Boj proti korupci. Moderní, ale je i účinný?

Oznamovatelé korupce mohou volat Brusel, obrana bojuje s korupcí patnáct let, nyní přibudou mrtvé schránky

Nákup uzamykatelných schránek a jejich rozmístění v budovách čeká všechny služební úřady, ministerstva a Úřad vlády za účelem přijímání anonymních oznámení zaměstnanců o jiných zkorumpovaných zaměstnancích a vedoucích předmětných úřadů. Možnosti anonymního udávání korupce v úřadech se tak znásobí.

Už nyní mají takřka všechna ministerstva vlastní telefonní linky, e-mailové schránky nebo fyzické schránky, kam mohou posílat anonymní udání lidé i státní zaměstnanci. Lidé mohou navíc udávat korupci bezplatně na telefonní linku do Bruselu.

Veřejně přístupné uzamykatelné schránky pro hlášení korupce a dalšího protiprávního jednání zaměstnanců jinými zaměstnanci musí být podle vládního nařízení umístěny tak, aby bylo možné učinit udání „způsobem vylučujícím odhalení totožnosti oznamovatele“. Vládním nařízením se zřizují nejen mrtvé schránky, ale také funkce prověřovatele, který bude informace z nich vybírat a prověřovat korupci svých kolegů, nadřízených nebo korupci jiných prověřovatelů.

Vládní nařízení, u kterého s posledním dubnem končí připomínkové řízení, je prováděcí normou k § 205 Zákona o státní službě, kterým měla vláda stanovit nařízením pravidla pro ochranu státních zaměstnanců, kteří činí oznámení o podezření ze spáchání protiprávního jednání jejich představeným nebo jiným státním zaměstnancem. Česká justice o nařízení informovala již dříve.

Mrtvé schránky ve Strakově akademii a na ministerstvu financí

Některé státní úřady už nyní takové schránky s účelem oznamování jednání svých zkorumpovaných zaměstnanců mají. Například z interního dokumentu vlády vyplývá, že schránka pro příjem listinných oznámení o zkorumpovaných zaměstnaných Úřadu vlády je umístěna „v přízemí Strakovy akademie v místnosti vedle bankomatu mimo dosah kamerového systému“ a souvisí s etickým kodexem. „Vydáním Etického kodexu, a to Rozhodnutím vedoucího Úřadu vlády ČR č. 27/2014, byl na Úřadu vlády ČR nastaven systém pro oznámení o podezření na korupční jednání a jiná porušení Etického kodexu. K podání oznámení může zaměstnanec využít: a) formulář na intranetu zaručující anonymní poslání, – „Anonymní oznámení“ nebo také pod záložkou „Úřad“ – „Směrnice a rozhodnutí“ – „Formulář k vyplnění“, b) schránku pro příjem listinných oznámení, která je umístěna v přízemí Strakovy akademie, v místnosti vedle bankomatu, mimo dosah kamerového systému, c) listinné oznámení, které je možno zaslat na adresu: Oddělení boje s korupcí, Úřad vlády České republiky, nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1-Malá Strana, d) e-mailovou adresu [email protected], e) telefonní linku + 420 224 002 159, f) osobní jednání v Oddělení boje s korupcí,“ instruuje Úřad vlády své zaměstnance.

Mrtvou schránku pro boj proti korupci na ministerstvu financí už téměř před rokem umístil v budově Ministerstva financí v Letenské 15 ministr financí Andrej Babiš. Schránka se nachází ve vstupní hale budovy, která je přístupná veřejnosti bez omezení. Není určena jen státním zaměstnancům, nýbrž i občanům. „Boj proti korupci je jednou z našich priorit. Rádi bychom do něj prostřednictvím této schránky zapojili i širší veřejnost,“ uvedl ministr financí při zahajování provozu schránky. Přijatá upozornění ze schránky vyhodnotí a následně prošetří pracovníci oddělení Inspekce Ministerstva financí a dle závažnosti také Policie ČR. V případě, že autoři podání požádají o zachování anonymity, bude jejich přání respektováno.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením Jana Mládka 1. dubna 2015 zprovoznilo novou protikorupční linku pro všechny lidi, a v případě podezření z trestného činu je informován dokonce sám ministr. „V případě vyhodnocení možnosti výskytu korupčního jednání na ministerstvu je o výsledku šetření informován ministr průmyslu a obchodu. V případě podezření z trestného činu je informován ministr průmyslu a obchodu a je podáno trestní oznámení. V případě bezodkladného řešení, zabezpečují pracovníci odboru kontroly a interního auditu okamžitou součinnost s Policií ČR,“ uvedlo ministerstvo obchodu a průmyslu k nové protikorupční adrese [email protected].

Ministerstvo spravedlnosti provozuje dlouhodobě kromě e-mailové adresy také telefonní linku, kde lze oznamovat korupci: Pro přijímání oznámení nutno využívat všech komunikačních kanálů, snadno dostupných, s ochranou důvěrnosti a totožnosti oznamovatele, možnost přijímat anonymní oznámení, např. na protikorupční lince 221 997 595 a e-mailové adrese [email protected]. Podle ministerstva spravedlnosti správně nastavený systém pomáhá zabánit nekalému jednání na ministerstvu.

Linka pro oznamování podvodů jen pro občany ČR

Mimořádně zodpovědně se ke korupci svých zaměstnanců a příspěvkových organizací staví ministerstvo zahraničí Lubomíra Zaorálka, které pro oznámení korupce poskytlo adresu Evropského úřadu pro potírání podvodných jednání (OLAF). „V případě podezření na zneužití prostředků z rozpočtu Evropských společenství je možné se přímo obrátit na Evropský úřad pro potírání podvodných jednání (OLAF), a to poštou, emailem či vyplněním elektronického formuláře. Více informací naleznete na webových stránkách úřadu: ec.europa.eu/anti_fraud,“ píše ministerstvo zahraničí.

V případě jakéhokoli podezření na korupční jednán nebo chování zaměstnanců MZV včetně jeho příspěvkových organizací (Správa českých center, Zámek Štiřín, Diplomatický servis, Kancelář Generálního komisaře účasti ČR na Všeobecné světové výstavě Expo či Česká rozvojová agentura) je možné se obrátit na generální inspekci MZV (generální inspekce MZV, Loretánské nám. 5, 118 00 Praha 1, tel. 224182468), případně elektronicky na emailovou adresu [email protected] nebo přímo učinit příslušné podání/oznámení na místně příslušném oddělení Policie ČR či Státního zastupitelství, informuje ministerstvo zahraničí občany.

Ani resort školství nezůstává stranou. „Jedním z nástrojů boje proti korupci je Protikorupční linka. V případě podezření na korupční jednání zaměstnanců MŠMT nebo zaměstnanců organizací v kompetenci MŠMT využijte k podání oznámení e-mail: [email protected] nebo využijte kontakty uvedené v Kontakty na Odbor interního auditu – M1, doporučuje ministerstvo.

Samozřejmostí je boj proti korupci na ministerstvu vnitra u ministra Milana Chovance. Podezření na korupci policistů a zaměstnanců MV je možné volat na telefon: 974 832 222 nebo napsat na adresu: [email protected], informuje ministerstvo vnitra a přidává bezplatnou telefonní linku Evropského úřadu pro potírání podvodných jednání určenou občanům ČR:  „V případě podezření na zneužití prostředků z rozpočtu Evropských společenství využijte bezplatnou telefonní linku 00 800 0105 2004  Evropského úřadu pro potírání podvodných jednání (OLAF) určenou občanům České republiky pro hlášení anonymních podání,“ píše ministerstvo vnitra.

Nejrozsáhlejší adresář kontaktů a opatření proti korupci má Ministerstvo dopravy. Kromě prosté korupce, kterou lze hlásit na [email protected] vysvětluje ministerstvo pod vedením Dana Ťoka, kam jednotlivá udáno směřovat – na kraj, obec, na České dráhy, Drážní úřad, na příslušný dopravní podnik atd. vzhledem ke skutečnosti, že rezort prostupuje celou republikou. Ke korupci proto dává k dispozici celou stránku.

Už celých patnáct let bojuje s korupcí Ministerstvem obrany, které na svém webu uvádí: Na ministerstvu obrany je provozována schránka elektronické pošty – kontaktní e-mail [email protected], která je určena pro zasílání podezření z korupčního jednání, souvisejícího s působností resortu obrany. Schránka je zaměstnancům a příslušníkům MO, ale i občanské veřejnosti, známa jako protikorupční linka. Všem přijatým elektronickým zprávám, ať už podepsaným nebo anonymním, je věnována náležitá pozornost zahrnující i důraz na ochranu oznamovatele.

-ire-