Ústavní soud v Brně. Foto: Mediafax

Ústavní soud odmítl stížnost Savova proti zajištění peněz na účtu

Ústavní soud odmítl stížnost podnikatele Františka Savova proti zajištění peněz na jeho bankovním účtu. O zajištění 648 milionů korun rozhodla policie. Právě takovou škodu podle vyšetřovatelů Savov se skupinou dalších obviněných způsobil krácením daní. Rozhodnutí Ústavního soudu je k dispozici v internetové databázi.

Savov se zdržuje v Británii. Rozhodnutí Ústavního soudu respektuje, ale nesouhlasí s ním a chce hledat spravedlnost u mezinárodních soudů.

Policisté podle Savova svůj postup nedostatečně odůvodnili, chybu pak nenapravil ani Městský soud v Praze, na který se podnikatelovi právníci obrátili. Soud prý rezignoval na roli nestranného strážce zákonnosti a stal se pouhým pomocníkem policie, stálo ve stížnosti. Ústavní soudci ale podnět označili za zjevně neopodstatněný.

„Ústavní soud považuje obě rozhodnutí, s ohledem na aktuální fázi trestního řízení, za dostatečně, logicky a srozumitelně odůvodněná, neboť je z nich zcela zjevné, z čeho je stěžovatel orgány činnými v trestním řízení viněn, na což navazuje logický závěr o potřebě zajistit stěžovatelovy finanční prostředky,“ stojí v usnesení senátu se zpravodajem Janem Filipem. Nešlo prý tedy o žádnou svévoli policie.

„Po vyčerpání dostupných právních nástrojů v ČR mi nezbývá nic jiného, než se v této věci, kterou považuji za státem podporovanou šikanu, obrátit na mezinárodní soudní instituce,“ uvedl Savov. Vyjádření ČTK zprostředkoval jeho mediální zástupce.

Vyšetřovatelé Savova stíhají kvůli krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Údajně s dalšími podezřelými vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet daně z přidané hodnoty. Proti zahájení stíhání podal Savov samostatnou ústavní stížnost, soud ji odmítl v únoru.

Savov všechna obvinění odmítá, podle dřívějšího vyjádření se nedopustil ničeho nezákonného. Je stíhán jako uprchlý. Nesouhlasí s dříve zveřejněnými informacemi, podle kterých jej v Británii vypátrali policisté. „Policie ČR mě nikdy ve Velké Británii nevypátrala. Není totiž žádný důvod. Mou britskou adresu, kterou uvádím již osm let na svých vizitkách, policie dobře zná, včetně telefonních čísel. Nikdy jsem se před nikým neskrýval ani neskrývám. Jako občan Evropské unie v EU svobodně podnikám a svobodně se pohybuji,“ uvedl podnikatel.

Savov je mimo jiné vlivnou postavou na mediálním trhu. Vlastní vydavatelství Mladá fronta s tituly E15, Euro, Lidé a země a odbornými a dětskými periodiky. Kromě toho je majitelem investičního fondu.

-čtk-