Ilustrační foto: archiv

Počet poskytnutých provozních a lokalizačních údajů k mobilům roste: Loni jich bylo 214 tisíc

Mobilní operátoři předali v loňském roce provozní a lokalizační údaje oprávněným orgánům celkem ve 214 705 případech. Ve 3 040 případech naopak údaje poskytnuty nebyly. Dnes to oznámil mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina.

Čísla vyplývají ze sběru dat od podnikatelských subjektů, který podle zákona operátoři Českému telekomunikačnímu úřadu na elektronických formulářích souhrnně zasílají. Úřad evidenci za ČR předává Evropské komisi.

Z doprovodných tabulek plyne, že jde oproti předchozímu roku o nárůst počtu případů v rámci mobilních sítí, a naopak pokles v rámci pevné sítě, daný zejména poklesem zájmu o používání pevných linek.

Nárůst počtu vydaných informací je alarmující. Zatímco v roce 2013 jich operátoři oprávněným orgánům, tedy zejména policii, vydali 173 tisíc, loni to bylo již přes 214 tisíc. „Na základě jedné žádosti přitom mohou být předávány informace o provozu mezi více telefonními čísly,“ upozornil přitom Drtina.

Operátoři tato data o provozu ve svých sítích a lokalizační údaje musejí v souladu se zákonem o elektronických komunikacích ukládat po dobu 6 měsíců. Výkaz neobsahuje informace o odposleších a o záznamu obsahu přenášených sdělení.

-rm-