Nejzávažnější zjištění ÚOHS se mají týkat zakázky na výstavbu úseku rychlostní silnice R 4 Mirotice-Třebkov v celkové hodnotě 1,2 mld. Kč. Foto: rsd.cz

Advokát Radek Pokorný: Místní šetření ÚOHS jsou nezákonná

Žalobu na antimonopolní úřad, která má určit, zda jsou jeho prohlídky u firem zákonné, či nikoli, podala společnost EUROVIA CS zastoupená advokátní kanceláří Pokorný, Wagner a partneři. České justici to potvrdil advokát Radek Pokorný. Kvůli podané žalobě se zatím odkládá vydání konečného rozhodnutí ve věci údajného kartelu stavebních firem, ze kterého Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podezřívá kolem 20 firem.

Smyslem žaloby podle advokáta Pokorného je v souladu s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva zpochybnit zákonnost prohlídek jiných prostor prováděných ÚOHS. „Tyto prohlídky totiž, nejsou povolovány soudem, ale pouze rozhodnutím předsedy ÚOHS, a tudíž nejsou, jako samostatný úkon, soudem přezkoumatelné,“ uvedl Pokorný. Dodal, že se právníci domnívají, že jsou u tohoto důvodu prohlídky nezákonné a že důkazy při nich opatřené nemohou byt použití ve správním řízení.

Fakt, že antimonopolní úřad čelí žalobě kvůli způsobu, jakým zajišťoval důkazy při prověřování údajného kartelu stavebních firem, oznámil předseda ÚOHS Petr Rafaj v úterý. Neuvedl ale, kdo žalobu podal. „Řeší se, zda náš postup byl podle práva či nikoliv, je to stěžejní věc,“ řekl Rafaj.

ÚOHS v případech kartelových dohod obvykle zajišťuje důkazy díky přepadovým šetřením v sídle firem. Tento postup před časem napadly v jednom konkrétním případě Delta Pekárny. Evropský soud pro lidská práva loni v říjnu uznal stížnost firmy, že české úřady inspekcí v jejích kancelářích před 11 lety bez soudního povolení porušily Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv. Česká republika má zaplatit firmě odškodné 5000 eur (138.000 Kč). Od té doby vedou právníci spory, zda rozsudek má platnost na všechny inspekce ÚOHS či nikoliv.

ÚOHS po zhruba půlroční přestávce letos v březnu oznámil, že znovu začne dělat přepadová šetření. Z analýzy, kterou si udělal, údajně vyplynulo, že v kontrolách firem může pokračovat.

Podle Rafaje žaloba v případě údajného kartelu firem zdržela vydání rozhodnutí. Až soud případ rozhodne, je úřad připraven řízení ukončit vydáním rozhodnutí. ÚOHS vede několik souvisejících řízení, jehož účastníky je kolem 20 firem.

Případem se úřad zabývá od roku 2013. Na začátku podezíral společnosti EUROVIA CS, Strabag, SWIETELSKY stavební, K-building CB a SaM silnice a mosty. Případ se ale postupně výrazně rozrostl.

V případě, že ÚOHS kartel prokáže, hrozí firmám pokuty v řádu desítek milionů korun. Při určování výše případné pokuty ÚOHS bere zřetel na dobu trvání kartelu a také na obrat jednotlivých firem. V minulosti antimonopolní úřad opakovaně uváděl, že kartelové dohody mezi firmami považuje za jeden z nejzávažnějších přečinů proti hospodářské soutěži.

Z informací, s nimiž měla možnost se Česká justice seznámit, vyplývá, že podezření z kartelových dohod mezi stavebními firmami se potvrdilo. Jak jsme uvedli loni počátkem prosince, nejzávažnější zjištění ÚOHS se týkají zakázky na výstavbu úseku rychlostní silnice R 4 Mirotice-Třebkov v celkové hodnotě 1,2 mld. Kč, která byla do provozu uvedena v září 2010.

Robert Malecký