Vidíte hospodu? Soukromý klub? V budoucnu možná ano. Ilustrační foto: Wikipedia

Stát namíchal pro hostince smrtící koktejl, lidé půjdou do ilegality

Nejen hospodští, ale hlavně sami lidé si pomohou a zákaz kouření v hospodách překonají zakládáním soukromých klubů a spolků pro ty, kteří chtějí u piva kouřit, potvrzuje předseda Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Zda tam bude vůbec nějaká evidence a zda budou odvádět nějaké daně, je podle jeho slov otázka. Osobně si myslím, že celkový efekt opatření proti restauracím bude opačný, uvedl Václav Stárek pro Českou justici. Legislativu týkající se restaurací včetně evidence tržeb označil za smrtící koktejl pro podnikatele.

Nulovou odezvu od politiků zaznamenala Asociace hotelů a restaurací na svoji výzvu k zákonodárcům, aby nepodpořili návrh tzv. protikuřáckého zákona. „Kromě médií jsme nezaznamenali žádný ohlas. Tento zákon prosazuje ministerstvo zdravotnictví, aniž by ho jakkoli chtělo konzultovat s těmi, kterých se týká,“ uvedl Václav Stárek. Asociace mohla pouze využít možnosti své připomínky uplatnit v rámci vnějšího připomínkového řízení prostřednictvím Hospodářské komory ČR.

Ze slov Václava Stárka vyplývá, že politici v krátkém období namíchali pro provozovatele restaurací a hospod doslova smrtící legislativní koktejl. „Nejde jen o zákaz kouření. Kontrolní orgány hygieny se rozšířily z jednoho na tři. Byla zákonem zavedena povinnost označování alergenů, o které zákazníci nestojí. Další zákonná povinnost je hlásit státu 48 hodin předem živočišné potraviny dovezené ze zemí Evropské unie, což je při společném evropském trhu absurdní. K tomu přichází elektronická evidence tržeb, která ale nově nemá platit plošně pro všechny, jak jsme chtěli, ale jen pro restaurace a obchody,“ vyjmenovává Václav Stárek. „Co restaurace provedly?“ vznáší otázku.

Zásadně proti výběrovému zákonu o evidenci tržeb

Jak vyplývá z jeho slov, protikuřácký zákon je jen třešnička na tomto pro hospody a restaurace smrtícím koktejlu.Původní záměr ministra financí Andreje Babiše na zavedení plošné elektronické evidence tržeb považuje Václav Stárek stále za správný, protože měla narovnat trh a nastolit rovné podmínky pro všechny. „Podporovali jsme myšlenku potírání šedé ekonomiky. Proč se má tedy elektronická evidence tržeb týkat nakonec jen restaurací, když restaurace nejsou v šedé ekonomice na prvním místě? Zásadně jsme za těchto podmínek proti,“ říká Václav Stárek, jehož Asociace ještě před měsícem návrh zákona koncipovaný plošně pro všechny přijímala kladně a postavila se za něj.

Podle vládní studie jsou restaurace ve vztahu k šedé ekonomice až na čtvrtém místě. První místo v šedé ekonomice zaujímá stavebnictví.

Co se týče protikuřáckého zákonu, podle Asociace kromě nepřípustné regulace cen nealkoholických nápojů v restauracích, přináší odpovědnost podnikatele za skutečnost, že se v jeho provozovně bude vyskytovat mladistvá osoba „zjevně v podnapilém stavu“. To je podle Václava Stárka nejnebezpečnější ustanovení zákona, neboť neexistuje definice znaků zjevné podnapilosti a hospodským žádný zákon nedává právo zjišťovat míru opilosti hosta.

Není zcela jasné, kdy je osoba zjevně podnapilá a kdy zjevně podnapilá není. To v praxi znamená, že zákon předpokládá, že provozovatelé hotelů a restaurací budou při vstupu zjišťovat věk hostů a nezletilcům by měli provést dechovou zkoušku na alkohol. Toto opatření je zatím nejabsurdnějším v historii našich politiků a jeho implementace nemá žádnou oporu v zákoně. Provozovatelé restaurací by pravděpodobně museli mít u vchodu policistu, který by měl právo hosty lustrovat. Nebo právo lustrovat občany dostane obsluhující personál. Přitom stávající zákon se opírá o nutnost prokázat prodej alkoholu. Sankce mohou být až likvidační, uvádí k tomu Asociace hotelů a restaurací.

Hasičská zbrojnice s členským příspěvkem vypití piva

Na dotaz, zda má Asociace informace o možnosti vzniku soukromých klubů, kam budou chodit lidé, kteří chtějí pouze sedět u piva a kouřit, jak se to nyní děje v mnoha výčepech a hostincích, uvádí Václav Stárek, že lidé zcela jistě budou hledat takovéto cesty přes kluby hasičů nebo fotbalistů. Vzniknou i soukromé kluby nevázané na konkrétní zájem, profesi nebo místo. „Už nyní existuje klub, který se tváří jako hasičská zbrojnice, kam stačí přijít, vypít pivo a jste členem,“ popisuje budoucí cestu kuřáků u piva do ilegality Václav Stárek. Zda je tam vůbec nějaká evidence a odvod daní, je podle něho velká otázka. „Nakonec bude důsledek zákonů opačný,“ konstatuje předseda Asociace hotelů a restaurací a předkládá další argumenty.

Podle jeho slov se mění návyky spotřebitelů, lidé chodí do restaurací zvláště na venkově méně, o to více grilují na zahradě. Především pro venkov bude tento smrtící legislativní koktejl často konečná a hospody zmizí. „Plošný zákaz kouření bude poslední tečkou pro provozovatele některých pivnic a hostinců, zvláště na venkově, kteří budou stát před rozhodnutím své podnikání ukončit,“ uvádí doslova Asociace hotelů a restaurací. „Venkovské hospody stále hrají společenskou roli v místní komunitě,“ upozorňuje Václav Stárek.

Jak uvádí údaje Asociace hotelů a restaurací, podle studií z Irska, zákaz kouření přinesl za deset let nárůst nezaměstnanosti v oboru o 14% a 10% úbytek restaurací. V České republice trvale klesají tržby v restauracích, jak uvedl za minulý rok ČSÚ.

Asociace hotelů a restaurací proto vyzývá zákonodárce, aby se při posuzování návrhu protikuřáckého zákona nezabývali pouze kouřením v restauracích, ale všemi aspekty, které tento návrh přinese a to nejen pro provozovatele restaurací, ale také jejich zaměstnance a zákazníky a žádá to zákonodárce, aby tento zákon nepodpořili.

Irena Válová