Logo kosovské mise EULEX.

Oznamovatelku možné korupce EULEX podle zprávy nikdo nešikanoval

Bývalá prokurátorka justiční a policejní mise Evropské unie v Kosovu (EULEX) Marie Bamiehová nečelila ze strany unijní diplomacie šikaně za svá upozornění na možnou korupci v misi, která má v balkánské zemi pomoci prosadit vládu práva. Plyne to ze zprávy Jeana Paula Jacquého, kterého jako nezávislého odborníka loni v listopadu pověřila vyšetřením kauzy šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Zpráva byla zveřejněna v úterý.

Bamiehová, jejíž jméno je – stejně jako další konkrétní jména – v publikované zprávě začerněné, musela v EULEX nedobrovolně skončit. Už loni v listopadu, když Jacqué začínal pracovat, ČTK řekla, že příliš nevěří v úspěch započatého prověřování. Zpráva ji nyní označuje za „vnitřního whistleblowera“, tedy člověka, který upozornil na zjištěné nepravosti a neměl by být kvůli tomu podle evropského práva na pracovišti diskriminován.

„Nenašel ale žádné spiknutí,“ komentoval Jacquého zjištění vysoce postavený činitel EU, který o vyšetřování hovořil s novináři mimo záznam. Materiál nyní dostaly k dispozici členské země EU a také europarlament. Zpráva uvádí, že pro konspiraci vůči Bamiehové ze strany skupiny jejích spolupracovníků nejsou jiné důkazy než fakt, že někteří z nich se přátelili. Zpráva zároveň připouští, že žena neměla dobrý vztah s nadřízenými a měla důvody cítit se odstrčená. Obě disciplinární řízení, která s ní byla vedena, prý ale byla spuštěna oprávněně.

Jedno bylo posléze uzavřeno a druhé skončilo nejmenším možným postihem – tedy slovním napomenutím. Její následné propuštění z mise zpráva vysvětluje nikoliv jako trest, ale jako preventivní opatření, které mělo zamezit dalším únikům informací do médií.

Tento činitel EU také zdůraznil, že Jacqué se ve své sedmapadesátistránkové zprávě nezabýval samotnými obviněními z korupce či údajných snah ovlivnit vyšetřování. Právě taková obvinění prokurátorka vznesla vůči několika pracovníkům EULEX, včetně bývalé hlavní žalobkyně mise Jaroslavy Novotné.

Obvinění jako taková nyní prošetřují kosovské úřady s podporou samotné evropské mise, vede jej člověk, který v inkriminované době v Kosovu nepůsobil. Podle nejmenovaného činitele unie nehodlá šéfka diplomacie EU Mogheriniová v unijních misích tolerovat porušování práva a tak pokud vyšetřování zjistí jeho porušení, musí dotyční stanout před soudem.

Mohlo by se jednat o soud v Kosovu, mise EULEX od roku 2009 ale existuje právě proto, že EU není spokojena s právní situací v zemi. Možné tedy je, že věc by řešily soudy v zemích, odkud by obvinění pocházeli, míní představitel unie.

-čtk-