Poslanci mění pravidla exekucí Reprofoto: ČT

Senátoři možná odmítnou povinné pořizování videozáznamů z exekucí

Obrazový a zvukový záznam by se podle senátorů z ústavně-právního výboru neměl pořizovat ze všech exekucí povinně, jak to schválila Sněmovna v novele občanského soudního řádu. Předlohu, která má rozšířit seznam věcí, které exekutor nesmí dlužníkovi doma zabavit, tak možná Senát vrátí poslancům k novému projednání.

Místopředseda výboru Miroslav Nenutil (ČSSD) k navrhované úpravě řekl, že není účelné, aby se záznamy pořizovaly i u standardních exekucí. „Navíc je tam nebezpečí zneužití záznamu, který se vkládá do spisu, do něhož mají možnost nahlížet i osoby, kterých se přímo to jednání netýká,“ uvedl Nenutil. Povinnost pořizovat obrazové záznamy se nelíbila ani exekutorské komoře, podle níž by mohla být v rozporu s ochranou osobních údajů. Senát se bude předlohou zabývat příští týden.

Výbor podle Nenutila doporučil upravit pořadí úkonů při exekuci tak, aby byl kvůli splacení dluhu nejprve obstaven účet dlužníka, poté případně omezeno jeho právo nakládat s majetkem včetně odebrání řidičského průkazu a teprve následně v případě potřeby i účet dlužníkovy partnerky či partnera. Cílem je, aby byl ten druhý z manželského páru lépe chráněn, dodal Nenutil.

Postup exekuce upravovala už novela s tím, že nucený prodej nemovitosti dlužníka by byl až na posledním místě. Pořadí kroků by se mohlo změnit jen se souhlasem dlužníka. Omezení dražeb nemovitostí a stanovení postupu výkonu exekuce také vadilo Exekutorské komoře. Podle ní se tím exekuce prodlouží až na dvojnásobek a dluh naroste o úroky, uvedla již dříve prezidentka komory Pavla Fučíková.

Novela z původně navrhovaných 50.000 korun na 30.000 korun snížila hranice výše pohledávek, do které nebude možné je až na výjimky uhradit nuceným prodejem nemovitosti, v níž má dlužník trvalý pobyt. Prodej reality by mohli exekutoři nařídit kvůli pohledávkám na výživném a náhradě újmy na zdraví nebo újmy způsobené úmyslnými trestnými činy. K vyrovnání dluhu taky nebude moci sloužit penzijní připojištění.

Zatímco nyní exekutoři nesmějí zajistit například běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti, novela jasně stanoví, jaký nábytek je za toto vybavení pokládán. Nově exekutor nebude smět zabavit studijní a náboženskou literaturu, dětské hračky nebo písemnosti osobní povahy.

-čtk-