„Ochrana spotřebitele je móda, částečně politická nutnost, ale také část státní politiky a samozřejmě také dobrá obživa pro různé neziskovky, Stát ale také říká, lidé mají moc dluhů, je třeba tomu bránit, takže zlikvidujeme něco smluvní svobody a problém přesuneme na podnikatele," upozorňuje Tomáš Sokol. Foto: Mediafax

Advokát Sokol zveřejňuje závěrečnou řeč v kauze Nagyová. Jde mi o fair proces, řekl

U obvodního soudu pro Prahu 1 vstoupil dnes do finální fáze proces v tzv. zpravodajské větvi kauzy Nagyová. Závěrečné řeči přednesli státní zástupce Rostislav Bajger i obhájci obžalovaných. Advokát Tomáš Sokol, který zastupuje bývalého ředitele Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, se rozhodl zveřejnit svou závěrečnou řeč, Česká justice ji přináší v samostatném dokumentu.

„Generál Páleník byl voják a asi dobrý a statečný voják. Soudě podle těch 40 vyznamenání, která smí nosit a dalších ocenění. Našich i zahraničních. Včetně Bronzové hvězdy USA. Jenže v té veřejné části tohoto boje neměl moc šance se bránit. Obžalovaného soudí soud, ale ve veřejně sledovaných věcech i veřejnost. Ta už tak namnoze učinila a minimálně předčasně,“ řekl ke svému ne zcela obvyklému rozhodnutí advokát Sokol.

Připomněl, že se od počátku svého trestního stíhání generál Páleník veřejně nebránil. „Ačkoliv byla jeho role v celé kauze veřejně probírána a byly o ní říkány takové věci, že označit je za nesmysl je to nejmírnější, co lze říci. Tak to u veřejně sledovaných kauz bývá často. Pak ale přijde soud. Tam se může obžalovaný veřejně hájit a poukázat i to, co jeho vinu zpochybňuje anebo vyvrací. A i další důkazy jsou veřejnosti přístupné,“ říká Sokol.


Tomáš Sokol o utajeném režimu procesu

„Neveřejný, přesněji tajný, bude nejspíš i rozsudek. Na jednu stranu to chápu a musím respektovat, na druhou mi to připadá unfair.“


 

Veřejné projednání ale v tomto případě ze zákonných důvodů nebylo možné. „Nemalá část důkazů musela být provedena v režimu utajení. Včetně výpovědi klienta a také včetně závěrečných řečí. A neveřejný, přesněji tajný, bude nejspíš i rozsudek. Na jednu stranu to chápu a musím respektovat, na druhou mi to připadá unfair,“ říká Tomáš Sokol.

To, co ze závěrečné řeči nepodléhá režimu utajení, protože to vychází z neutajovaných dokumentů, se advokát rozhodl zveřejnit prostřednictvím serverů Česká justice a e-pravo.cz. „Konkrétně jde o kopii mé závěrečné řeči, kterou na označených místech doplním ústním odkazem na to, co je v režimu utajení. Jak přesvědčivě to bude působit, je věc individuálního posouzení. Soudu i veřejnosti,“ řekl advokát.

Vedle bývalé ředitelky kabinetu premiéra Nagyové a Ondreje Páleníka jsou z údajného zneužití vojenské tajné služby obžalováni další bývalý šéf rozvědky Milan Kovanda a také zpravodajec Jan Pohůnek. Manželce bývalého předsedy vlády Nečasové žalobce navrhl 3,5 roku vězení.

Robert Malecký