Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Reprofoto ČT

Nagyová a spol: Soudci lze kauzu odejmout, upozornila Lenka Bradáčová

Také vrchní státní zástupkyni v Praze Lence Bradáčové schází v rozsudku soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Heleny Králové ve věci Nagyová a vojenští zpravodajové veřejné odůvodnění rozhodnutí. Odvolací soud však může mít na případ úplně jiný názor a může dokonce dojít k odejmutí kauzy příslušnému soudci, uvedla v Českém rozhlasu.

Podle vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové není nijak výjimečné, když odvolací soud rozhoduje úplně jinak, než soud prvoinstanční: „Vyčkejme pravomocného rozhodnutí. Je spousta řízení, kdy se může celý verdikt změnit právě po rozhodnutí odvolacích senátů odvolacího soudu – a také by to nebyla žádná výjimka. Já jsem ve své praxi zažila rozhodnutí, kdy odvolací senát měl opakovaně úplně jiný názor, než soudce prvoinstanční, až nakonec v některých kauzách došlo až k odejmutí té kauzy příslušnému soudci,“ popsala vrchní státní zástupkyně soudní praxi.

Vrchní státní zástupkyně také projevila obavu, že ze zákona o státním zastupitelství se v posledních měsících stalo politikum a několikrát zdůraznila, že tato „norma je věcí odbornou“.

V pořadu, který byl vysílán v pátek večer z pražské kavárny Potmě, vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová uvedla v reakci na fakt, že pořad byl natáčen v úplné tmě, že na přelomu roku téměř ohluchla. Na přelomu roku jsem měla problémy se sluchem, téměř nic jsem neslyšela, řekla vrchní státní zástupkyně v Praze s tím, že policisté a státní zástupci jsou profese, které vyžadují zachování smyslů.

Také její předchůdce vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula měl problém se smysly. Na rozdíl od Bradáčové, která přechodně neslyšela, Rampula špatně viděl a podstoupil proto operaci očí.
-ire-