Farský k zákonu o registru smluv: Všechny změny jsou k horšímu

Stát, kraje, některé obce a další organizace budou mít povinnost zveřejňovat smlouvy v centrálním internetovém registru od příštího, nebo až přespříštího roku. Teprve po dalším roce by začalo platit pravidlo, podle kterého by nezveřejněná smlouva nebyla účinná. Předpokládá to úprava návrhu příslušného zákona, na které se shodla koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Pod normu by spadaly smlouvy s plněním nad 50.000 korun.

Dvouletou výjimku z povinného uveřejňování smluv by dostaly malé obce a firmy, v nichž mají většinový podíl. Zákon by se podle návrhu koaliční úpravy nevztahoval na společnosti s většinovým podílem státu, krajů nebo obcí, jejichž akcie se obchodují na burze. Jde o energetický gigant ČEZ.

Za původní předlohou stojí někdejší semilský starosta Jan Farský z opozičního klubu TOP 09 a Starostů. Norma byla v dolní komoře už v minulém volebním období, v nynějším byla podána už předloni v prosinci. Farský na adresu koaličního návrhu uvedl, že všechny změny jsou k horšímu. „Zákon se úpravami v koalici stává složitějším, méně funkčním, administrativně náročnějším a děravým,“ napsal na Facebooku. Na druhou stranu paradoxně právě díky tomu má norma možná šanci na schválení, dodal Farský.

Vedle státu, krajů, obcí a městských částí nebo obvodů se má zákon vztahovat například na státní, krajské a obecní příspěvkové organizace, státní fondy, veřejné výzkumné instituce a vysoké školy, dobrovolné svazky obcí, státní, krajské a obecní ústavy a obecně prospěšné společnosti, státní a národní podniky a na zdravotní pojišťovny. Povinnost dopadne taky na Český rozhlas a na firmy, v níž mají stát, kraje a obce většinovou majetkovou účast, a to i prostřednictvím jiné společnosti.

Smlouva bude muset obsahovat smluvní strany, vymezení předmětu, cenu nebo hodnotu a datum uzavření. Údaje podléhající obchodnímu tajemství budou moci být vyňata. V registru bude muset být smlouva zveřejněna ve strojově čitelném formátů, což usnadní vyhledávání údajů v dokumentu. Instituce budou muset poslat dohodu do registru do měsíce od uzavření. Pokud tak neučiní ani do tří měsíců, smlouva bude od počátku neplatná.

Vedle účinnosti normy, která je v koaličním návrhu uvedena ve variantách, zatím není jasné, zda bude registr smluv spravovat ministerstvo pro místní rozvoj, nebo ministerstvo vnitra. Sociální demokraté a lidovci se prý přiklánějí k úřadu ministryně Karly Šlechtové (ANO), hnutí ANO k úřadu ministra Milana Chovance (ČSSD). Hnutí ANO bude navíc prosazovat, aby se existovala povinnost zveřejnit všechny už nyní platné smlouvy.

Původní znění návrhu zákona, kterou podepsalo na začátku volebního období několik desítek poslanců z různých stran, se dostala přes úvodní sněmovní kolo do výborů. Zatímco ústavně-právní výbor doporučil loni v červnu schválení normy se změnami, výbor pro veřejnou správu její zamítnutí. Hospodářský výbor doporučil o měsíc dřív zpracovat vládní návrh. Od té doby se sněmovní projednávání předlohy neposunulo.

-čtk-