Práce v BIS je službou demokracii, bezpečnosti a zájmům České republiky. Úvodem svého rozhodování by si měl také položit otázku, zda uznává potřebu existence tajné služby ve svobodné, demokratické společnosti a je ochoten a schopen se s ní identifikovat, upozorňuje BIS uchazeče o práci.

Češi chtějí pracovat pro tajné služby, BIS nyní přijímá a rozšiřuje týmy

Řádově desítky lidí projevují v poslední době zájem o práci u BIS. Vstřícný postoj vlády k BIS podle zveřejněné informace v současnosti umožňuje rozšířit její zpravodajské i podpůrné týmy a firma přijímá. Neobvyklá povaha služby však klade na zájemce výjimečné nároky. Každý musí projít prověrkami spolehlivosti, schopnosti, osobnostních vlastností nebo zdravotní, fyzické a bezpečnostní způsobilosti. Je to práce bez uznání a v mlčenlivosti.

Odpověď na množství otázek, zda mají lidé šanci pracovat pro BIS, se objevila na webu služby tento týden. Zní: ano. „Rád bych u vás pracoval. Mohu se někde přihlásit? Umím jednat s lidmi a získávat informace. Mám u vás naději?“ Tak a podobně znějí desítky otázek, které v posledních týdnech směřují na naši adresu. Tedy: šanci máte, zkuste to. Vstřícný postoj vlády nám umožňuje zpravodajské i podpůrné týmy posílit a rozšířit. Pokud máte za sebou vysokou školu, je před Vámi perspektiva zpravodajského důstojníka. Máte-li maturitu, můžete se uplatnit v naší logistice, včetně sledovací služby,“ odpovídá BIS

Podle informace BIS neobvyklá povaha práce zpravodajské služby klade na její příslušníky výjimečné nároky. Každý zájemce musí dobrovolně projít náročnými prověrkami zaměřenými na jeho spolehlivost, schopnosti, osobní vlastnosti a modely chování v různých situacích. Součástí přijímacího procesu jsou psychologické i fyzické testy a ověření zdravotní, osobnostní a bezpečnostní způsobilosti. Uchazeč si musí být vědom, že práce v BIS je službou demokracii, bezpečnosti a zájmům České republiky. Úvodem svého rozhodování by si měl také položit otázku, zda uznává potřebu existence tajné služby ve svobodné, demokratické společnosti a je ochoten a schopen se s ní identifikovat.

Jak dále BIS uvádí, zájemce musí počítat s tím, že bude muset potlačit přirozenou touhu po veřejném uznání či satisfakci a podřídit ji důvěrnosti a mlčenlivosti. Přijmout musí i nepsanou zásadu, že Služba má z bezpečnostních důvodů právo přiměřeně nahlížet do jeho soukromého života. „Vítáme jak zájemce o operativní práci v terénu, tak zájemce o analytickou činnost. Zpravodajský důstojník musí být zvídavý, emocionálně stabilní a trpělivý, schopný podřídit se autoritě a týmu. Musí umět rychle se rozhodovat a mít výborné komunikační dovednosti. Nikdy nesmí být impulzivní, agresivní, nenávistný a výstřední v chování,“ popisuje BIS parametry svých lidí

U vysokoškolských uchazečů vítá podle svého sdělení BIS prokazatelné znalosti například z oblasti práva a právní vědy, ekonomie, politologie, přírodních věd (biologie, chemie), společenských věd, informačních technologií, mezinárodních vztahů, diplomacie a jazykově zaměřených oborů studia (filologie, překladatelství/tlumočnictví).

Každý uchazeč musí splňovat kritéria daná zákonem 361/2003 Sb.o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů: občan České republiky starší 18 let, bezúhonnost, negativní lustrační osvědčení, fyzické a duševní zdraví, kvalifikační předpoklady – pro výkon povolání zpravodajského důstojníka je podmínkou dokončené vysokoškolské vzdělání a znalost anglického jazyka

V BIS jsou různé pozice, nejsou vidět, ale tvoří firmu: „BIS podobně jako jiné velké organizace má i zázemí, které mnohdy není vidět, ale tvoří důležitou součást samotné firmy. Stejně tak i v BIS nejsou pouze pozice zpravodajského charakteru, ale i pozice, které zajišťují běžný provoz, ať už z oblasti bezpečnosti, logistiky nebo například spisové služby. Tyto pozice mohou být i v pracovním poměru a zajišťují běžný provoz objektů služby,“ uvádí BIS.

Středoškolští uchazeči tak mohou podle sdělení BIS uplatnit znalosti z administrativních, technických a bezpečnostních oborů studia, ať již v rámci vystudovaných oborů, nebo například ve sledovací službě při práci v terénu.
-ire-