Robert Malecký na serveru Česká justice. Mezi nejviditelnější, nicméně zcela očekávaný, patří odchod Pavla Šámala, který na členství v radě rezignoval kvůli svému jmenování předsedou Nejvyššího soudu. Na jeho post nyní ministr Jiří Dienstbier vládě navrhuje odborníka na trestní právo Tomáše Gřivnu.

Služební cesty generálního ředitele Vězeňské služby Pavla Ondráška zaujaly v pondělí redaktora Lidových novin Martina Shabu. Ten poukázal na zrušení Ondráškovy cesty do Spojených států, jehož důvodem měla být výměna na postu ministra spravedlnosti a s tím spojená příprava podkladů pro nového šéfa resortu. O tomto motivu však Shabu pochyboval, neboť Pelikán byl s chodem úřadu dobře obeznámen i z pozice náměstka. Navíc se Shabu pozastavil nad tím, že zatímco cestu do Ameriky Ondrášek neabsolvoval, ač ji resort musel proplatit, výjezd do Izraele z počátku března stihl.

Mj. servery Právní rádce či Česká justice informovaly ve středu veřejnost o schůzce ministra spravedlnosti Roberta Pelikána s předsedy krajských a vyšších soudů. „Mým cílem je, abychom se scházeli co nejčastěji a společně připravili jakousi Bílou knihu justice, z níž bude zřejmé, jak má ve střednědobém horizontu deseti let vypadat soudní systém, pravidla pro výběr soudců či soudcovská samospráva,“ konstatoval na setkání Pelikán. Šéfredaktor Robert Malecký to označil za posun v ministrových prioritách.

Irena Válová se v pátek na serveru Česká justice zabývala odmítavým postojem Unie obhájců k novele zákona o zajišťování majetku. Novelu schválila v únoru Poslanecká sněmovna, nicméně podle stanoviska Unie adresovaného senátorům norma mj. omezuje základní právo vlastnit majetek a porušuje presumpci nevinny. „Kromě toho se také může takováto úprava stát nástrojem různého vydírání s tím, že pro to, aby někdo utrpěl zásadní újmu, vůbec není třeba, aby byl odsouzen, postačí, že bude obviněn,“ upozornili obhájci na další nebezpečí novely.

Deník Právo se ve středu věnoval významnému judikátu Ústavního soudu, který rozhodl v případu ženy, jíž soudy neoprávněně zabavily dům. Její manžel byl uznán pachatelem ze zpronevěry a vyšlo najevo, že část peněz byla použita na opravu jejího domu. Soud konstatoval, že pokud by nemovitost byla ženě odebrána, přišla by tím zcela o své vlastnické právo k domu, navzdory tomu, že v souvislosti s trestnou činností manžela nebyla odsouzena.

Exekutorská komora oznámila v tiskové zprávě, že si na svém čtvrtečním sněmu zvolila nové vedení. Podrobnější specifikace nových priorit sice bude představena při oficiálním jmenování, nicméně jak upozornily pondělní Lidové noviny, panuje mezi exekutory značně napjatá atmosféra. Názorové rozdělení komory se týká zejména možného zavedení teritoriality exekutorů. Další změny, například v oblasti kárného řízení s exekutory, by mohly přijít časem. Za cíl svého resortu je již dříve označil Robert Pelikán.

Citelnou společenskou averzi vůči exekutorské profesi by mohla zmírnit novela zákona o soukromých exekutorech. Nově by například nebylo možné zabavit předměty osobní potřeby, zdravotnické pomůcky či náboženskou literaturu. O samotném průběhu prohlídek bytů dlužníků by museli exekutoři pořizovat audiovizuální záznam, uvedl ve čtvrtečním vydání deník E15.

Jan Januš vyzpovídal pro server Právní rádce nového prezidenta Notářské komory Radima Neubauera. V rozhovoru odpovídal na otázky týkající se možné inspirace českého notářství v cizině, komplikací, které přinesl nový občanský zákoník, nebo generační obměny notářů. „Mým cílem je, aby lidé nechodili k notáři jen kvůli tomu, že musí, ale dobrovolně. Protože budou vědět, že notář zajistí bezpečným a nestranným způsobem jejich záležitost,“ řekl mj. Neubauer o celkovém smyslu notářství.

Důležité personální změny na advokátním trhu přinesly Hospodářské noviny a týdeník Euro. Bořivoj Líbal (korporátní právo, zahraniční a domácí akvizice společností) se od května stane řídícím partnerem PwC Legal. Společnost Schaffer & Partner povýšila advokátku Šárku Gregorovou do pozice partner. Její specializací je obchodní právo, M&A, daňové spory či insolvenční právo.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

30.3.2015
10:00
Vláda bude na své schůzi diskutovat o změnách v trestním řádu, které mj. omezují imunitu ústavních činitelů.
31.3.2015
14:00
Pokračuje 26. schůze Poslanecké sněmovny. V úterý bude na programu např. první čtení zákona o svobodném přístupu k informacím.
2.4.2015
9:30
Finanční podvýbor ústavně právního výboru projedná aktuální informace resortu spravedlnosti k projektu elektronického monitoringu odsouzených a dalších osob.
2.4.2015
14:30
Sněmovní interpelace členů vlády.

hi-banner