David Rath Foto: archiv

Advokát Michal Pacovský se vyjádřil k incidentu s Rathem, ČAK rozhodne v září

Česká advokátní komora ukončila přezkoumání skutečností v případu advokáta Michala Pacovského a jeho angažmá v případu Davida Ratha. V rámci přezkumu se ke svému postupu v případu Davida Ratha také už vyjádřil sám advokát Michal Pacovský. Zda bude na advokáta Pacovského podána kárná žaloba nebo bude podnět shledán nedůvodným, rozhodne ČAK v září.

Podnět k přezkoumání postupu advokáta Michala Pacovského podal tajemník České advokátní komory Ladislav Krym 20. května 2015 na základě výroků obžalovaného Davida Ratha v tisku, ze kterých plynulo, že advokát Pacovský nejprve převzal Rathovo zastoupení před soudem, avšak obratem plnou moc vypověděl a informovat o tom měl pouze soud, nikoli klienta. Michal Pacovský je strýcem soudce Roberta Pacovského, který předsedal senátu, jenž mezitím Davida Ratha v první instanci odsoudil. O podnětu a následném řízení Česká justice již informovala.

Podnět Ladislava Kryma byl postoupen přezkumnému advokátovi a v rámci tohoto prvního stádia procesu se už vyjádřil sám advokát Michal Pacovský. Přezkum je nyní skončen: „Je skončeno přezkumné stadium přešetřování, dr. Pacovský se v jeho rámci ke svému postupu vyjádřil,“ uvedla na dotaz mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Úkolem přezkumného advokáta je rozhodnout, zda podnět splňuje kriteria pro další projednání.  Pokud přezkumný advokát rozhodne, že podnět má být projednán, předá ho k dalším úkonům sekci Kontrolní rady. To se v tomto případu stalo, jak vyplývá z další informace Ivy Chaloupkové: „Kontrolní rada bude rozhodovat v září, až se poprvé po prázdninách sejde. Tam padne konečný verdikt, zda podnět k přešetření postupu dr. Pacovského, který na základě informací v médiích podal sám tajemník ČAK, skončí podáním kárné žaloby nebo jako nedůvodný,“ uvedla Iva Chaloupková.

Dopis České advokátní komoře, ve kterém podrobně popisuje svoji verzi události zaslal několik týdnů po podnětu Ladislava Kryma také David Rath, podle kterého se advokát Pacovský zachoval v rozporu se zákonem o advokacii a z klienta navíc veřejně udělal podvodníka. Také o této stížnosti Česká justice již informovala.

-ire-