Rathova obhájkyně měla na prostudování spisu sedm týdnů Reprofoto: ČT

675 milionů pro Ratha? Jde o nové trestní řízení, potvrdil státní zástupce Jirát

Jakého trestního řízení se týká policejní prohlídka bezpečnostních schránek v České spořitelně, které vlastní exhejtman David Rath s manželkou Evou? Státní zástupce Petr Jirát České justici potvrdil, že jde o nové řízení, které se netýká současného soudního procesu. Na neúspěšný pokus policie zabavit ve schránkách hotovost upozornila Česká justice v neděli.

Zatímco u soudu spěje do finále kauza údajné korupce kolem opravy buštěhradského zámku, v případu, kvůli kterému Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality pátral v bezpečnostních schránkách po částce „až 675 milionů korun“, zatím žádné obvinění nepadlo.

Státní zastupitelství k novému případu příliš sdílné není. „Mohu k tomu pouze říci, že nejde o trestní řízení, které je v současné době projednáváno u soudu, jinak to nemohu více komentovat,“ řekl České justici středočeský státní zástupce Petr Jirát.

Pikantní je, že podle příkazu k prohlídce, který má Česká justice k dispozici, je zájem policie motivován zakázkami „nejméně od roku 2008 do roku 2012“. Přesněji mělo jít o zakázku na výběr dodavatele stavby nového pavilonu interny a parkoviště Oblastní nemocnice Mladá Boleslav – tedy už poměrně letité záležitosti. Policie přesto prohlídku uskutečnila až letos v červnu.

Zakázku, která je v povolení k prohlídce zmíněna, vyhrála firma Neocity Ron s nabídkou 450 milionů korun. V této souvislosti není vůbec jasné, jak policie došla k astronomické částce 675 milionů korun, které měly podle ní jít na úplatky. „Začal jsem se štípat, jestli nejsem na hradě bláznů. Taková částka nedává smysl,“ reagoval pro Hospodářské noviny bývalý ředitel nemocnice Ladislav Horák, za něhož se zakázka-losovačka uskutečnila.

Astronomická částka zarazila i Rathova advokáta Romana Jelínka. „Z povolení Okresního soudu Praha-východ  k prohlídce nebytových prostor vyplývá, že se má jednat o prošetřování podezření ze spáchání trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. V příkazu nebylo uvedeno, že by David Rath byl osobou podezřelou. Pokud soud dospěl k závěru, že byly splněny podmínky pro zahájení trestního řízení, což zpochybňuje mimo jiné výše finanční částky, pak může povolit prohlídku jako neodkladný úkon,“ řekl České justici Jelínek.


Podle Ratha je 675 milionů „hausnumero“

„Žádné trestní řízení nebylo zahájeno. Je to postup nové justice. Nejprve prohlídky a sledování – a ono se něco najde.“


 

V bezpečnostních schránkách se při policejní prohlídce nic nenašlo, obě byly zcela prázdné. Sám David Rath se o zmíněné částce vyjádřil jako o „hausnumeru“. „Žádné trestní řízení nebylo zahájeno. Je to postup nové justice. Nejprve prohlídky a sledování – a ono se něco najde,“ uvedl bývalý středočeský hejtman.

Eva Hofrichterová