Zákon o elektronické evidenci tržeb k ničemu nepotřebujeme, tvrdí Radomil Bábek. Ilustrační foto: archiv

Hotely a restaurace kladou odpor a žádají stejné podmínky pro všechny

Podporu zákonu o elektronické evidenci tržeb státem on-line stáhla Asociace hotelů a restaurací. Důvodem je fakt, že sledování tržeb státem se nakonec má týkat právě jen hotelů a restaurací. Někdejší podporovatelé zákona by se tak stali jeho jedinou obětí. Podle prezidenta Asociace Václava Stárka stát není schopen sdělit, proč rezignuje na rovné podmínky a férový trh pro všechny a odpověď neumí dát ani Andrej Babiš.

Za změněných podmínek, kdy by měl zákon o elektronickém sledování tržeb dopadnout pouze na restaurace a hotely a v další fázi pouze na obchod, elektronickou evidenci tržeb Asociace hotelů a restaurací v žádném případě nepodpoří. Asociace hotelů a restaurací přitom od samého začátku záměr zavést EET vítala jako zásadní krok k narovnání podmínek na trhu a vytvoření rovného podnikatelského prostředí.

„Nám elektronická evidence tržeb nikdy nevadila, protože velcí daně dávno platí a jestli se někde podvádí, jsou to malé podniky. Po zavedení EET bude pivo všude stát už ne dvacet pět, ale 40 korun a lidé nebudou moci chodit tak často. Malí odpadnou, protože toto tempo skutečného podnikání s dodržováním všech zákonů neudrží,“ vysvětluje Václav Stárek logický dopad zákona, který je od začátku znám.

Analogicky lze tuto logiku vztáhnout na všechny obory podnikání. Jenže na rozdíl od hotelů a restaurací návrh vyhlášky počítá pro zbylé obory s výjimkou. Asociace se proti takovému diskriminačnímu postupu státu ohradila už na začátku května: „Asociace hotelů a restaurací České republiky vnímala od počátku návrh na zavedení elektronické evidence tržeb pozitivně, jako jedno z opatření, které zajistí rovné podmínky podnikání. AHR ČR je zásadně proti zavedení EET, pokud bude vytvořen prostor pro rozšiřování výjimek z této povinnosti. To by v konečném důsledku pouze diskriminovalo jednu skupinu podnikatelů proti druhé, přičemž by se otevírala oficiální cesta k obcházení této povinnosti a tím by byla zcela potlačena myšlenka rovných podmínek na trhu,“ uvedla Asociace v tiskové zprávě.

„Jistěže budou mít někteří problémy, jistěže takový zákon má ekonomický nebo sociální dopad, ale to si musí rozhodnout stát, zda se mu to vyplatí nebo zda bude následky kompenzovat například daňově. Tak ať ten zákon nezavádějí vůbec nebo ať ho zavedou pro všechny,“ dodává Václav Stárek, který nesouhlasí s tím, že národní hospodářství nyní bude podle vyhlášky stát na restauracích a hotelích. „Kde je stavebnictví?“ upozorňuje opakovaně na skutečnost, že podle důvodové zprávy k návrhu zákona je to právě stavebnictví nebo opravy motorových vozidel s nejvyšší mírou šedé ekonomiky a daňových úniků. „Kde je chorvatský sytém, který nám byl od začátku slibován? V Chorvatsku se systém týká všech podnikatelů. My nemůžeme připustit výjimky a to, co se nyní děje s výjimkami, je naprosto špatně. Dneska jsem se na to zeptal přímo pana Babiše a jeho odpověď byla velmi nejasná,“ říká Václav Stárek, který rozhovor poskytl po jednání Svazu obchodu a cestovního ruchu, jehož se ministr financí Andrej Babiš osobně účastnil.

Jak uvádí důvodová zpráva k návrhu zákona, „podle statistického úřadu čtyři sektory, u kterých je podíl šedé ekonomiky nadprůměrný, mají podíl více než 31% na celkovém HDP. Dá se předpokládat, že šedá ekonomika u těchto sektorů je více než 200 mld, píše se ve zprávě.

Podle zprávy jsou podíly následující:
Stavebnictví 7,4%
Obchod, opravy motorových vozidel a spotřební zboží 11,8%
Pohostinství a ubytování 1,9%
Doprava, skladování, pošty a telekomunikace 10,5%

Podle dalších slov Václava Stárka na přímou otázku, koho se nakonec bude elektronická evidence tržeb týkat, odpověděl na včerejším jednání Svazu obchodu a průmyslu ministr financí Andrej Babiš, že „neví, že je to záležitost koaličního jednání“.

Koho se bude zákon týkat? Podle Faltýnka restaurací a hotelů

Asociace hotelů a restaurací na ministerstvo financí apeluje opakovaně a stále žádá, aby EET byla zavedena pro všechny podnikatele, kteří nakládají s hotovostí. Rovněž kritizuje, že zásadní část zákona bude řešena pouhou podzákonnou normou, tedy vyhláškou.

„AHR ČR spolu se Svazem obchodu a cestovního ruchu žádá jasné garance, že EET bude zavedena pro všechny oblasti podnikání, kde dochází k hotovostní platbě a to bez ohledu na velikost daného subjektu nebo jeho právní formu. Návrh zákona je stále koncipován tak, že zásadní část povinností bude řešit pouze vyhláška, jejíž návrh zatím není definován v detailech. Navíc vyhláška není dostatečně rigidním dokumentem, který by zaručoval, že nebude po prvních dvou krocích zavedení EET pro služby ubytovací, stravovací a obchod, přikročeno k rozšiřování dalších oborů, případně forem podnikání, které budou z povinnosti vyjmuty,“ upozorňuje Asociace ve zprávě.

Právě výjimky a tedy aplikace zákona pouze na jednu skupinu občanů byly důvodem, proč Legislativní rada vlády projednávání zákona přerušila a vrátila k dopracování. Jenže včera v Událostech ČT předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek opět zopakoval, že zákon se bude týkat pouze restaurací a hotelů.

Předkladatel takového zákona pro jednu skupinu občanů může už brzo čekat adekvátní odezvu. „Možná jsem naivní, ale stále jsem přesvědčen, že pro všechny mají platit stejné podmínky. To, co se děje zde, není normální a my se budeme bránit,“ říká Václav Stárek. „Budeme tento stav dále veřejně kritizovat. Uspořádáme další tiskovou konferenci. Napíšeme další dopis panu Babišovi. To uděláme před tím, než vyvezeme na příslušná místa postele z hotelů,“ vyjmenovává Václav Stárek akci odporu jediné oběti zákona.

Až bude zákon ve sněmovně, je Asociace podle Václava Stárka připravena začít působit na poslance ve prospěch rovných podmínek a férového trhu a proti diskriminačnímu zákonu, který má bez řádných důvodů dopadnout jen na jednu skupinu občanů.

-ire-